AHD Boards & H2O Projex

a-h-d_newlogoEen interview met de nieuwe importeur van AHD en de man achter H2O Projex Otto de Jong. 

Hoe ben je begonnen/ in aanraking gekomen met windsurfen?

Otto: Ik begon met windsurfen toen ik 11 jaar oud was, mijn vader was de eigenaar van de campingwinkel bij het lauwersmeer.

Windsurfen zat toen midden in zijn hype en ik moest en zou het windsurfen dan ook leren.

Ik ben begonnen met een oude Dufour met een 6.0 driehoekszeil en een houten giek, een wetsuite had ik niet dus ik stond dag in dag uit in mijn regenpak op de plank, ik voelde mij de koning te rijk.

Ik heb echt mijn tanden erin gezet en begon s’morgens om acht uur en ging door tot het donker werd. Na 2 weken intensief varen mocht ik van een jongen die daar ook altijd aan het windsurfen was eens een rakje maken op zijn Ten Cate Fury.

Uiteraard viel ik in het diepe van het board en met hulp en aanwijzingen van anderen heb ik toen mijn eerste waterstart gemaak.

Daarna is het snel gegaan ik ging op kleinere boards varen en ik was hooked.

Toen ik 21 was ben ik helemaal gestopt met windsurfen. Ik ben toen zeer aktief de motorsport gaan bedrijven (grasbaanrace, longtrack en speedway) ik ben in totaal 3 x nederlands kampioen geweest en heb 3 x in de europese finale gestaan, 8ste was daarin mijn hoogste positie.

Ook heb ik grandprix gereden, dit was een cycles voor het wereldkampioenschap waar de 24 beste rijders van de wereld aan mochten deelnemen. Mijn beste einduitslag daarin was een 12de positie met als kers op de taart winst in de Nederlandse grandprix.

In 2002 had ik weer een wedstrijd voor het N.K. en tijdens de 1ste heat,  waar ik weer nederlands kampioen kon worden besliste ik om het windsurfen weer op te pakken.

Het waaide de hele dag al lekker en de zon stond hoog aan de hemel en mijn maten waren allemaal aan het windsurfen terwijl ik verplicht aan deze grasbaan wedstrijden moest deelnemen.

Ik miste de vrijheid en de levensstijl van het windsurfen zo erg dat ik tijdens de wedstrijden vertrokken ben. Direkt daarna heb ik mijn motoren verkocht.

Voor mij is dit de beste keuze in mijn leven geweest.

ottodejong

Hoe en waarom ben je begonnen met H2O Projex? 

Otto: De passie voor Het windsurfen zit zo diep dat ik graag meer wilde dan alleen het windsurfen zelf.

Ik wilde graag iets doen met de jeugd in Nederland en proberen om deze doelgroep te stimuleren om onze sport te gaan bedrijven.

Ik heb nu ook een jeugdig talent (Stein Feiertag) die we compleet begeleiden en ondersteunen met onze merken AHD en KA SAIL.

Het merk AHD is na een aantal jaren afwezig te zijn op de Nederlandse markt weer terug gekomen door jou. Waarom AHD Boards?

Otto: Ik heb zelf op veel AHD boards gevaren en ik heb het altijd een briljant merk gevonden.

Nu ongeveer 2 jaar geleden is AHD overgekocht door een groep mensen waarbij de passie voor het windsurfen ook erg diep zit.

Ze hebben de afgelopen 2 jaar het complete produktieproces veranderd en hebben de boards kwalitatief erg verbeterd.

Ik had veel contact met Pascal Somers die AHD verkocht, ik heb toen op aanraden van Pascal contact gezocht met AHD en na maanden bellen, mailen en bezoeken van de produktiefaciliteit, ben ik samen met de eigenaar van AHD tot het besluit gekomen om AHD te gaan importeren en om te gaan proberen een dealer netwerk op te zetten.

Op dit moment zijn ze de productie gestart van een nieuw Freerace/freeslalom board (deze word in mei verwacht)

En in april starten ze de productie van de nieuwe slalom serie.


Er komen 2 aparte planken van AHD op de markt. De Tactik Sailboard en de AFS-One. Vertel ons eens meer over deze 2 boards?

Otto: Deze board zijn voortgekomen uit een gedachtenkronkel van de eigenaar van AHD, deze stelde dat de grote groep die vroeger ging windsurfen dit meestal deed als de zon scheen en er bijna altijd een gebrek aan wind was. Hij noemt dit “de 0 to 15 knots groep” volgens hem word deze grote groep recreatieve windsurfers momenteel door de voledige branche vergeten.

Ze hebben toen eerst de SeaLion en de SeaLion Xl gemaakt met dit board vaar je met 9 knopen en een 5.5 zeiltje lekker naar buiten en kom je heerlijk golfsurfend weer binnen. In Frankrijk sloeg dit concept zo goed aan dat ze nog 2 boards voor dit windbereik ontwikkeld hebben.

De Taktik Sailboard is een board met technologieën uit de Trans Atlantische wedstrijdjachten, het board heeft een echte boeg en is zeer geschikt voor courseracen, echter is de bodemvorm van het achterste deel zo geshaped als bij een slalomboard, je kunt met dit board dus ook volgas (strapples) planeren.

tactik

De AFS-ONE is geboren door de passie die Bruno Andre heeft voor het HYDROFOILEN, hij is al jaren zelfstandig met dat project bezig geweest en heeft AHD daar in meegekregen.

Met een 7.0 zeil en vanaf 8 knopen wind kun je met dit board letterlijk vliegen. Het unieke aan dit board is dat het board en de vin met een autoclaaf techniek gebouwd zijn. Ahd kan door dit board veel know how vergaren over de voor en eventuele nadelen van deze technieken.

foilstatic1

Tevens verkoop je het zeilen merk KA. Dit merk zie je steeds meer aan het water. Vertel eens meer over het merk, visie, en toekomst. Wat kunnen we nog meer verwachten van H2O Projex?

Otto: Ik ben ondersteunend voor de importeur van KA SAIL, wel bekend als Peter Weitenberg.

Peter en ik hebben allebei de volledige overtuiging dat KA SAIL een top product maakt. De ontwerper van de KA SAIL, Andrew McDougall, is tevens de maker van de zeilsoftware McSail die door de leading brands gebruikt word om hun zeilen te ontwerpen.

De hele manier van werken en de ideeen die de mensen achter KA SAIL hebben spreekt mij enorm aan.

Ze hebben een geweldige lijn van zeilen, masten en gieken die ook allemaal nog erg goed betaalbaar zijn, dit allemaal bij elkaar genomen verklaard de groei die KA ingezet heeft in Nederland.

Ik verwacht persoonlijk dat de KA SAIL de komende jaren steeds meer op het water gezien zullen worden, de mensen die de zeilen proberen zijn eigenlijk altijd enthousiast.

En daar doen we het uiteindelijk voor. 

Bedankt voor het beantwoorden van de vragen.

Bron: Otto de Jong, H2O Projex.

Gemaakt voor windsurfers door windsurfers
- Stichting Windsurfing Nederland.