zaterdag, 26 april 2014 19:00

Interview Dennis Littel: Tarifa Times '14

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

 

Kort geleden verscheen er een filmpje van windsurfers in actie op Tarifa. Nu zijn er duizenden filmpjes met windsurfers op internet, maar deze sprong eruit. Het filmpje, genaamd Tarifa Times '14, is namelijk met een quadcopter boven het water gefilmd.

De maker van het filmpje bleek Dennis Littel (NED 13) te zijn. Hij is met Femke de afgelopen jaren in het begin van het jaar in Tarifa te vinden. Niet alleen om te relaxen maar ook om een perfecte voorbereiding voor komend seizoen te realiseren. Tarifa biedt hiervoor de perfecte omstandigheden.

Dennis: 'Van 8 tot 55 knopen is daar de normaalste zaak. Daarbij komen we daar ieder jaar dezelfde jongens tegen (waaronder Ben van der Steen / Gonzalo Costa Hoevel / Tom Malina / Ludo Jossin / Fernando Martinez del Cerro) die ook actief zijn in het wedstrijdsurfen. Dit betekent dat we met elkaar een perfecte setup hebben om er een mooi seizoen van te maken. En mocht er een dag geen wind zijn, dan kun je daar ook prachtig met de mountainbike rondjes door de bergen maken. Perfect dus!'

Windsurfing.nl heeft Dennis een aantal vragen gesteld over het realiseren van de beelden.

Windsurfing.nl: Hoe kwam je op het idee om van bovenaf opnames te maken van het windsurfen?

Ik ben al een aantal jaren bezig met de GoPro camera en op een gegeven moment heb je alle posities wel gehad en ging ik op zoek naar iets nieuws. Toen kwam ik op internet de quadcopter tegen en dat leek me helemaal geweldig voor het windsurfen, al had ik wel mijn twijfels over het windbereik van zo'n apparaat. Vervolgens heb ik er nog lange tijd over nagedacht en op mijn verjaardag werd ik door Femke verrast met de quadcopter. Helemaal te gek!

Windsurfing.nl: Welk materiaal heb je gebruikt om de opnames te realiseren?

Ik heb de DJI Phantom 1, maar inmiddels is deze zover uitgebreid dat er bijna niets meer origineel is. Met de fabriek setup kun je maximaal 10 minuten vliegen, en met alle aanpassingen die ik er nu aan gedaan heb kan ik 15 / 20 minuten vliegen. Al hangt het er erg vanaf hoe je vliegt. Wanneer je met veel wind continu vol gas aan het vliegen bent gaat de accu uiteraard veel sneller leeg. Daarbij heb ik ook een gimbal waarmee het beeld altijd zo goed mogelijk stabiel gehouden wordt, want je kunt je voorstellen dat de quadcopter behoorlijk tekeer gaat tijdens zo'n vlucht. Op de controller kan ik zien wat de camera in de lucht ziet, hierdoor schiet je gemakkelijker goede beelden en vanaf dat scherm zie ik ook alle andere gegevens zoals: de hoogte, energie niveau, snelheid, afstand, enzovoort.

TarifaQuadcopter

(Op bovenstaande foto is het materiaal te zien dat gebruikt is voor de opnames.)

Windsurfing.nl: Kun je in het kort beschrijven hoe het bedienen van de quadcopter met camera in zijn werk gaat?

Het is vrij gemakkelijk deze quadcopter te besturen, maar je moet vooral rustig blijven anders gaat het zeker mis. De quadcopter is al flink wat keren op het land neergestort voordat ik het aandurfde boven het water te vliegen. Inmiddels heb ik gemerkt dat de quadcopter behoorlijk wat klappen kan verwerken, maar zodra je in het water stort is het wel klaar want daar kan deze natuurlijk niet tegen. Het systeem kan onder andere doormiddel GPS vliegen waardoor het apparaat onthoud waar je bent opgestegen. Mocht de afstandsbediening plotseling leeg raken of stuk gaan, dan komt de quadcopter automatisch terug naar zijn startplaats. Gelukkig is me dit nog niet overkomen, want het blijft vooral bij de waterkant erg spannend.

Windsurfing.nl: Wat is het lastigste aan maken van de opnames?

Het is vooral lastig om de windsurfer goed in beeld te houden. Ze gaan natuurlijk vrij hard, en op een klein scherm is het best moeilijk. Daarbij is het ook belangrijk dat je het beeld stabiel probeert te houden want anders heb je er weinig aan. Wat ook erg lastig is zijn de kitesurfers die met hun kite proberen je quadcopter uit de lucht te halen. Ze zullen het vast niet expres doen, maar ze maken het vliegen erg lastig. Dus ik raad aan om ergens op een kite-vrij stukje te gaan vliegen.

Windsurfing.nl: Kunnen we in de toekomst nog meer mooie beelden gaan verwachten?

Absoluut! Echte plannen zijn er nog niet, maar zodra het mooi weer is en ik sta zelf niet op de plank dan zet ik graag weer wat moois in elkaar. Ik wil nog een keer een wavevideo maken, maar daarvoor moet ik nog een paar tests doen in sterke wind om de absolute grens op te zoeken. Dat is overigens geen aanrader hoor, want alles bij elkaar kost het een hoop geld, en om dit op de grond uit elkaar te zien knallen is zonde. Maar het kan zulke mooie beelden leveren dat het voor mij zeker waard is om de limit op te zoeken. Zolang je maar goed nadenkt met wat je aan het doen bent, en alle veiligheid in acht neemt kan er niet veel gebeuren. Al kan er altijd iets defect gaan, maar dat risico is er altijd.

Windsurfing.nl bedankt Dennis voor het interview. Hieronder staan nog een aantal foto's die Dennis met de quadcopter heeft gemaakt.

TarifaArteVidaBenTomBeach

TarifaArtevidaKarolis61993

TarifaStrand1

TarifaEvening

TarifaArtevidaTomMom

TarifaArteVidaTarifa

TarifaArteVidaBenTom

TarifaArteVidaBenTomKarolis

Links:

Tarifa times '14

Vimeo kanaal NED13

Facebook Dennis Littel

 

reacties button

Foto credits: Dennis Littel

Bron: Dennis Littel (https://www.facebook.com/NED13)

Gelezen: 11787 keer Laatst aangepast op donderdag, 26 juni 2014 13:37
Rob

Gemaakt voor windsurfers door windsurfers
- Stichting Windsurfing Nederland.