donderdag, 05 januari 2012 10:15

Zeer succesvol 2011 voor Nederlandse windsurfers

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

De Nederlandse Windsurfers waren in 2011 zeer succesvol bij de internationale wedstrijden!


Hierbij twee berichten, één van Eric Kling de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Wedstrijdsurfers (NVW) en de andere van Robbert-Jan van Velzen de drijvende kracht achter Technotalents voor de jeugd Windsurfers.

 

Bij deze vooraf ook een waardering en dank voor alle vrijwilligers die dit weer mogelijk maakten!

 





Terugblik en vooruitblik NVW

In deze tijd van het jaar is het een goed gebruik om kort terug te blikken naar het afgelopen jaar en vooruit te kijken naar het nieuwe jaar.

 

Terugblik

Het kan niet anders dan in de terugblik de fantastische prestatie van Dorian op het WK in Perth te noemen. Heel Nederland was opeens met windsurfen (volgens Mart Smeets plankzeilen) bezig. Ik hoop dat dit een voorloper is op wat we in 2012 kunnen verwachten. Maar niet alleen door Dorian is er internationaal gepresteerd. Ik heb daarom maar eens de uitslagen van de WK's en EK's in 2011 op een rijtje gezet.

 

Totaal hebben 82 (!) Nederlanders (waarvan 17 uit Bonaire) deelgenomen aan een WK en/of een EK. 3 daarvan hebben aan 4 wedstrijden deelgenomen, 6 aan 3 en 16 aan 2. Alle overige hebben aan 1 WK of EK deelgenomen.

 

Totaal hebben we op de WK's 29 plaatsen bij de top 10 gehaald. Opvallend is dat de resultaten op de EK's minder zijn met 11 plaatsen bij de top 10.

 

De leeftijdsopbouw van de deelnemers aan de WK's en EK's laat zien dat 39% van de deelnemers in de jeugd klassen vaart:

  • Onder 15 jaar 10
  • Onder 17 jaar 5
  • Onder 20 jaar 17
  • Senioren 39
  • Masters 11 +
  • TOTAAL 82

 

Uit de bovenstaande gegevens moeten we wel constateren dat Nederland het internationaal goed doet en we in de toekomst nog veel meer goede prestaties kunnen verwachten.

Ook nationaal constateren we de afgelopen jaren een toename van jeugdleden. We zullen hier dus ook in de toekomst nog veel aandacht aan moeten besteden.

 

Plannen in 2012

Momenteel is het bestuur druk bezig met de plannen voor 2012. De kalender voor de Formula Windsurfing, Slalom en BIC Techno is nagenoeg rond. Nog niet alle locaties voor de Formula Windsurfing en Slalom zijn bekend.

 

De NK data zijn:

  • BIC Techno17 - 20 mei
  • Formula Windsurfing en Slalom14 - 15 april
  • 5 - 6 mei
  • 30 juni – 1 juli
  • 22 – 23 september
  • 13 – 14 oktober

Aan de data en locaties voor de Freestyle en Speed wordt nog gewerkt.

 

De vorm van de wedstrijden zal ongeveer hetzelfde zijn als in 2011. Voor Formula en Slalom wordt er echter over gedacht om de Silverfleet in verband met gebrek aan belangstelling niet meer apart te verwerken in de uitslagen. Dit betekend dat de deelnemers aan de Silverfleet mee kunnen varen met de Goldfleet. Daarnaast proberen het voorinschrijven zoveel mogelijk te bevorderen.

 

2012 is daarnaast ook het jaar van de grote evenementen. De Olympische spelen worden gevaren van 28 juli tot 11 augustus in Engeland. We hopen uiteraard met zijn allen dat heel Nederland aan de buis zit gekluisterd om de prestaties van Dorian te volgen.

 

Direct na de spelen zal in Medemblik de WK Techno en Raceboard Masters beginnen. Op dit evenement van 11 – 19 augustus worden 400 – 500 deelnemers verwacht en het is daarmee de grootste windsurfwedstrijd ooit in Nederland. Er zal worden gevaren op 3 wedstrijdbanen. Om deze wedstrijd te kunnen organiseren hebben we nog veel vrijwilligers nodig. We hebben bijvoorbeeld voor de rescue mensen nodig die weten hoe ze een surfplank moeten redden. Maar daarnaast natuurlijk ook hulp bij allerlei andere werkzaamheden op de wal en op het water. Mocht je willen helpen stuur dan even een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Al met al hoop ik dat we in 2012 het windsurfen weer groots in de belangstelling kunnen brengen bij de gewone Nederlanders.


Niveau Nederlandse jeugdsurfers in 2011 gestegen

De afgelopen week hebben NOC*NSF en het Watersportverbond de talentstatussen voor 2012 bevestigd. Wederom een stap vooruit voor de windsurf talentenopleiding in Nederland. Een knappe prestatie van de 11 Bic Techno en RS:X windsurfers.

We kunnen het jaar met geen mooier nieuws afsluiten, dan het nieuws dat het niveau van de Nederlandse jeugdsurfers is gestegen.

 

De lat verhoogd

Het algehele niveau van de jeugdsurfers in Nederland is gestegen, terwijl de spreekwoordelijke lat op twee punten werd verhoogd. Ondanks strengere criteria en hogere prestatie limieten hebben meer jeugdsurfers afgelopen jaar een NOC*NSF Talentstatus weten te behalen.

 

Opvallende verschuiving

Hadden Bic Techno surfers voorheen een heel jaar training binnen de nationale selectie nodig voor het behalen van de Belofte status (top-50% op het WK). Afgelopen seizoen was dat niet meer aan de orde.

 

In het kielzog van de WK ploeg, hebben meerdere surfers zich, met behulp van het open trainingsprogramma van de NVW, kunnen voorbereiden op het behalen van de NOC*NSF Belofte status.

 

Het instapniveau voor de nationale junioren selectie op de Bic Techno lijkt hiermee nog een trede hoger te zijn gelegd. De WK-ploeg van 2011 deed er nog een schepje bovenop en kwalificeerde zich zo goed als allemaal voor de Talentploeg MGB selectie van het Watersportverbond. Met hun top-10 klasseringen op het WK waren de eerste kenmerken van de niveau verschuiving eigenlijk al zichtbaar.

 

Geregistreerde Beloften en Talenten

Op basis van hun prestaties tijdens internationale wedstrijden in 2011 hebben Isis Hoekstra, Jolijn ten Bos, Lars van Someren, Huub van der Hoorn, Joris van Essen, Lisette Schoots en Jort Min de Belofte status van NOC*NSF behaald.

 

Matthijs van 't Hoff, Sara Wennekes en Kiran Badloe staan komend jaar bij NOC*NSF geregistreerd als Nationaal Talent. Lilian de Geus staat zelfs nog een treetje hoger op de ladder, afgelopen seizoen heeft ze de prestatie limiet voor Internationaal Talent behaald.

 

Stijgende lijn

Een stijgende lijn, van 3 surfers op de talentenlijst in 2009, naar 6 in 2010 tot 8 surfers in 2011. Komend jaar staan er maar liefst 11 erkende windsurftalenten geregistreerd bij NOC*NSF. Het algehele niveau van de jeugdsurfers gaat omhoog.

 

De prestatie-limieten voor 2012 blijven onveranderd: een plaats bij de top-30% op een EK, de top-50% op een WK of een top-2 resultaat in de nationale ranking. Meer informatie kun je terug lezen in het talentprofiel op de website van het Watersportverbond.

 

De erkende talentstatus van "Belofte" en "Nationaal Talent" is beschermd voor de duur van een jaar. Voor verlenging zul je jaarlijks opnieuw de door het Watersportverbond opgestelde limieten moeten behalen. In oktober 2012 zal het Watersportverbond in samenspraak met de NVW de surfers die in aanmerking komen voor een talentstatus voordragen bij NOC*NSF.

 

Bronnen: www.wedstrijdsurfen.nl en www.technotalents.nl

 

Zie ook de Windsurfing.nl Evenementenkalender.



Gelezen: 11111 keer Laatst aangepast op dinsdag, 11 december 2012 22:01

Windsurfing NL Nieuws

Windsurfing NL TV Channel

Windsurfing NL Vlogs

Windsurfing NL Social Partners

Gemaakt voor windsurfers door windsurfers
- Stichting Windsurfing Nederland.