zondag, 31 januari 2010 10:09

Dorian Van Rijsselberghe wint Miami World Cup (RS:X)

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Miami 30 januari 2010 – Dorian van Rijsselberghe wint voor de tweede keer op rij de Miami Olympic classes regatta in de RS:X windsurf klasse.

Een hele bijzondere prestatie omdat dit ook de vierde ISAF Sailing World Cup zege is van de Texelaar sinds hij vorig jaar op de hoogste trede van het podium stond in Miami. Hiermee is de windsurfer ook het enige lid van de Delta Lloyd Kernploeg die in de prijzen valt in Miami.

Voorafgaand aan de medal race had Van Rijsselberghe twee punten voorsprong op de allrounder Ivan Pastor uit Spanje en 17 punten voorsprong op Nimrod Mashiah uit Israel. Het was warm en de wind varieerde in kracht van 6 tot 9 knopen (windkracht 2 tot 3) op Biscayne Bay. De windsurfers moesten extreem hard werken om de surfplanken te laten planeren in deze condities.

Vlak na de start moest Van Rijsselberghe alles geven om de Spanjaard te controleren. Pastor, die onder de Nederlander startte, kwam door die maximale inzet van Van Rijsselberghe in de Nederlander zijn vuile wind terecht. Pastor werd gedwongen overstag te gaan naar de minder favoriete rechterkant van de baan. Van Rijsselberghe ging met hem mee en bracht de Spanjaard nog wat verder naar rechts voordat de Nederlander meer winst ging halen op de linkerkant van het kruisrak. Bij de bovenboei lag Rijsselberghe tweede en de Spanjaard achtste. Game set and match!

Maar de schrik sloeg nog even om het hart in het Nederlandse zeilkamp toen Van Rijsselberghe aan de laatste boei bleef hangen onderweg naar de finish. Hij viel niet en had zijn zeil snel weer omhoog om uiteindelijk vierde te worden met Pastor in zijn kielzog. Geheel in stijl, met de handel in de lucht, hangend aan zijn trapeze, claimde hij de eindoverwinning surfend over de finishlijn, onmiddellijk gevolgd door een spectaculaire body drag.

Zittend op de boot van zijn coach Aaron McIntosh moest Van Rijsselberghe eerst op adem komen. “Dit is te gek, mijn vierde world cup. Ik had het niet gedacht vooraf. Afgelopen winter hebben we met opzet niet zo heel hard getraind. Maar dit is helemaal super. Ik moest heel hard werken in het eerste stuk na de start om de Spanjaard te controleren en wachten tot hij fouten ging maken, maar ik moest ook op de Israëliër in de gaten houden. Tricky, maar het ging heel goed.”

En die laatste bovenboei? “Ja even de boel spannend houden,” zei de ontspannen windsurfer met een grote glimlach. “Maar je moet rustig blijven en niet in paniek raken. Ik had m’n zeil snel weer omhoog.”

Zie voor videos van medal races www.topzeilen.tv

Bron: Het Watersportverbond

Voor meer info zie ook het bijbehorende forumtopic

Gelezen: 6929 keer Laatst aangepast op maandag, 26 november 2012 10:53

Windsurfing NL Nieuws

Windsurfing NL TV Channel

Windsurfing NL Vlogs

Windsurfing NL Social Partners

Gemaakt voor windsurfers door windsurfers
- Stichting Windsurfing Nederland.