Deze pagina afdrukken
zaterdag, 18 mei 2019 11:45

Dorian van Rijsselberghe tegen materiaalkeuze Olympisch Windsurfen 2024! Aanbevolen

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)

Met een boze brief naar de internationale zeilfederatie (World Sailing) heeft Dorian van Rijsselberghe een discussie aangezwengeld.

Hoewel Van Rijsselberghe de meest succesvolle windsurfer van het afgelopen decennium is, heeft de tweevoudig olympisch kampioen (2012 & 2016) laten weten fel tegen het besluit te zijn om op de Spelen van Parijs (2024) wederom met de ’stugge’ RS:X-boards te varen.

„Het is een enorme teleurstelling dat World Sailing alles bij het oude wil laten”, aldus Van Rijsselberghe. „Daarmee wordt de jongere generatie zeker niet geïnspireerd. World Sailing schiet in zijn eigen voeten.”

 

RS:X of Windfoiling bij de Olympische Spelen van 2024 in Parijs?

Het bestuur van World Sailing heeft onlangs haar aanbeveling aangekondigd om de RS: X-klasse te behouden als het Olympische windsurf materiaal voor de Olympische Spelen van 2024. Dit is natuurlijk een enorme teleurstelling voor velen, want het leek alsof de windfoiling een normale evolutie was van de windsurf racing klasse.

Dorian van Rijsselberghe (Olympisch gouden medaillewinnaar) treedt op als woordvoerder van de windsurfgemeenschap en heeft een brief geschreven aan de World Sailing Council, die hen aanmoedigt om deze evaluatie nogmaals te bekijken en rekening te houden met de standpunten van de windsurf / windfoiling community .

Het bestuur zou de komende dagen zijn antwoord moeten geven. Een opwindende tijd voor de toekomst van windsurfen, omdat de Olympische Spelen een goede promotie om nieuwe mensen te werven voor de windsurfsport.

 

World Sailing Mid-Year Meeting

Vandaag vergadert het Equipment Committee in Londen tijdens de Mid-Year Meeting van World Sailing. Parijs 2024 Equipment staat bovenaan de agenda. Een volledig statusrapport voorafgaand aan de vergadering is hier te vinden.

Het equipmentcomité zal het materiaal van Parijs 2024 bespreken en aanbevelingen doen aan de Raad, het belangrijkste besluitvormende orgaan van World Sailing. De meeting is hier live te volgen.

 

 

Achtergrond informatie

Het bestuur van World Sailing werd vorig jaar aangesteld om het windsurfmateriaal voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs opnieuw te evalueren vanwege de recente evolutie van windfoil racing. Terwijl de meeste mensen verwachtten dat de keuze voor windfoilng de belangrijkste verandering zou worden in de toekomstige Olympische spelen, verraste het bestuur iedereen door ervoor te kiezen de RS: X-klasse te behouden.

Zie het advies: Windsurfer Board Recommendation to Council

Dit is gelukkig slechts een aanbeveling en niet de definitieve beslissing, die zal worden gemaakt door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) in november 2019. IOC wil dat de Olympische spelen jeugdig, vermakelijk is en ook mensen buiten onze sport aantrekt. IOC gaat om die reden waarschijnlijk liever de windfoiling-route op. World Sailing is echter een betrouwbare bron voor IOC en hun aanbeveling zal zeker een groot gewicht hebben in de uiteindelijke beslissing.

Alles aan de RS: X-klasse is verouderd, en veel senioren RS: X-rijders zijn al gestopt met olympisch zeilen en zijn verhuisd naar windfoiling. World Sailing is natuurlijk niet in detail op de hoogte van hoe windsurfen is. Voor de eerste keer, bundelen de PWA (Professional Windsurfers Association) en RS:X windsurfers samen in op een gemeenschappelijk windfoil materiaal (zoals momenteel te zien tijdens het PWA-evenement in Japan met veel RS:X deelnamers aan de wedstrijd).

We hopen echt dat de raad de beslissing van het bestuur zal heroverwegen en windfoiling een eerlijke kans zal geven.

 

Brief van Dorian aan World Sailing Counsil

Hier zijn enkele uittreksels uit de brief van Dorian aan de Wereldzeevaartraad:

"... met maximaal 12/13 knopen, blijft de RS:X de slechtst presterende Olympische windsurfklasse aller tijden: de Windglider (tot 10 knopen), de Lechner en de Mistral One Design zouden allemaal nog steeds beter presteren dan een RS : X vandaag in de genoemde omstandigheden. "

"In april 2018 produceerde meerdervoudig RS:X Olympische medaillewinnaar Nick Dempsey samen met mij en Antonio Cozzolino een video over windfoil racing. In de eerste week werd die video door 20.000 mensen gezien. Intussen heeft de video op Facebook en YouTube maar liefst 80.000 views verzameld. Dat op zichzelf vertelt het hele verhaal. Als sport vragen we ons altijd af: hoe kunnen we meer betrokkenheid krijgen? Wie kunnen we meer interesseren voor onze sport? De antwoorden zijn duidelijk. Selecteren van de juiste klasse. “

"Wij als sport hebben een unieke kans om onze richting te herdefiniëren, om zich te verenigen, te inspireren, aan te trekken en te prikkelen. Deze kansen zijn zeldzaam en moeten worden aangegrepen. Voor een keer, misschien de eerste keer in de geschiedenis, kan de Olympische windsurfklasse op de voorhoede van de sport zijn, niet 4 jaar, 8 jaar of in dit geval 20 jaar erachter.

"Do the right thing.

Think of the future.

Think of the children.”

Volledige brief van Dorian: RE: BOARD RECOMMENDATION TO COUNCIL MEN AND WOMEN’S WINDSURFER

 

WindfoilRacing2

 

Volg de discussie of discussieer mee op het forum

 

Update 19 mei ná de World Council meeting in Londen

Goed nieuws, de World Sailing Council heeft net in Londen gestemd tegen het vasthouden aan RS:X materiaal.

Dus er zullen trials komen om nieuw materiaal voor de Olympische Spelen 2024 te kiezen waaronder Windfoiling!

Update Dorian: http://lifeofdorian.com/nieuws/windsurfer-equipment-paris-2024-is-under-a-re-evaluation-procedure

 

Bronnen

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Windfoil racing - revolutie in het wedstrijdsurfen?

 

Gelezen: 13974 keer Laatst aangepast op maandag, 20 mei 2019 13:59
Mark

Nieuwste van Mark

Gerelateerde items (op tag)