Opvallend was de grote groep jeugd die zich had ingeschreven en de steeds groter wordende groep Duitsers die me komen doen. Hoewel de Grote Prijs van Aalsmeer al jaren bestaat, stijgt het evenement in populariteit.

Bij de skippersmeeting werden de windvoorspellingen uitgebreid doorgenomen. Om 13.00 zou er een buienlijn overtrekken, waarna de wind iets zou ruimen en toe zou nemen. Dit klopte goed met de werkelijkheid, ware het niet dat om 13.30 de wind ineens volledig weg leek te vallen.

De top van het veld had de variabele wind aan zien komen, en was allemaal met 11.0 gestart. De raceboards stonden op hun standaard zeiltjes, en de jeugd had iets kleiner opgetuigd dan ze normaal zouden doen.

Startveld met 80 deelnemersNa een geweldige start met 80 man in alle klassen tegelijkertijd over de startlijn, trok de wind even door. De kopgroep vloog er vandoor, terwijl sommigen problemen hadden om in de sterke wind goed koers te houden. Eenmaal bij de bovenboei aangekomen begon het te regenen en viel de wind tijdelijk bijna weg. Er werd nog maar met moeite geplaneerd.

De kopgroep, bestaande uit Ron Ruiter, Dirk Doppenberg, Klaas Sybrand Jissink en Marc de Jong wist de snelheid er goed in te houden. Na de bui trok de wind met vlagen sterk aan, en kon de voorsprong op de rest van het veld nog verder worden uitgebouwd.

Tegen de tijd dat men de derde ronde in ging, begon de wind langzaam maar zeker weer in te zakken. Waar de kopgroep nog planeerde, begon de achterhoede aan een grote dobberrace. Nadat de kopgroep finishte viel de wind steeds verder weg. Doordat het onmogelijk was om verder te planeren, kwamen de laatste surfers pas anderhalf uur na de kopgroep binnen.

Op de finishlijn had de organisatie nog een leuke opblaasbare hindernis neergezet. Er moest een gladde helling van 3 meter hoog worden bedwongen, en daarna kon men zich aan het eind van de glijbaan afmelden.

Einduitslag Grote Prijs van Aalsmeer 2006

  1. Ron Ruiter
  2. Klaas Sybrand Jissink
  3. Dirk Doppenberg

De volledige uitslag en alle foto's verschijnen binnenkort op www.wsca.nl

Gemaakt voor windsurfers door windsurfers
- Stichting Windsurfing Nederland.