vrijdag, 16 mei 2014 18:14

Mondial du Vent 2014

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Vanaf 26 april tot en met 4 mei vond op Leucate het evenement 'Mondial du Vent' plaats. Een evenement met een grote variatie aan stijlen zoals freestyle kite- en windsurfen, speed kite- en windsurfen en Stand Up Paddle.

Onderdeel van 'Mondial du Vent' was de PKRA World Tour. Freestyle kiters haalden alles wat er uit de tramontana wind viel te halen om op die manier hoger in het PKRA World Tour klassement te komen. De Franse freestyle windsurfers konden natuurlijk niet achterblijven en gingen verder met hun strijd om de titel van ‘Frans Kampioen’.

Enkele bekende Nederlanders en Belgen, waaronder Jacques van der Hout, Ben van der Steen en Patrick van Hoof zijn naar Zuid-Frankrijk afgereisd om deel te nemen aan het speedgedeelte van dit evenement. Windsurfing.nl vroeg hen naar hun ervaring.

Jacques van der Hout
Windsurfing.nl: Hoe kijk je terug op Mondial du Vent?
Jacques van der Hout"De eerste dag van event was echt super, een krachtige tramontana, echt mijn condities. Stond na de eerste dag dan ook als 2de windsurfer na Antoine Albeau en 4de in algemeen klassement. De volgende dagen zou de wind wat minder sterk zijn en daardoor met tegenzin toch met de wedstrijden mee gedaan. Met deze wind is vrij GPS varen meer richting de waterpomp zoveel leuker, dan kun je veel efficiënter varen en ook de goede vlagen eruit pikken. Nu stond ik met te klein materiaal op de baan, groter materiaal pakken was voor mij geen optie omdat ik geen zin had met slalom materiaal te gaan speedsurfen. Keer op keer als ik bij het begin van de 500 meter baan was aangekomen, had ik niet de vlaag die ik met vrij GPS surfen zeker wel zou hebben gepakt. Het is treintje varen met 60 andere kite- en windsurfers en dan moet je maar net toevallig op het goede moment in de baan komen.
Ik kijk dus met gemengde gevoelens terug op dit evenement. Had zeker gebaald als ik niet had meegedaan en de eerste dag met veel wind en vlak water gemist zou hebben, maar de dagen erna met dat geklungel in marginale omstandigheden was voor mij wel weer de bevestiging waarom ik op een gegeven moment ben gestopt met wedstrijden.
Ik heb zeker 10 jaar samen met Ben van der Steen, Peter Volwater en Pieter Bijl wedstrijden gevaren, dat doe ik al zeker 15 jaar niet meer, maar Ben, Peter en Pieter varen nog altijd mee. Respect voor die gasten dat ze het zo lang blijven volhouden. GPS Speedsurfen is in dat opzicht echt een uitvinding voor mensen die competitief zijn maar geen tijd willen verspillen met het wachten op wind. Uiteindelijk ben ik toch nog 6de geworden, 4de windsurfer. Voor mijn gevoel had er meer in gezeten als ik de heats met minder wind serieuzer had genomen of als er meer wind had gestaan. Volgend jaar doe ik echt alleen weer mee met Mondial du Vent als er een hele harde tramontana staat."

Windsurfing.nl: Je bent de laatste tijd ook op het water te vinden met kitespullen. Heb je ook nog deelgenomen bij het kitegedeelte van de wedstrijd, of lag je focus echt op het windsurfen?
Jacques van der Hout: "Om eerlijk te zijn ben ik nog maar 3 sessies van maximaal een half uur mijn kite speed materiaal op het water geweest. Alle 3 de keren in omstandigheden dat de wind niet sterk genoeg was om te windsurfen. Speedkiten in wedstrijdverband zie ik niet zitten, dan zou ik ook veel vaker moeten trainen en daar ligt mijn focus niet. Ik kite overigens wel geregeld hier op het strand van Ter Heijde vlak bij mijn huis, maar dat is meer freeride/freestyle. Wil eind dit jaar mijn grenzen op windsurf materiaal proberen te verleggen in Luderitz, daar ligt toch meer mijn focus. Deze avontuurlijke reis ga ik combineren met speed windsurfen, vakantie en werk. Dus op de dagen dat het niet hard genoeg waait daar werken vanaf de pc of de regio verkennen en wat meer van de wereld (Namibie en Zuid Afrika) proberen te zien. Verder neem ik een grote kiteset (geen speed) mee om de dagen met wat minder wind toch lekker even het water op te kunnen."

Windsurfing.nl: Wat is voor jou de sleutel tot snelheid?
Jacques van der Hout: "Niet teveel wisselen van materiaal! Vaar al 25 jaar met NeilPryde, ken de tuigages dus van binnen en van buiten. Op mijn record board, de JP Speed 45 Pro Edition, kan ik lezen en schrijven omdat dit board al 4 jaar niet is veranderd. We zouden niet weten hoe we het board sneller zouden moeten maken. Qua vinnen heb ik wel een grote sprong gemaakt dankzij Z-fins en Hans Kreisel. Sinds ik met die vinnen vaar schieten mijn snelheden eindelijk weer omhoog. Had de strijd met Hans al opgegeven, ik ben 41 en hij pas 27, dus op een gegeven moment moet je je erbij neerleggen dat de jeugd de toekomst heeft. Maar sinds ik dezelfde vinnen als Hans gebruik kan ik hem weer redelijk bijhouden of voorblijven.
Ik denk dat Hans en ik elkaar tot hogere snelheden pushen, op 24 januari voeren we beide record snelheden in La Franqui, puur omdat we elkaar pushen en dan ook iets meer risico nemen. De dag voor Mondial du Vent en de dag erna waren er identieke omstandigheden maar toch vaar ik gemiddeld 2 tot 3 km/h langzamer dan op 24 januari, puur omdat er niemand bij was waar ik het eventueel tegen af zou moeten leggen. De echte sleutel tot snelheid zit hem in kleine details die niet algemeen gelden, Hans en ik varen met identiek materiaal maar een totaal verschillende trim."

Ben van der Steen
Windsurfing.nl: Hoe heb je Modial du Vent ervaren?
Ben van der Steen: "Goed speed event, ik heb er verder weinig van mee gekregen want we zaten een dikke 2 kilometer van het dorp af met de speed. Het was best zwaar om 3 speed rondes per dag af te ronden maar weer een goede les."

Windsurfing.nl: Je surft veel PWA-wedstrijden, hoe is het dan om op een evenement zoals Mondial du Vent te varen?
Ben van der Steen:"Speed is heel wat anders dan slalom en dat heb ik geweten ook. Ik had al een hele tijd geen speed meer gevaren en had mijn boards 2 dagen voor de wedstrijd ontvangen. Dus, het was nog niet helemaal in tune met mijn speed spul. Met vinnen wist ik ook niet precies wat ik moest gebruiken dus ik was eigenlijk meer aan het testen dan speed varen, maar was toch leuk."

Windsurfing.nl: Wat is voor jou de sleutel tot snelheid?
Ben van der Steen:"De sleutel tot snelheid is een goed getuned setje voor de gegeven omstandigheden."

Patrick van Hoof
Windsurfing.nl: Je hebt tijdens Mondial du Vent een vervelende blessure opgelopen, hoe kwam dat? En hoe gaat het nu met je?
Patrick van Hoof:"Dit was een zeer spijtig voorval, je vliegt met hoge snelheden over het water en dan gebeurt er niets. Maar tijdens een gijp, na de finish, haak ik met m'n trapeze terug in de trapeze touwtjes, met als gevolg een zware crash. Even heb ik m'n hoofd in het water gehouden om het bewustzijn niet te verliezen. Hierdoor dacht men dat ik bewusteloos in het water lag en aan het verdrinken was. Met als gevolg dat er paniek ontstond en dat een paar surfers in het water sprongen om me te "redden". Ik heb nog 2 runs kunnen doen, maar de pijn was niet meer te harden. Daarna naar het hospitaal gereden en het verdikt was zwaar, 1 gebroken en 4 gekneusde ribben. Toen wist ik dat het Mondial du Vent voor mij voorbij was, want met een gebroken rib riskeer je longperforatie, wat zeer gevaarlijk en zelfs dodelijk kan zijn. Nu 17 dagen later gaat het al veel beter. Ik hoop binnen 10 dagen terug het water op te kunnen."


Windsurfing.nl: Je hebt Mondial du Vent vooral vanaf de kant moeten bekijken, hoe zou je het evenement beschrijven?
Patrick van Hoof: "Mondial du Vent is op verschillende punten een buitenbeentje. Voor zover ik weet is het op dit ogenblik nog de enige internationale speedwedstrijd over 500m en surfers en kiters samen is al helemaal uitzonderlijk.
Als windsurfer is het verdomd moeilijk om samen met een kiter te varen. Zij kunnen bijna stilstaan in de aanloopzone, wat als windsurfer uiteraard onmogelijk is met een speedboardje. Fysiek is het ook een zeer zware wedstrijd. Bijna alle dagen werden er 3 heats gevaren en de laatste dag dat ik ging kijken zat bijna elke kiter en windsurfer er fysisch doorheen. Voor de rest is het een super fijne sfeer, veel volk dat komt kijken en dit alles op één van de mooiste locaties van de wereld."

Windsurfing.nl: Wat is voor jou de sleutel tot snelheid?
Patrick van Hoof: "Hierover kunnen we enkele bladzijden vullen. :) Maar het belangrijkste is je materiaal goed kennen, weten welke vin bij welk board hoort in diverse omstandigheden. Aandacht voor je materiaal hebben en zorgen dat alles mooi getuned is. Dat zijn de belangrijkste punten."
---
In het speedsurfen zijn helaas maar weinig vrouwen vertegenwoordigd. In Luderitz zagen we toppers zoals Lena Erdil en Zara Davis voorbij komen, maar daar bleef het dan ook bij. Op Mondial du Vent deden acht dames mee met de speedwedstrijd. Een van deze dames was de 21-jarige Estelle Barre. Windsurfing.nl vroeg haar naar haar sleutel tot snelheid.

Estelle Barre: "Het is van belang om in het bezit te zijn van goed speedsurfmateriaal. Ik had het geluk de beschikking te hebben over de nieuwe Fanatic Falcon Speed 2015. De sleutel tot snelheid is het niet aarzelen tijdens je run. Ook is het van belang om gezond te eten en lekker in je vel te zitten. Wanneer je speedervaring hebt, kan je je runs goed timen en is het niet nodig om veel runs te maken. Het is wel geluk hebben tijdens je run, een goede windvlaag kan je de wedstrijd doen winnen."

Bronnen: 
Mondial du Vent
Christian Laubaney (pictures) 

 

Gelezen: 12580 keer Laatst aangepast op donderdag, 26 juni 2014 13:37

Gemaakt voor windsurfers door windsurfers
- Stichting Windsurfing Nederland.