woensdag, 09 april 2014 19:40

Interview: Pieter Bijl (NED-0)

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

De afgelopen periode zijn er veel teamriders van merk geswitcht. Een van de meest opmerkelijke team switch was die wel van Pieter Bijl (NED-0). Na 17 jaar NeilPryde gevaren te hebben gaat Pieter dit seizoen met Gun Sails varen. Windsurfing.nl interviewde Pieter over de switch naar Gun Sails.

Windsurfing.nl:  Hoe kijk je terug op de 17 jaar dat je met NeilPryde hebt gevaren?

Uiteraard heel positief. Ik ben daar op 17 jarige leeftijd binnen gerold via Jacques van der Hout (bedankt Jac) en daar rustig doorgestroomd het internationale team in. Doordat ik gelijk veel op Maui was en daar met de juiste mensen in contact kwam, werd ik langzaam maar zeker de ontwikkeling ingetrokken. In het begin deden Jimmy Diaz en Peter Slate daar al het testwerk nog voor Robert Stroj. Dankzij mijn motivatie om altijd iets te willen verbeteren was het makkelijk oppakken. Ik had eindelijk iets gevonden waar ik mijn ei helemaal in kwijt kon. Ik heb me niet eerder zo op mijn plek gevoeld. Van mijn vader heb ik geleerd dat je met logisch nadenken sneller problemen oplost. Daardoor kwam het ontwikkelen eigenlijk vrij makkelijk. Dat is ook nieuwe dingen bedenken en de problemen die daarbij ontstaan met logisch denken oplossen. Hierdoor ben ik daar heel snel opgeklommen tot een fulltime ontwikkelaar.

In 2004 werd me het RS:X project aangeboden. Van de ISAF kregen we een aantal afmetingen waarbinnen een board ontwikkeld moest worden. Met shaper Jean Bouldoires en Casper Bouman hebben we dat binnen 4 maanden afgerond. Ondertussen heb ik met Robert Stroj ook twee zeilen ontwikkeld, voor de dames en de heren. Vervolgens zijn we naar Engeland geweest voor de ISAF evaluatie. Daar lieten we alle andere designs in alle omstandigheden ver achter ons.

Nu ik mijzelf redelijk bewezen had met het RS:X project was het voor NeilPryde duidelijk. Na de overstap van Jimmy Diaz in 2005 naar North Sails werd ik ineens doorgeschoven tot Development Coördinator bij NeilPryde. Dat omvatte meteen alles: van verlengers, latten-spanners en giekkoppen tot masten en zeilen. Een flinke job dus. De jaren van 2005 tot en met 2010 gingen me heel goed af. Ik had het daar erg naar mijn zin. Er waren veel nieuwe dingen mogelijk en er was altijd een duidelijke visie. In 2006, 2007 en 2008 hadden we door deze duidelijke visie dan ook oppermachtige racezeilen waar ik zelf ook nog PWA races mee heb gevaren en gewonnen. En in 2007 als 6e op de wereldranglijst eindigde.

PBcasper

(Pieter Bijl: ' Na al die jaren nog steeds close met Casper')


Windsurfing.nl: Wat was de reden om van merk te switchen?

Tussen 2011 en 2013 veranderde er naar mijn mening erg veel. De visie was voor mij minder duidelijk en investeren in nieuwe ontwikkelingen was moeilijker. Waardoor de eigen ideeën vaak niet meer uitgewerkt konden worden.

Verder was inmiddels al het werk binnen het NeilPryde Design Center, behalve dat van sail designer Robert Stroj, bij mij neergelegd. Het werd dus een job waar soms weinig tijd was voor testen en varen, hoewel dat wel mijn eerste job description was.

Ik naaide de zeilen, deed werk in Autocad en zorgde dat de lokale NeilPryde loft draaide. Dit hield dus ook in dat ik moest zorgen dat: alle materialen om zeilen te maken er waren, de naaimachines onderhouden werden, de plotter bleef draaien, voorraden op peil werden gehouden en testuren bijgehouden moesten worden. En dan zelf ook nog op het water staan om feedback te geven over de spullen. Eigenlijk 3 jobs door 1 persoon en dat werd voor mij te veel en uiteindelijk zelfs onmogelijk. Door deze werkdruk was de creativiteit waar we voorheen veel tijd aan besteedden redelijk ver te zoeken. Die creativiteit was voor mij juist het leukste gedeelte en eigenlijk waar het allemaal om begon. Dingen bedenken en uitwerken, daar leefde ik voor.


Windsurfing.nl: Waarom heb je voor Gun Sails gekozen?

Kiezen doe je zoiets niet echt. Nadat ik bij NeilPryde gestopt was heb ik een paar maanden al mijn aandacht aan Angulo besteed. Ook had Josh Angulo na de Aloha classic hier (op Maui) een aantal Gun Sails zeilen achter gelaten om mee te varen. Deze zeilen, waar ik heel de winter mee gevaren had, waren me heel goed bevallen. Zowel op de performance als de kwaliteit.

Aangezien Josh Angulo met Gun Sails vaart was Gun eigenlijk voor mij ook het meest voor de hand liggend. Op deze manier kan ik meteen Josh wat meer ondersteunen met het tunen van de zeilen zodat dat hij hier het optimale uit kan halen en daardoor de potentie van de Angulo Boards kan laten zien.

PBLuka

(Pieter en Luka)


Windsurfing.nl: Waaraan moest je het meeste wennen tijdens de eerste sessie met Gun Sails?

Kleine dingen als clew height en center of effort. Verder reageren de zeilen wel een beetje hetzelfde als NeilPryde zeilen. Ik ben van mening dat zij enigszins dezelfde insteek hebben als NeilPryde een paar jaar geleden had. Vanuit die insteek hebben zij doorontwikkeld.

Windsurfing.nl: Zou je in het kort het vaargevoel van Gun Sails kunnen beschrijven?

De race zeilen zijn dus iets softer net als een aantal oudere NeilPryde's. Dit vind ik zelf eigenlijk wel fijn. Hierdoor zijn de zeilen makkelijker hanteerbaar, hebben zeer toegankelijke en bruikbare power, roteren ze beter en hebben ze hele goede acceleratie. Alles bij elkaar super zeilen om mee te gijpen. En met een beetje tunen zit er ook een prima top snelheid in de zeilen! Voor de wave zeilen heb ik alleen de Transwave gevaren. De Transwave is een heerlijk power wave zeil dat naar mijn mening een goede range heeft en erg makkelijk vaart. Dit zou een super zeil zijn voor Nederlandse omstandigheden.

PBgijpen

(Pieter Bijl: 'Je kan er lekker agressief mee gijpen')

Windsurfing.nl: Ga je bij Gun Sails ook weer meewerken aan de Research en Development?

Op dit moment staat dit nog niet echt in de planning. Over 2 weken ga ik samen met Josh en Wouter in Cabo Verde ervoor zorgen dat onze zeilen, boards en vinnen er zo goed mogelijk bij staan voor het seizoen. Dat is nu de eerste stap. Wat we daarna aan de ontwikkeling met Gun kunnen gaan doen, moeten we nog afwachten. Dat zal de toekomst uitwijzen en is verder ook aan hen.


Windsurfing.nl: Welke doelen heb je voor komend seizoen in de PWA?

Het zo leuk mogelijk te maken! Ik heb op het moment meer tijd voor mijn eigen ontwikkeling. Ik hoef niet meer het hele Pryde team te voorzien van steun en extra materiaal waardoor ik meer kan focussen op mijn eigen races en resultaten. De nieuwe Angulo Magnums zijn zeer competitief, dat heb ik in de afgelopen weken hier op Maui wel gezien! De insteek is dus heel anders als afgelopen jaren en ik kijk er in ieder geval erg naar uit!

 

Windsurfing.nl bedankt Pieter Bijl voor het interview en wenst hem een mooie toekomst toe met de Gun Sails.

 

Links:

Angulo
Zephyr shop
Gunsails
Vectorfins

reacties

Gelezen: 13811 keer Laatst aangepast op donderdag, 26 juni 2014 13:37
Rob

Gemaakt voor windsurfers door windsurfers
- Stichting Windsurfing Nederland.