zondag, 14 april 2019 10:24

Lilian de Geus en Kiran Badloe Europees Kampioen RS:X Windsurfen! Aanbevolen

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)

Europese titel voor windsurfers Lilian de Geus en Kiran Badloe, Zilver voor Dorian van Rijsselberghe in de RS:X Olympische klasse!

Op de laatste dag van het EK RS:X-windsurfen in Palma de Mallorca hebben de Nederlandse windsurfers uitstekende zaken gedaan. Er werden drie medailles gewonnen, waarvan 2x goud en 1x zilver. Regerend wereldkampioene Lilian de Geus finishte haar medalrace als 1e en pakt de Europese Titel. Bij de RS:X-mannen is de Europese titel voor Kiran Badloe. Dorian van Rijsselberghe pakt het zilver. De mannen sloten hun EK af in stijl: ze kwamen hun medalrace als 1e (Van Rijsselberghe) en als 2e (Badloe) over de finishlijn.

De jeugd doet ook goede zaken bij dit EK. RS:X-windsurfer Luc Schmitz kwalificeert zich voor deelname Youth Sailing World Championships 2019!

 

Europese titel voor Lilian de Geus: “ik heb het 1’tje voor het laatst bewaard”

Lilian de Geus begon aan haar medalrace vanaf een 3e plek in het open klassement, waarbij de Chinese Lu aan kop ging, gevolgd door de Franse Picon. Maar door een slimme en sterke medalrace te varen wist De Geus beide windsurfsters te verslaan in de laatste en allesbeslissende race: “Het was een bijzondere medalrace. We hadden een reaching start (op volle snelheid over de startlijn, red.) en dat doen we niet zo vaak. Er was een crash bij de start die ik net kon ontwijken. Ik kwam bijna als laatste bij de eerste onderboei, maar in de upwind ging ik naar de goede kant samen met Lu (CHN) en het laatste rondje heb ik de Chinese ook nog ingehaald.”

 

 

Daarmee wint De Geus niet alleen de medalrace en Europese titel, maar ook nog het open klassement bij het EK. Een belangrijke overwinning voor de Nederlandse RS:X-windsurfster: “Ik heb het gevoel dat ik heel erg gegroeid ben in het toernooi. Ik heb de hele week geen 1-tje gevaren, dus heb het 1-tje voor het laatst bewaard. Deze Europese titel betekent super veel voor mij. Het geeft voldoening na twee hele zware maanden. Ik had na het WK een best wel grote break van het windsurfen en in Miami (World Cup, februari 2019) werd ik er heel hard afgevaren door de concurrentie. Maar in Nieuw Zeeland heb ik een heel goed trainingsblok gehad en hard getraind. En nu sta ik er weer. Dat is echt gaaf om te zien en dat geeft ook veel vertrouwen.”

 

Lilian

 

EINDKLASSEMENT RS:X-women (Europees klassement)

  1. Lilian de Geus (NED), 39 punten
  2. Emma Wilson (GBR), 46 punten
  3. Charline Picon (FRA), 53.2 punten

 

1-2’tje voor Badloe en Van Rijsselberghe, met Badloe op het hoogste podium

Bij de Nederlandse RS:X-mannen ook een bijzondere dag. Na een week waarbij Kiran Badloe en Dorian van Rijsselberghe meerdere malen samen als 1e en 2e over de finishlijn kwamen, besloten de twee mannen hetzelfde te doen in de medalrace. Van Rijsselberghe finishte de race als 1e en Badloe als 2e. Met de flinke voorsprong die Badloe gedurende de week op had gebouwd wint hij overtuigend de Europese titel en pakt van Rijsselberghe het zilver.

 

 

Badloe blikt terug op een goede week: “Ik ging hier voor de winst en het is super dat me dat gelukt is. Een 1-2 met Dor is natuurlijk weer geweldig. Dat doen niet veel mensen, dus daar zijn we super blij mee. De titel is voor mij vooral een checkpunt halverwege het jaar, of we op de goede weg zijn. En dat zijn we zeker. Ik ben dus absoluut tevreden en vind het top dat Dor en ik samen op het podium staan!”

Ook Van Rijsselberghe is tevreden met het resultaat en zijn medalrace: “Het was een hele mooie medalrace. Een mooie afsluiter voor mij en Kir van de hele week. En ik ben dan ook blij met deze week. Het is een aangename verrassing dat ik hier als 2e sta. En ik ben natuurlijk super trots op Kir dat hij hier de eerste plek pakt.”

Aaron McIntosh, coach van beide mannen, is eveneens trots: “Dit was een geweldige week in hele lastige en uitdagende condities. Kiran en Dorian tonen hun klasse als het er echt om draait. Het is super speciaal om ze samen te zien werken en ze te zien groeien. Ze dagen elkaar uit om de beste te zijn. Its poetry in motion.”

 

KiranCover

 

EINDKLASSEMENT RS:X-men (Europees klassement)

  1. Kiran Badloe (NED), 38 punten
  2. Dorian van Rijsselberghe (NED), 49 punten
  3. Thomas Goyard (FRA), 66 punten

 

Luc Schmitz kwalificeert zich voor deelname Youth Sailing World Championships 2019

Er werd bij de Youth European Championships ook hard gestreden door verschillende Nederlandse windsurfers U19. Niet alleen om de Europese titel, maar ook om kwalificatie voor de Youth Sailing World Championships, die dit jaar plaatsvinden in Gdynia (Polen) van 13 t/m 20 juli. Slechts 1 Nederlandse windsurfer mag naar Polen afreizen voor deelname aan dit jeugd-WK.

De Nederlandse Luc Schmitz (17), die in 2018 ook al deelnam aan de Jeugd Olympische Spelen, voer een sterk EK en liet de andere Nederlandse deelnemers (Joost Vink, Max Castelein en Matthijs van Wijngaarden) achter zich. Met een 12e plek overall in het Europese klassement wint Schmitz de Nationale jeugdselectie. Hij mag zich voor gaan bereiden op deelname aan het Jeugd WK in Gdynia.

 

LucSchmitz

 

Schmitz blikt terug op een goede week: “Afgelopen week was heel anders dan de meeste dagen die we op Palma hebben gehad. De wind die we hadden was vaak een stuk minder stabiel, hierdoor moest je altijd goed blijven opletten. Zelf had ik top 10 willen varen, hier was ik goed naar op weg totdat ik vrijdag helaas een hele slechte dag had. Hier baalde ik eerst echt van maar nu kijk ik wel positief terug op dit event. Ik heb goede starts gemaakt en heb een hoop kunnen leren van deze week."

Schmitz hoopt met zijn ervaring van de Jeugd Olympische Spelen (JOS) van 2018 nog beter voorbereid aan zijn Jeugd WK te kunnen starten: “Ik denk dat ik nu beter voorbereid ben op een event als het World Sailing jeugd WK. Dat is namelijk, net als bij de JOS, een event met weinig mensen, maar waarbij iedereen die meevaart van het hoogste niveau is. Ik zal de komende tijd veel in Nederland op het water gaan trainen en ook de Medemblik Regatta meevaren. Het specifieke programma zullen we nu vorm gaan geven.”

 

 

NOS Sport nieuwsitems

Winst in slotrace bezorgt windsurfster De Geus Europese titel

EK-goud windsurfer Badloe, zilver voor leermeester Van Rijsselberghe

 

Event website: www.rsxclass.org/europeans2019

Foto/videocredits: Sailing Energy / Topzeilen TV

Bron: Watersportverbond 

Gelezen: 8529 keer Laatst aangepast op zondag, 14 april 2019 12:27

Gemaakt voor windsurfers door windsurfers
- Stichting Windsurfing Nederland.