vrijdag, 19 februari 2016 12:51

WK RS:X Olympische klasse, Eilat Israel 2016

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

 

Eén board, één zeil en 80 deelnemers

Van 20 t/m 27 februari vindt In Israel het Wereldkampioenschap in de de Olympische RS:X klasse plaats. Eén board en één zeil. Een 9,5. Dat betekent pompen met 3 of proberen niet te verzuipen met 30 knopen. En dat met 80 deelnemers. Een WK titel doet het best leuk op je CV. Maar Olympia gangers zien deze krachtmeting in warm (en schoon) water meer als een lekkere warming-up in hun Road to Rio. Desondanks is dit een leuke wedstrijd om in het oog te houden. Wat kun je verwachten? 

Wat is RS:X?

 

The place

Israel heeft in het noordwesten natuurlijk de Middenlandse Zee. Ook in het uiterste zuiden gaat de woestijn ongemerkt over in strand, aan de Golf van Akaba, een uitloper van de Rode Zee. En daar, in de populaire badplaats Eilat, vindt het WK plaats. De temperaturen zijn nu in de winter nog goed te doen, 20 tot 30 graden. De voorspelde wind is niet erg hard, maar als het zonnetje de zandkorreltjes een beetje opwarmt, ontstaat er elke middag een heerlijk thermisch briesje. Altijd leuk om de mannen en vrouwen planerend in actie te zien natuurlijk. Casper Bouman, de Nederlandse RS:X afgevaardigde naar de Olympische Spelen van 2008 en tegenwoordig trainer, is al een paar weken in Eilat om ‘zijn’ jongens klaar te stomen voor deze wedstrijd. Check zijn filmpje om een indruk te krijgen van de omstandigheden.

 

‘Our’ boys. And girls!

Lilian de Geus maakte, onder haar coach Jacco Koops, grote stappen het afgelopen jaar en heeft zich al gekwalificeerd voor Rio. En hoewel ik fan ben van de underdogpositie moet ik toch bekennen dat ze daar gewoon echt kans heeft! Ze liet al een paar keer zien met de top mee te kunnen en werd in Miami wederom tweede! Tijdens dit voor Nederland succesvolle event stond ze zelfs lange tijd aan de leiding, maar moest uiteindelijk toch de Europees en vice Wereldkampioene van 2015, Bryony Shaw, voor laten gaan. Geen schande. Als de wind lekker doorblaast, is ze qua lengte en gewicht niet in het voordeel, maar dat is niet het enige dat telt. Een interessante en leerzame wedstrijd wordt het zeker. Ik ben benieuwd!

 


Skills genoeg om een nieuw autootje te mogen ophalen bij de sponsor.

 

Bij de heren is er natuurlijk Dorian van Rijsselberghe. Onze Olympisch Kampioen uit Londen 2012. Na even gas terug te hebben genomen, vader te zijn geworden van een dochter en zijn pols te hebben gebroken, lijkt hij nu al weer in vorm te zijn, getuige zijn overwinning vorige maand bij de RS:X World Cup in Miami. Dorian kan alles. Veel wind of weinig wind, chop of vlak. Hoe gevarieerder de omstandigheden, hoe groter de kans dat Dorian boven komt drijven. Maar met slechts 1 aftrek over 10 races en een medal race die dubbel telt, zijn 2 minuscule foutjes al fataal. Doordat het veld zo dicht op elkaar zit, kan een 5 meter verkeerd ingeschatte dwarspeiling, 15 plaatsen schelen.

 

boys
Van Miami naar Eilat, op flip-flops.

 

Lesje ‘springen’

En dan is er Kiran Badloe. Ooit kwam hij met een vriendje eens langs op de surfschool voor een lesje ‘springen’. Na alle uitleg op de kant was het tijd om de theorie in praktijk te brengen. Maar na een uur les en vele motivatonele aanwijzingen van mijn kant, had hij nog geen sprong geprobeerd! Laat staan dat hij ‘los’ gekomen was. Zijn commentaar eenmaal op de kant: “Ik denk dat rechtdoor knallen meer mijn ding is”. En zo geschiede het (gelukkig). Als talent werd hij opgenomen in de trainingsroep van Dorian en maakte daar grote sprongen onder leiding van coach Aaron McIntosh. Tijdens de laatste RS:X wedstrijd stond hij op de vóór laatste dag nog tweede, maar werd uiteindelijk vijfde door een niet al te goede medal race. Erg knap! Helaas moest hij met de regerend Olympisch Kampioen strijden om een Olympisch ticket, omdat er per land maar 1 plankzeiler naar Rio mag afreizen. Dorian won, maar Kiran lijkt zijn troonopvolger te worden in de races richting Tokyo 2020. En al is het nog heel ver weg, grote kans dat de wind Kiran daar heel wat beter ligt dan de (geen) wind in Rio. Maar Kiran lijkt dus nu al klaar voor het grote werk en de vraag is wanneer hij de eerste grote kers op zijn taart zet. Misschien nu wel. Met zijn lengte lijkt hij gemaakt voor een mooi planeer windje!

Meer info en binnenkort ook uitslagen vind je hier.

Enjoy!

 

Geschreven door gastredacteur Niek van der Linde van www.leerwindsurfen.nl

Gelezen: 8967 keer Laatst aangepast op vrijdag, 19 februari 2016 17:29

Windsurfing NL Nieuws

Windsurfing NL TV Channel

Windsurfing NL Vlogs

Windsurfing NL Social Partners

Gemaakt voor windsurfers door windsurfers
- Stichting Windsurfing Nederland.