Jens 2

In de afgelopen jaren is ook onder jonge windsurfers het GPS-speedsurfen steeds populairder geworden. En naarmate de tijd verstrijkt worden deze jonge gasten ook steeds sneller en soms zelfs pittige concurrenten voor menig volwassene.

Een mooi voorbeeld hiervan is Jens Salomons. Toen hij voor het eerst een maximum snelheid haalde van 70+ was hij nog maar 13 jaar. Tijdens het NK Speed van 2015 was hij de snelste bij de jeugd met een topsnelheid van ruim 73 km/u en een snelheid over 500 meter van dik 66 km/u. In de GPS-wedstrijden op Makkum en Strand Horst is hij al jarenlang de snelste bij de jeugd. Met zijn eerste 70+ (5x10 sec.) behaalde Jens zelfs de eerste positie op junior-plus GPS-wereldranglijst 2015.

Windsurfing.nl interviewde Jens Salomons.

Windsurfing.nl: Wanneer ben je begonnen met windsurfen?

Surfen doe ik al sinds ik een jaar of zes was. Wij zijn veel in Makkum en via mijn vader (Luc Salomons) is het surfvirus bij mij terecht gekomen. Maar ook mijn ooms zijn goede surfers dus het onderwerp (speed)surfen is eigenlijk gespreksonderwerp nummer één bij de mannen van de familie Salomons.

Natuurlijk is hard gaan het doel van speedsurfen. Maar ik vind de gezelligheid op het water ook super. Ik ken veel leeftijdsgenoten op en rond het water, maar ook met veel volwassenen en snelle speedsurfers heb ik veel contact. En ze hebben me in de afgelopen jaren veel tips gegeven waardoor ik steeds sneller kon gaan. Ook tijdens het NK Speed gaf Hans Kreisel (de latere winnaar) me nog goede tips.

Windsurfing.nl: Hoe ziet je ideale surfdag eruit?

Vroeg opstaan en zo snel mogelijk, samen met mijn vader naar het water. Liefst natuurlijk bij zo hard mogelijke wind en vlak water zodat ik met mijn North Sails Warp 5,6 en Fanatic Speed 45 kan varen. Ik hoop in de komende jaren ook op de Waddenzee te gaan varen op echt vlak water. Bij Makkum kan ik vooral goed trainen in de chop.

Windsurfing.nl: Wat kun je nog leren?

Oh een heleboel! Mijn kennis van materiaal, trim, tuning is maar zozo. Maar ook het opbouwen van een goede speedrun in verschillende omstandigheden kan altijd beter. En ik wil ook beter worden in Slalom surfen. Wedstrijden zoals de Realtrip vind ik helemaal super. Maar ook de Weed Speed race is leuk omdat daar veel categorieën meetellen en je dus allround moet zijn om hoog te eindigen.

Jens 1

Windsurfing.nl: Is windsurfen je enige sport?

Nee ik ben ook een fanatiek schaatser en zit in de Gewestelijke baanselectie Amsterdam. Gekoppeld aan het schaatsen doe ik daarom ook aan fietsen, skeeleren, hardlopen, shorttracken en krachttraining. Ik heb met mijn ouders de afspraak dat ik in het winterseizoen de focus op het schaatsen heb. Maar tussen maart en november, tijdens de zomertrainingen, is er alle ruimte voor het surfen. Dan ben ik eigenlijk 6 of 7 dagen per week sportief bezig. En heel af en toe doe ik (met of zonder medeweten van mijn schaatstrainers) ook in de winter weleens een surfsessie.

Windsurfing.nl: Wat is je ambitie?

Boer worden, of een commerciële functie in de agrarische sector. Of een functie in de surfindustrie! In de sport hoop ik zowel in het speedsurfen als schaatsen nog veel sneller te worden en de top te bereiken. Voor het schaatsen ga ik wel eens op buitenlandse trainingskampen. Het zou mooi zijn om voor het surfen ook een aantal buitenlandse spots te leren kennen. La Franqui staat sowieso op het lijstje.

 

Wil je net als Jens Salomons en vele anderen gaan GPS-speedsurfen. Kijk dan op GPS-Speedsurfing!

Bron foto: Marco Stummel

Gemaakt voor windsurfers door windsurfers
- Stichting Windsurfing Nederland.