Elk jaar worden er diverse windsurf clinics gegeven om je niveau te verbeteren. Graag willen we dit keer die van Leerwindsurfen onder de aandacht brengen.

 

Waarom les nemen

In elke sport kun je les krijgen, maar veel windsurfers staan hier toch een beetje terughoudend tegenover. Jammer, want de clinic die Leerwindsurfen.nl organiseert voor gevorderde surfers is laagdrempelig, kost slechts € 60,- voor een heel weekend les, en is heel erg leerzaam.

Hoe gaat zo'n clinic in zijn werk en waarom zou je als windsurfer mee doen?

Elke clinic begint met het stellen van doelen (welke moves wil je leren). Daarna volgt een methodische uitleg (hoe gaan we deze move opbouwen) en een technische uitleg (hoe voer je de move uit). Op het water worden de moves die jij doet door de instructeur geanalyseerd en er volgt feedback. Hierdoor blijf je niet dezelfde fout maken, maar wordt er vooruitgang geboekt.

windsurf clinic groep

Logisch verhaal zou je zeggen, maar waar gaan de 'Next Level Windsurf Clinics' dan verder dan alle andere clinics?

Ten eerste worden de moves extra geoefend op de simulator op de kant. Klinkt in eerste instantie misschien onlogisch, want windsurfen leer je op het water toch? Niet helemaal...omdat windsurfmoves (bijvoorbeeld een gijp) gecompliceerde moves zijn waarbij je veel tegelijk moet doen, is het belangrijk dat zoveel mogelijk bewegingen geautomatiseerd worden. Dit zorgt voor 'muscle memory', zodat je op het water kunt nadenken over andere zaken! Een ander voordeel is dat je op de simulator de moves per minuut vaker kunt oefenen.

Analyseren

Behalve dat een instructeur zegt wat je goed en fout doet, is het ook belangrijk dat je het zelf ziet! Daarom worden er veel foto's gemaakt, die daarna met de hele groep geanalyseerd worden. Natuurlijk is het ook belangrijk dat je het 'ideale plaatje' goed in je hoofd hebt. Daarom laten de instructeurs ook het juiste voorbeeld zien. Zowel op de computer als op het water, zodat je precies kunt zien hoe een move uitgevoerd moet worden.

windsurf clinic oefenen

Goede windsurfer of goede instructeur

Naast dat een instructeur een move goed kan voordoen, is het tenslotte ook belangrijk dat hij het kan overbrengen op de cursisten. Bij Niek van der Linde, die jarenlang zelf op hoog niveau heeft gesurft, zit dat wel goed. Hij geeft al twee decennia windsurfles en naast de Academie voor Lichamelijke Opvoeding heeft hij nog vijf opleidingen tot windsurfinstructeur afgerond. Niek wordt bij de 'Next Level Windsurf Clinics' bijgestaan door de enthousiaste freestyler Paul Zeper, die over moves van wereldniveau beschikt en deze ook nog eens goed kan uitleggen. Samen helpen ze jou het hele weekend om dé volgende stap te maken.

Leeftijd

Iedereen die in de trapeze kan surfen mag meedoen. Dat zorgt voor een zeer gemêleerd gezelschap qua leeftijd. Er doen regelmatig kids van 10 jaar mee, maar ook ervaren windsurfers van 60jaar!

 

Bekende leerlingen

Diverse leerlingen namen deel aan deze clinics waaronder enkele "bekende" NL windsurfers. Herken jij ze?

Davy

Dieter

Maaike

Gear

De instructeurs hebben afgelopen weken het (huur)materiaal al even getest!

 

Volgende clinic 6 en 7 mei

De eerstvolgende clinic is 6 en 7 mei 2017 op het Amstelmeer, Lutjestrand bij Windsurfschool Leerwindsurfen.

Inschrijven en meer info zie de website: www.leerwindsurfen.nl/clinic/

Gemaakt voor windsurfers door windsurfers
- Stichting Windsurfing Nederland.