zaterdag, 06 april 2019 13:13

Interview Jordy Vonk! Aanbevolen

Geschreven door
Beoordeel dit item
(5 stemmen)

Een interview met Jordy Vonk, de huidige #4 in de PWA Worldtour Slalom ranking, door gastauteur Coen Hoogma!

Coen: "Ik sprak laatst met mijn coach over topsport en zij stelde mij de volgende vraag: welke topsporter zou je nog eens willen spreken? Hier hoefde ik niet erg lang over na te denken aangezien de naam van Jordy Vonk binnen 1 seconde op popte. De volgende opdracht van de coach laat zich raden: ga hem eens interviewen en zet het verhaal op je blog. Aangezien ik naar Tenerife ging en ik wist dat hij hier aan het trainen was heb ik hem een verzoek voor een interview gestuurd en we spraken af dat we elkaar in El Médano op zouden zoeken. Zo gezegd zo gedaan en op een zaterdagmiddag zaten we samen een drankje te drinken bij Flashpoint, een standtentje, na een training van Jordy."

Hoe ben je begonnen met windsurfen?

Mijn pa surfte altijd en hij nam mij mee. Aangezien hij altijd met slalom spullen surfte ben ik dat ook gaan doen.

Waarom heb je gekozen voor slalom en niet voor wave of RSX?

Omdat ik eigenlijk vanaf dat ik een kind was al slalom heb gesurft. Wave is zeker ook leuk en mag ik graag doen. Als het competitie seizoen voorbij is ga ik graag naar Capetown voor de golven. Mijn slalom kit raak ik daar niet aan. Dat is toch meer werk geworden en door het surfen van golven kan ik weer helemaal opladen. Wave wedstrijden heb ik nooit serieus overwogen. Moet ik eerst meer moves leren sticken ;-)

Hoe komt het dat je een uitblinker bent geworden?

Voor slalom wedstrijden moet je erg snel kunnen surfen. Hier heb je een dosis talent en lef voor nodig, maar dat is lang niet alles. Om hoog te eindigen in de PWA (Professional Windsurf Association) ranking en zelfs mee te willen doen voor een podium plaats komt er veel meer bij kijken. Focus op je doelen, je mind-set voor, na en tijdens de wedstrijd. Je moet je materiaal supergoed voor elkaar hebben dus je moet veel testen en precies weten wat werkt in welke condities. Tevens moet je veerkrachting en flexibel zijn. Er zijn zoveel variabelen bij slalom wedstrijden: golven, wind, andere deelnemers. Je hebt geen controle over deze zaken dus je moet er gewoon zo goed mogelijk mee omgaan. De verschillen aan de top zijn enorm klein. Talent is dus belangrijk maar het gaat om het hele pakket. Diegene die dit het hele seizoen het beste voor elkaar heeft wint uiteindelijk de titel.

Welke zaken hebben er nog meer meegespeeld en wat heeft je carrière geholpen?

Als eerste mijn ouders aangezien ik altijd hun support heb gehad. Ze hebben mij nooit gepushed om te surfen, maar wel geholpen bij alles. Zeker in het begin heb je dit nodig. Tevens scheelde het dat ik vlak bij het water woonde en hier dus als jonge jongen met de fietskar naar het water kon om te varen. Toen ik 15 was begon ik met het varen van mijn eerste wedstrijden. Die won ik en dat werkte natuurlijk erg motiverend. Hiernaast heb je gewoon ook een flinke dosis geluk nodig om erg goed te worden in je sport.

Wil je altijd winnen?

Ja, dat wil ik. Soms lukt dat niet en dan is het voor mij heel belangrijk om te analyseren waarom ik niet sneller was. Lag het aan mij, had ik niet precies het juiste materiaal? Ik kijk mijn wedstrijden altijd terug en analyseer de races. Zo probeer ik uit een verloren race altijd een positief leermoment te halen zodat ik de volgende keer sneller zou kunnen zijn.

 

Jordy2019 4

 

Is het moeilijk om je focus te houden?

Soms is dat best moeilijk. Er is veel afleiding rond de PWA wedstrijden. Sommige surfers vinden de feesten iets te leuk en dat gaat ten koste van prestaties. Tevens ben je altijd onderweg. Hier moet je tegen kunnen en je omgeving ook. Als je een
partner hebt die je liever wat vaker thuis ziet kan dat wel een probleem worden. Tevens zijn er wedstrijden die in minder goede condities worden gehouden. Als je hierdoor gefrustreerd raakt kan dat in je kop gaan zitten en hierdoor kun je ook minder gaan presteren. Zo’n moment kan beslissend zijn voor een goed eindresultaat. Je moet nogal wat regelen. Trainingen, schema’s, naar wedstrijden, accommodatie en vervoer organiseren.

Krijg je hier hulp bij?

Nee, ik heb geen team dat mij hier bij helpt. Ik doe dit allemaal alleen en ja, dat is soms een hoop gedoe. Vooral het reizen met 7 tassen gear van 32 kg per stuk blijft een uitdaging. Toch geniet ik meestal wel van het reizen. Ik heb wel een coach die mij helpt met het opstellen van trainingsschema’s. Als surfer moet je krachttraining blijven doen om op gewicht te blijven want door de vele uren op het water verbrand je heel veel energie. Hiernaast heb ik af en toe ook nog een sessie met een mental-coach die mij helpt om op een andere manier naar de wedstrijden te kijken. Dit is een belangrijk onderdeel van het surfen op top niveau. Mindset is zo belangrijk.

Hebben je sponsoren verwachtingen van je?

Natuurlijk! Mijn materiaal wordt gesponsord door Fanatic en Duotone. Ik moet voor hun wel goed blijven varen. Sponsering is belangrijk aangezien de wedstrijdsport best wel duur is. Doordat je veel reist en overal maar kort blijft heb je sowieso hoge kosten en het kan een behoorlijke puzzel zijn om alles financieel geregeld te krijgen.

 

Jordy2019 2

 

Zit er nog veel innovatie in het slalomsurfen?

Tuurlijk! Het materiaal wordt elk jaar beter, maar er is niet echt een wetenschappelijke benadering binnen de discipline. Bij RSX ligt dat anders. Wij missen een overkoepelende organisatie die dit soort zaken organiseert. Het continue meten, verzamelen van data en op basis hiervan beter worden doet eigenlijk niemand. Veel beslissingen worden intuïtief gemaakt. Als het goed voelt gebruiken we het. Zo is er ook nog een hele slag te maken met het kiezen van de juiste voeding. Je moet er enorm op letten dat je goed en genoeg eet tijdens wedstrijden, maar zeker ook met de trainingen.

Heb je nog een thuis als je zoveel rondreist?

Nederland voelt nog steeds als thuis al kom ik daar maar een paar weken per jaar. Ik kom daar vandaan en mijn surf bus en aanhanger staan daar. Ik heb geen eigen huis in Nederland, maar in de toekomst zou ik graag een eigen plek willen hebben met een grote garage waar ik mijn gear lekker georganiseerd op kan slaan. El Médano is na alle trainingsjaren wel een beetje mijn dorp geworden. Ik weet precies waar ik moet zijn en wat er te vinden is. 

 

Jordy2019 1

 

Wat komt er na het windsurfen?

Voorlopig wil ik echt nog wel doorgaan. Zolang ik competitief ben en kan meestrijden in de top blijf ik wel varen. Tot nu toe geen zware blessures gehad en ik hoop dat dit zo blijft. Daarna? Goede vraag. Ik heb gelukkig mijn studie commerciële economie afgemaakt en misschien kan ik na mijn wedstrijdcarrière wel in de surfbranche aan het werk. Wellicht bij het organiseren van evenementen?

 

Geschreven door gastauteur Coen Hoogma windjunkie.nl

Fotocredits oa TWS Tenerife.

 

Names de windsurfing.nl redactie, bedankt Coen en Jordy voor dit leuke interview!

 

Heb je ook nieuws of een leuk artikel laat het ons weten op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gelezen: 11665 keer Laatst aangepast op zaterdag, 06 april 2019 14:22

Windsurfing NL Nieuws

Windsurfing NL TV Channel

Windsurfing NL Vlogs

Windsurfing NL Social Partners

Gemaakt voor windsurfers door windsurfers
- Stichting Windsurfing Nederland.