Het grootste wereldkampioenschap windsurfen sinds 20 jaar is afgesloten met een zinderend spannende finale race.
Meer dan 350 jeugdsurfers uit meer dan 25 landen verzamelden zich in het zuid Franse Martigues, om te strijden voor het Wereldkampioenschap in de jeugd olympische klasse op de Bic Techno293 One Design.

Dagenlang stond Kiran Badloe op de 3e positie in de tussenstand van het U17 jongens klassement. De koningsklasse van het kampioenschap met een een zeer sterk deelnemersveld van 158 jongens tussen de 14 en 16 jaar oud.

De laatste dag van het wereldkampioenschap in Martigues werd gekenmerkt door lichte condities qua wind en zwaar voor wat betreft de benodigde fysieke inspanning. In de ochtend kwam de wind nog uit het noordwesten, ‘s middags waaide een zachte zeewind uit het zuidwesten.

Kiran Badloe scoorde in de ochtendrace bij wegvallende wind een knappe 13e plaats. Een uitstekende race waarbij veel toppers vlak bij hem in de buurt finishten. Deze race veranderde weinig in het klassement. Wel werd het stukken spannender, Kiran z’n directe achtervolgers waren qua punten veel dichterbij gekomen. In de middag werden alle fleets opnieuw het water opgestuurd voor de allesbeslissende finale race. Kiran gaf alles, maar ging net iets te vroeg van start. Een zwarte vlag diskwalificatie was het resultaat. Geen podiumplaats meer voor Kiran, door de diskwalificatie zakte hij terug naar de 5e plaats in het eindklassement.

Alhoewel in eerste instantie teleurgesteld over het missen van een podiumplaats, kijkt Kiran tevreden terug naar het wereldkampioenschap. Vooral z’n prestaties in de lichtweer omstandigheden geven hem veel vertrouwen voor het volgende evenement, de Jeugd Olympische Spelen in Singapore.

sara-wennekesDe teamprestatie van de Nederlanders is uitzonderlijk. Met vijf jongens in de Gold fleet van de U17 jongens koningsklasse op het kampioenschap. De 14 jarige Almeerse debutante Sara Wennekes draaide vooraan in het veld bij de meisjes mee om de hoogste plaatsen. Heeft Nederland er weer enkele nieuwe Beloften voor de toekomst bij.

Voor de volledige uitslagen, foto's en dagelijkse videos van het evenement, surf je naar www.technotalents.nl.

Gemaakt voor windsurfers door windsurfers
- Stichting Windsurfing Nederland.