zaterdag, 16 maart 2019 17:50

Windfoil racing - revolutie in het wedstrijdsurfen? Aanbevolen

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)

Windfoiling wordt gepushed als de nieuwe discipline voor de 2024 Olympische spelen. Is er een revolutie gaande in het wedstrijdsurfen?

 

Dit voorjaar zijn Kiran Badloe, Dorian van Rijsselberghe, Casper Bouman en Sil Hoekstra in Nieuw Zeeland aan het trainen in deze relatief nieuwe course racing discipline. Ze hebben ook meegedaan aan de New Zealand Windfoil Championships waarbij Kiran de overwinning gepakt heeft in een sterk veld. Dorian werd 5e, Casper 10e en Sil 12e. 

De succesvolle Olympisch coach van Dorian en Kiran, Aaron McIntosh, heeft zelf ook weer het racevius te pakken en eindigde als beste master. Hij is nu Windfoiling actief aan het promoten als racing discipline voor de Olympische spelen van 2024. Hieronder een video en een vertaling van het nieuwsitem wat afgelopen week op de Nieuw Zeelandse TV te zien was.

 

 

Met al het recente zeilsucces van Nieuw-Zeeland, zou de windsurfsport zich zorgen kunnen maken over het feit dat ze in de schaduw komen te staan, maar een hele nieuwe discipline staat op het punt ​​om de hele racescène op zijn kop te zetten.

Zoals je misschien wel kunt zien, is er een foil toegevoegd aan een traditionele windsurfer, waarbij experts verzekeren dat het veel gemakkelijker is dan het lijkt, volgens windsurflegende Aaron McIntosh.

"Ze leren mensen om te windsurfen en te foilen binnen 10 uur en dat is fenomenaal," vertelde McIntosh. "Het duurt langer om ze te leren windsurfen, omdat planeren en gijpen behoorlijk moeilijk is."

Antonio Cozzolino is een van de pioniers van het windsurfen in Nieuw-Zeeland, en is verbaasd door de snelle groei. "Om de een of andere reden is het windfoiling in Nieuw-Zeeland echt ontploft", vertelde hij.

"Het lijkt meer te zijn dan enige andere plaats in de wereld." "Dit is leuk, en het betekent dat mensen het meer doen, en het betekent dat mensen het eerder naar een hoger niveau stuwen."

Degenen die nu een glimp willen opvangen van de windfoiling hebben geluk, met meer dan 30 surfers die het water opgaan tijdens de Nieuw-Zeelandse windvelkampioenschappen in Manly Beach ten noorden van Auckland.

 

WindfoilRacing2

 

Ook in Nederland was afgelopen jaar al te zien dat in Course Racing de windfoils de bovenhand hadden. Dit jaar wordt er weer een NK georganiseerd en zal het spannend worden hoe zich dat verder ontwikkeld.

Nederlands Kampioenschap: https://www.windsurfing.nl/index.php/component/k2/item/5956-wedstrijd-data-nk-short-en-raceboard-2019

 

Hieronder een mooie reeks video's van de NZ kampioenschappen wat een indruk geeft van deze nieuwe Windfoil Racing discipline welke aan het ontstaan is.

 

Racedag 1

Racedag 2

Racedag 3

  

 

Bron NZ Windfoil Racing: https://www.facebook.com/nzwindfoilracing/

Bron New Zealand newsitem: https://www.tvnz.co.nz/one-news/sport/other/new-code-windfoiling-could-return-zealand-top-windsurfing

Forum Windfoil: https://forum.windsurfing.nl/viewforum.php?f=78

 

Gelezen: 10594 keer Laatst aangepast op maandag, 18 maart 2019 21:44

Gemaakt voor windsurfers door windsurfers
- Stichting Windsurfing Nederland.