maandag, 15 juni 2009 09:55

Leucate 2009 met surfclub Berkendonk

Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Leucate 2009 met surfclub Berkendonk

27-3-09 ’s Morgens om 5 uur vertrokken vanuit Schijndel om eerst de Fiat Pinda bij Adrie neer te zetten. Onderweg bleek dat Jurjens tas met kleren nog thuis stond dus konden we weer terug naar huis. Uiteindelijk om 6 uur vertrokken we wederom vanuit Schijndel naar Leucate.

Rit ging probleemloos. Enige momentje was even voor Luik. Vlak voor ons was een ongeluk gebeurd waardoor we wat auto onderdelen moesten ontwijken die op de weg lagen. Relaxt vrijwel de hele rit de cruise control op 100 a 120 km/h gehad. ’s Avonds om 7 uur kwamen we aan bij Leucate. Bus op de camperspot neer gezet en een hapje eten klaar maken. Vervolgens onder het genot van een drankje gezellig wat kletsen en naar bed toe.

28-3-09 Rond een uur of 7 werd Jurjen wakker en kroop stilletjes de bus uit. Spieren in nek en schouders waren nog wat stijf na de rit van gisteren. Naar de bakker gelopen voor een chocoladebroodje en croissant. Onderweg Adrie en consorten gesmst waar ze bleven. Die zouden er over een uurtje al zijn dus ook voor hun maar het eea gehaald bij de bakker.

pict0253

Toen ze er eindelijk waren eerst gezellig een ontbijtje gedaan in het zonnetje. Erg veel amino om op te tuigen was er niet. Het waaide maar een beetje en die wind die er was voelde ook nog vlagerig aan. Uiteindelijk vol goede moed toch maar het Naish Red Line 9.0 opgetuigd met de Exocet S4. En tijdens het optuigen stak (uiteraard) de wind op. Wilde toch nog snel met die 9.0 het water op om de aangepaste ART mast uit te proberen. Eenmaal op het water was het niet zo’n succes. De wind was veel te sterk. Snel heen en weer en meteen een Naish Force 5.3 met de RRD wavecult 85 gepakt. He dat ging al stukken beter en vele malen lekkerder.

pict0444

De wind was nog steeds erg vlagerig. Maar dat mocht de pret niet erg drukken. Na een paar keer dobberen toch maar de RRD FSW101 op de oever gelegd. Echter de wind bleek ondanks zijn vlagerigheid weer toe te nemen. Na een paar wel erg dik gepowerde rakken kon ik de Mistral Wave RD 76 pakken. Een 5.3 zou erop moeten passen en ik was natuurlijk erg nieuwsgierig hoe onze nieuwste aanwinst zou surfen. Super, was nog steeds vol gepowerd maar de Mistral vaart erg gecontroleerd. Adrie en Jeroen waren ondertussen aan het omtuigen. Op het water ook nog even met Taucha van board geruild. En zo stond ik weer op de RRD wavecult 76. Zo kon zij ook “even” de Mistral de sporen geven.

pict0388

Net toen net Adrie en Jeroen met hun kleine zeilen weer terug op het water waren nam de wind weer af. Het feestje met de 76 liter boardjes was over. Mocht weer terug naar 85 liter. Niet erg. Ook die surft heerlijk. Nog eventjes met Jeroen van setje geruild. Had net de giek wat losser gezet en zeg dan ook tegen Jeroen “zeil staat in de stand trekezel” Maw lekker bol met een friemeltje twist. Toen ik wegsurfte bleek dat hij zijn NP search 5.8 eveneens op standje “trekezel” had staan. Die sleurde er namelijk nog wat harder aan. Zijn Starboard Acid 86 met de Search vaart erg lekker, maar voelt compleet anders aan dan onze RRD wavecult 76. Veel richtingsstabieler en gevoelsmatig wat logger/zwaarder. De Acid loopt wel een tikkie harder dan de Cult…voor zover belangrijk zonder robotarm (GPS).

pict0376

Helaas was het al een tijdje aan het regenen. En na een uur of 5 surfen hadden we de pijp wel zo’n beetje leeg. In de regen aftuigen. Toen kwamen Marcel en Eric aan. Veel meer als even kletsen zat er voor hun niet in. Relaxt op weg naar de huisjes waar Tini, John en Wil ook spoedig arriveerden. Het groepje was compleet. Taucha voorzag ons van lekkere spaghetti en vrij bijtijds gingen we naar bed.

pict0343

29-3-09 ’s Morgens met Jeroen naar de bakker om heerlijk vers brood met croissants te halen. Vervolgens naar de fotospot gereden. In eerste instantie wilde Jurjen naar de camperspot omdat de wind naar verwachting net als gisteren erg vlagerig zou zijn. Gelukkig viel het erg mee, sterker nog het was heerlijk. Begonnen op de RRD Wavecult 85 met de Naish Force 5.3, he wat een straf.

pict0243

De wind trok langzaam verder toe waardoor Jurjen de Naish Session 4.7 kon pakken. Tot de wind vervolgens nog een stuk verder toenam en de 4.7 op de Mistral Wave RD 76 gezet kon worden. En zelfs die werd op een gegeven moment te groot. Tegen die tijd was een deel van de groep met hun setje naar de kabelbaan gelopen om daar snelle tijden te gaan varen. De WSB Berkendonk GPS cup loopt op zijn einde en iedereen is gebrand om nog even die 5 winnende runs te kunnen maken. Jeroen schiet van een 3de naar de eerste plek met een goede 60m/h. Ook de rest zet respectabele tijden neer. Taucha perst er een respectabele 50km/h uit op de dikke chop aan de fotospot. Jurjen heeft op het eind van de dag nog op Adrie’s setje een poging gewaagd, maar kon zijn draai niet helemaal vinden.

dscf3540

Erg lekker was dat het de hele dag een stralend zonnetje scheen. Heerlijk! Zoveel haast we hadden met optuigen, zo relaxt deden we met aftuigen. Setje uit de wind neerleggen met in de blote bast rustig alles aftuigen en opruimen. Ook deze dag erg weinig op de oever gestaan, gesurft alsof het de laatste dag was. En na 6 uur was de pijp meer dan leeg. ’s Avonds was de wekelijkse sangria avond. Mooie afsluiter van een schitterende dag.

dscf3552

30-3-09 Weer een stralend zonnetje met wind. Dag begint goed. Na het ontbijt gaan we wederom naar de fotospot. Nadat iedereen gisteren leuke tijden gescoord had met de GPS werd het hoog tijd dat Jurjen zelf ook weer eens het GPS ging gebruiken. Bij de fotospot was het vrij vlagerig. In de vlagen was hij goed gepowerd met de Naish Red Line 6.5 en de Exocet TB62, zijn favoriete slalomsetje. Buiten de vlagen stond hij gewoon tot de knieen onder water. En een aantal keren was er niet eens genoeg wind om te waterstarten. Vlakbij de brug en iets voorbij de pier kon je je setje ruim gooien. Je kan zeggen wat je wilt maar vol gas door de chop knallen is en blijft erg gaaf. Beetje je spoor zoeken, vlagen pakken, kijken waar en hoe lang je je setje hard kon laten lopen. Harder gaan ging door de uithaler iets losser te zetten en het lichaam nog langer te maken. Taucha vertelde al dat Jurjen´s houding meer in elkaar gedoken was en dat het board minder vlak op het water lag als gebruikelijk. Of dat was omdat hij niet echt fit was of vanwege de chop dat is niet helemaal bekend.

Op vlak water is speed gaaf door de snelheid die je voelt maar door de chop vindt Jurjen het veel gaver. Na een tijdje stond er 58,75 km/h op het schermpje. Echter toen nam de wind iets af. Aangezien het meerendeel naar de kabelbaan was gelopen om daar te surfen besloten om een iets groter zeil te pakken en ook daarheen te gaan. Pfff, 7,6 was zwaar log en niet leuk. De wind was daar nog vlageriger. Telkens na het gijpen wachten op de vlaag die in je zeil beukte. Zeilkeuze was sowieso een foutje. In de vlaag was de 7.6 erg groot en erbuiten nog steeds te klein. Bijna op het einde van de dag het 6.5 van Taucha gepakt en de Titan en daarmee een aantal heerlijke rakken gemaakt. Taucha heeft ook nog met de Redline 6.5 en exocet TB62 gesurft waarmee ze een erg nette 56km/h heeft gehaald. Jurjen heeft bij de fotospot 63.58 km/h gehaald wat momenteel voldoende is voor de eerste plaats in de GPS ranking.

pict0229

31-3-09 Het weer zag er ’s morgens niet al te denderend uit. Flink bewolkt en met een schamele 6 graden ook niet erg warm, al stond er wel al een lekker windje. Eerste maar eens bij een paar surfshops langs geweest. Vond Jurjen niet erg. Beetje brak van de afgelopen dagen en we moesten sowieso nog wat klein spul hebben. Vervolgens boodschappen gedaan en naar de camperspot gereden. Aldaar was het een beetje koffiedik kijken welk zeil en board nodig was. Er stonden redelijk wat schuimkopjes en het was twijfelen tussen 5.3 en 5.7. Uiteindelijk maar de 5.7 opgetuigd met de RRD wavecult 85. Na welgeteld 2 rakjes was de wind dusdanig aangetrokken dat er met de 5.7 bijna niet te surfen was. Snel het 4.7 opgetuigd en de 4.0 voor Taucha. Samen met Marcel een paar lekker gepowerde rakken gemaakt. Super was dat. Op de rakken terug in het begin even wat hooglopen waardoor je op het einde precies tussen de goven/chop door ruim kon. En de wind bleef maar langzaam aantrekken. De 4.7 verhuisde naar de RRD wavecult 76 en Taucha pakte de Mistral Wave RD 76. Setje liep echt heerlijk. Heel langzaam begon de zon door te breken. Geen stralend zonnetje maar net voldoende om de kou weg te werken. De wind bleef nog steeds toenemen. Op een gegeven moment is Jurjen met de 4.0 van Taucha een aantal rakken gaan maken. Omdat het al te laat was om nog om te tuigen besloten we maar om de 4.0 en 4.7 flink door te trekken om zodoende samen er nog een aantal rakken uit te persen. Neerhaler helemaal op max ging even goed, maar op een gegeven moment waren we beide alleen nog maar aan het overleven op het water. Tijd om ermee op te houden. En nog steeds was de wind aan het toenemen. Aftuigen en hup terug naar de huisjes. Aldaar lekker gegeten en bijna buikpijn van het lachen gekregen.

dscf3539

1-4-09 De hele nacht huilde de wind rond het huisje en ’s morgens regende het pijpestelen. Niet echt het weer waar we behoefte aan hadden. Gelukkig stopte de regen tegen de tijd dat we bij de teleski aankwamen. En als je naar de wolken keek zou het zelfs op gaan klaren. Juist daarom en omdat de wind erg vlagerig was besloot Jurjen om nog even te wachten met optuigen. Geen idee wat de wind zou gaan doen als het wolkendek open zou trekken. Gaf ook meteen de kans om eens wat surffoto’s van iedereen te maken. Na een tijdje klaarde het inderdaad op en nam de wind behoorlijk af. Toen heeft Jurjen het Naish Sprint 7.3 en Exocet S-Cross 115 gepakt. Na al die dagen een lekker licht zeil en easy board om wat te cruisen met de anderen leek me lekkerder dan een zwaarder en logger gecamberd zeil. De wind bleef alleen nogal vlagerig. Het ene moment was ie lekker dan weer veel te weinig en soms ook weer iets te enthousiast. Bijtijds ermee opgehouden en alvast naar het huisje gereden. Onderweg nog even gekeken bij een surfshop. Heerlijk gegeten en de avond voortgezet met een paar spelletjes koehandel. Tja, en dan hoef ik niet meer te zeggen hoe gezellig het was. Zelfs nadat we naar bed gegaan waren gingen de smsjes over en weer.

dscf3580

2-4-09 Regen. En een beetje wind. Bij de camperspot zou je leker kunnen planeren met een 7.3, maar erg aanlokkelijk was het niet echt. We zijn voortijdig terug naar het warme huisje gegaan en hebben daar lekker zitten lezen. Later hoorden we dat de wind heel even wat harder geweest is. Ondanks dat heben we niet het gevoel dat we wat gemist hebben. Voor morgen ziet de wind er nog minder uit maar het blijft dan wel droog.´s Avonds pizza en dat niet eens op vrijdag! Na het eten besluiten de meesten om morgen al naar huis te gaan. Jammer, alsof er in zuid-frankrijk niets anders te doen is als surfen. Jurjen en Taucha blijven nog lekker een dagje.

3-4-09 Nadat Jurjen en Taucha de rest uitgezwaaid hebben, de bus aan kant gemaakt om te shoppen in Narbonne. Natuurlijk ook een uurtje in de Decathlon rondgehangen. Daarna via de touristische route langs het meer van La Palme gereden. Inderdaad is het een mooi meer, maar ook een lekkere muggenkwekerij met een hoop bomen eromheen. Raar fenomeen, hele mooie dorpjes die geweldig mooi uitzicht hebben op meer of zee zonder terrasje. Ergens 1 cafe dat midden tussen de gebouwen verstopt ligt. Zouden de mensen daar niet meer zien wat voor mooie omgeving ze hebben? Aan het einde van de dag de bus klaar gemaakt voor de terugreis. Nog lekker genoten van de laatste Franse zonnestralen in de strandstoel. ´s avonds bijtijds naar bed en na de laatste Franse croissantjes vers bij de bakker gehaald te hebben terug naar Nederland.

pict0497

http://www.windsurfingberkendonk.nl/

Gelezen: 6863 keer Laatst aangepast op maandag, 26 november 2012 10:53
Meer in deze categorie: « Jurf Regiocup Zuid »

Gemaakt voor windsurfers door windsurfers
- Stichting Windsurfing Nederland.