ONKWave 2016: Open Nederlands Kampioenschap Wave Performance Windsurfing

Het format is inmiddels alom bekend. In samenwerking met windsurfers en spots langs de Nederlandse kustlijn organiseren we zo’n 20 wachtdagen per jaar om wave wedstrijden te varen als het los gaat. De organisatoren houden de voorspellingen nauwlettend in de gaten in de dagen voorafgaand aan de wachtweekenden.

Event Alerts worden 72 en 24 uur van te voren via social media en direct mailing verspreidt. De buzz bij de spots doet de rest. Je kan je alvast voor registreren via www.onkwave.nl/aanmelden. Daadwerkelijke registratie vindt op de event dag plaats.

 

De wachtdata in 2016 zijn:

Dag#* Locatie Datum Opmerking
1 Zandvoort Zaterdag, Maart 26  
2 Zandvoort Zondag, Maart 27 Als er niet gevaren is in Zandvoort
3 Zandvoort Maandag, Maart 28 Als er niet gevaren is in Zandvoort
4 Zandvoort Zaterdag, April 2 Als er niet gevaren is in Zandvoort
5 Zandvoort Zondag, April 3 Als er niet gevaren is in Zandvoort
6 Wijk aan Zee Zaterdag, April 30  
7 Wijk aan Zee Zondag, Mei 1 Als er niet gevaren is in Wijk
8 Wijk aan Zee Zaterdag, Mei 7 Als er niet gevaren is in Wijk
9 Wijk aan Zee Zondag, Mei 8 Als er niet gevaren is in Wijk
10 Hoek van Holland Zaterdag, Sept. 10  
11 Wijk aan Zee Zondag, Sept, 11 Als er niet gevaren is in Wijk
12 Hoek van Holland Zaterdag, Sept. 17  
13 Wijk aan Zee Zondag, Sept, 18 Als er niet gevaren is in Wijk
14 Scheveningen Zaterdag, Okt. 15  
15 Scheveningen Zondag, Okt, 16 Als er niet gevaren is in Scheveningen
16 Scheveningen Zaterdag, Okt. 22 Als er niet gevaren is in Scheveningen
17 Scheveningen Zondag, Okt, 23 Als er niet gevaren is in Scheveningen
18 TBC Zaterdag Nov 5  
19 TBC Zondag Nov 6  

*IJmuiden is een standby locatie voor noorderwind condities.

Als er meer dan 1 wedstrijd gevaren wordt, zijn er discard regels van toepassing:

Races Worst scores excluded
1-2 0
3-5 1
6-8 2
9-12 3
>13 4

This modifies RRS B8 – A2

Nieuws en andere informatie omtrent de events, zoals foto’s en videos, staan op de website: www.onkwave.nl. Like onze Facebook pagina en meld je aan voor de Wind Alerts om op de hoogte te blijven.

Facebook: ONKWave

Email:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Wat kunnen toeschouwers verwachten?

Wave windsurfing is een jurysport. Windsurfers worden beoordeeld op hun wave riding skills, trucks en sprongen. Omdat je naar het Open Nederlands Wave Kampioenschap komt kijken, kun je de meest radicale moves in de heftigste weersomstandigheden verwachten. In 2013 werd er in stormachtige condities gevaren. Bekijk de video op:

http://www.onkwave.nl/onk-wave-2013/

In 2015 was het iets minder spectaculair, maar was er wel flinke competitie tussen 40 van de beste windsurfers die Noord-West Europa rijk is:

https://vimeo.com/129874354

Kijken is leuk, maar als het waait wil elke windsurfer natuurlijk het water op. Omdat we op de beste dagen, op de beste spots te vinden zijn, is het makkelijk na je eigen sessie te blijven kijken. Bij sommige events zijn er zelfs extra wedstrijden, zoals downwinders. Deze worden gedurende het jaar bekend gemaakt.

Eerste Side Event:

-          Zandvoort Season Opening Downwinder?

‘Downwinders’ zijn een fantastische manier om te wennen aan de golven en de stroming langs de Nederlandse kust. Rij een stuk bovenwinds, tuig je zeil op en surf downwind terwijl je de beste golven pakt. Je kan prima eerst zelf een sessie varen, en daarna de wedstrijd komen bekijken.

downwinder

Wil je meedoen?

Het ONKWave 2016 is een open event (alle nationaliteiten) voor mannen en vrouwen. Door de beperkte tijd, en de voorkeur om een double elimination te varen, is er een limiet aan het aantal deelnemers, en kan seeding worden toegepast. Wedstrijd ervaring en ranking geeft je een voordeel in het geval van veel registraties. Om de beste deelnemers tegemoet te komen, kan double elimination worden toegepast.

Wat kost het?

Er zijn wat kosten verbonden aan registratie voor de wedstrijden en down-winders. Deelnemers betalen € 20 inclusief € 5 voor de officiële wedstrijd daglicentie van het Watersport Verbond.

Welke omstandigheden zijn er nodig voor een ‘Go’?

Het ONKWave gaat alleen door als de wind en de golven goed zijn. Doorgaans betekent dit een hele dag met 6 Bft wind of meer. De combinatie met de golven bepaalt uiteindelijk of het doorgaat of niet. Dus met wat lichtere wind, maar met fantastische golven is het aan!

Registration for the ONKWave 2016

De voorbereidingen voor het ONKWave 2016 zijn in volle gang. De eerste deelnemers hebben zich aangemeld. We verwachten in ieder geval 32 mannen en 8 vrouwen (please note ladies, 8 is het minimum aantal om officieel kampioen te kunnen worden). (Voor-) registratie kan via www.onkwave.nl/aanmelden

 

 

Gemaakt voor windsurfers door windsurfers
- Stichting Windsurfing Nederland.