vrijdag, 22 januari 2016 13:55

Petitie bescherm de kust!

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

 

Wil jij ook blijven genieten van rust en ruimte aan de kust? Help mee en moedig gemeenten, provincies en het bedrijfsleven aan onze prachtige kust te behouden. Word baywatcher!

Kustlandschap hoog gewaardeerd

Het kustgebied in Nederland is bijzonder. Wie houdt er niet van de rust, ruimte en ongereptheid van het Nederlandse kustlandschap? Het kustlandschap behoort tot een van de hoogst gewaardeerde landschappen van Nederland (Belevingskaart voor het Nederlandse Landschap, Compendium voor de leefomgeving). Ook is de natuur er prachtig en van grote internationale waarde. Dit vormt voor een belangrijke deel de aantrekkingskracht van dit gebied voor het toerisme en de economie.

Verantwoordelijkheid gemeenten

De bouwplannen voor het kustgebied zijn de afgelopen jaren geëxplodeerd. Zes natuur- en milieuorganisaties hebben het initiatief genomen om de wildgroei van bouwinitiatieven tegen te gaan. Op 19 januari bieden zij de Tweede Kamer een petitie aan. Doordat het Rijk provincies en gemeenten verantwoordelijk maakt voor de kust, dreigt een overkoepelende visie op het totale landschap te verdwijnen. De natuurorganisaties maken zich zorgen over een wildgroei aan bouwplannen en de consequenties voor het open, ongerepte landschap en de daarmee gepaarde natuur.

Sinds het Rijk het landschapsbeleid heeft losgelaten, ligt de verantwoordelijkheid primair bij de provincies. Zij leggen op hun beurt slechts geringe beperkingen op aan gemeenten voor het toestaan van ontwikkelingen. De bescherming van het kustlandschap ligt daarmee voor een groot deel in handen van gemeenten. Maar juist de gemeenten maken hun afwegingen uitsluitend op lokaal niveau. Een overall visie ontbreekt waardoor projectontwikkelaars hun slag kunnen slaan.

Lees meer over plannen om de kust te beschermen (PDF, opent in een nieuw venster).

 

Video: Help mee, bescherm de kust! - Natuurmonumenten 2016

 

Word baywatcher en teken voor een veel betere bescherming van onze Nederlandse kust. Moedig het Rijk en de provincies aan het landschap van onze prachtige kust te behouden!

 

Website: beschermdekust.nl

 

Gelezen: 8266 keer Laatst aangepast op donderdag, 04 februari 2016 20:54

Windsurfing NL Nieuws

Windsurfing NL TV Channel

Windsurfing NL Vlogs

Windsurfing NL Social Partners

Gemaakt voor windsurfers door windsurfers
- Stichting Windsurfing Nederland.