Interview Jacques van der Hout

Jacques van der Hout (NED-35) is sinds 2 jaar weer terug als windsurfer met aansprekende resultaten. We vroegen hem om terug te kijken op de afgelopen jaren en vooruit te blikken op het komende windsurf seizoen.

Waarom ben je weer met windsurfen begonnen?

Wat geniet ik weer van het windsurfen sinds mijn herstart in maart 2008. Het gps speedsurfen werkt verslavend, het competitie element is iets wat me vroeger altijd al aansprak en toen ik stopte met deelname aan windsurfwedstrijden in 1999 was de lol er voor mij ook al snel vanaf.

Dat kwam mede doordat ik in aanraking kwam met de kitesport en dat was weer een hele nieuwe uitdaging en die uitdaging duurde 8 jaar.

Begin 2008 zorgde het het gps-speedsurfen ervoor dat ik weer veel interesse kreeg in het windsurfen, weer een nieuwe uitdaging en het competitie element wat mij erg aansprak. Mijn eerste doelstelling, een gemiddelde van 40 knopen haalde ik in maart 2008, dat was dan ook mijn eerste posting op de gps website. De andere doelstelling heb ik nooit gehaald, ik wilde net als Hennie Bredenkamp zowel in de top 10 van het gps-speedsurfen als het gps-kitesurfen staan, er zijn maar weinig mensen die beide disciplines beheersen en dat vond ik wel een interessante uitdaging. Echter heb ik mijn 2 kostbare speed kiteboards nooit uitgeprobeerd, steeds was de verleiding om te gaan speed windsurfen vele malen groter. Deze kiteboards zijn ondertussen weer verkocht.

Mijn ultieme doel op gps gebied werd al snel de 80km/h gemiddeld te halen, dit is me in 2008 niet gelukt, in mei 2009 lukte mij dit 2 maal in 2 weken tijd. Dit geeft al aan dat je zoveel geluk moet hebben om die ene dag met de perfecte omstandigheden op het juiste moment op de juiste plek te zijn en vervolgens moet je dan ook nog eens je dag hebben.

Wat waren voor jou de hoogtepunten van afgelopen jaar?

Allereerst het onverwacht winnen van het open Belgisch speed kampioenschap van Anders Bringdal, het verschil was ook nog eens een volle knoop over de 500 meter. Dit gaf me veel voldoening van de vele vaaruren en van alle energie/ kosten die ik weer in het windsurfen had gestoken.

Mijn meest verrassende resultaat afgelopen jaar was toch wel de 2de plek op het WK IFCA Slalom in Texel. Eigenlijk had ik niet eens een startbewijs voor deze wedstrijd, maar door de wildcard die ik van de organisatie had gekregen kon ik toch aan de start verschijnen.

Op dag 1 van dit WK hadden we meteen een ZW 6 met redelijk vlak noordzee water, perfecte slalom omstandigheden. De gehele dag voer ik met de NP RS Racing EvoII 7,0 en de JP Slalom V 60. Ik merkte meteen al dat ik veel meer boardsnelheid (door het speedsurfen) had dan de rest van het veld, maar wist ook dat starten en gijpen mijn zwakste punten zouden zijn. Zelfs toen ik de eerste slalom eliminatie als 2de finishte dacht ik dat ik gewoon heel veel geluk had. Maar vervolgens gaf die 2de plek mij weer vleugels en ik voer rond alsof ik niets te verliezen had. Won de 2de eliminatie op de eerste wedstrijddag en ik stond toen na 2 races eerste overall op het WK IFCA Slalom! De laatste eliminatie van de eerste wedstrijddag werd ik wederom 2de en na dag 1 stond ik 2de op het WK.

Het waren de perfecte omstandigheden voor mij, ik trainde vroeger alleen maar op zee in Hoek van Holland in vergelijkbare omstandigheden. Ook in 1996 en 1997 toen ik Nederlands kampioen Slalom werd won ik deze in soortgelijke omstandigheden in Scheveningen en Hoek van Holland.

De dagen erna stond er helaas geen wind, toen spookte er toch wel door mijn hoofd dat ik wereld kampioen zou kunnen worden in het perfecte scenario; een dag met een matige wind, 1 lullige race waar Bernd geen top 4 zou finishen… Die dag met matige wind kregen we, het probeem was dat er meerdere slaloms werden gevaren. Trainen met 8,6 en een board van 76cm breed doe ik nooit, het verschil in breedte met mijn meest gebruikte board (44cm) was wel erg groot. In de eerste Slalom eliminatie miste ik daardoor mijn voetband en ik gleed van het board waardoor ik niet in de finale kwam. Bernd voor ook geen top 4 door gebroken mast dus ik stond wel eerste na 4 eliminaties. Helaas voor mij voeren nog een slalom eliminatie in deze omstandigheden, deze ging al een stuk beter en ik eindigde 5de maar Bernd won deze slalom en was daarmee de terechte kampioen.

Op www.gps-speedsurfing.com won ik in 2009 tevens de evaluated ranking, zette de snelste alpha neer en voer 25 keer een gemiddelde van 40 knopen in 1 jaar.

Wat zijn je doelstellingen voor dit windsurf seizoen?

Mijn doelstellingen voor 2010 zijn:

 • Winnen van de GPS Team Challenge met het JP/NP Team
 • Winnen van de individuele ranking op GPS Team Challenge, om dit te halen heb ik mezelf de volgende doelen gesteld:
 • - 2 seconde piek van minimaal 46 knopen
 • - 5x10 seconde average van minimaal 44 knopen
 • - 1 hour van minimaal 25,25 knopen (al gehaald)
 • - distance op 1 dag, minimaal 300 kilometer
 • - alpha racing van minimaal 29 knopen
 • - nautical mile van 37 knopen (al gehaald)
 • Dit zou genoeg moeten zijn om eerste in de ranking te staan
 • Top 3 Open BK Gruissan
 • Veel plezier en lol beleven aan het windsurfen met de vele mensen die ik heb leren kennen
 • Een gezonde en eerlijke competitie aangaan en elkaar vooral respecteren

Ga je nog aan Slalom en misschien wel Formula wedstrijden meedoen?

Dit jaar staat er geen slalom en al zeker geen formula op het programma. Ik zal best eens een rondje gaan varen met groot materiaal, maar dat is alleen maar op dagen met hoge temperaturen en een leuk briesje.

Bedankt voor het interview, veel succes dit seizoen en een volgende keer meer over je top 10 speedtips en jouw baan in de windsurfbranche.Deel dit bericht of abonneer op de nieuwsfeed:

| More | Abonneer op de RSS feed

Translate English| Français| Deutsch

Heb je nieuws Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. het ons!

Gemaakt voor windsurfers door windsurfers
- Stichting Windsurfing Nederland.