foto_sar_2010_mindef1De stichting "Veiligheid snelle watersporten" is de vele pechgevallen en ongelukken door haperende materialen meer dan zat!

Onlangs kreeg de redactie een berichtje van een windsurf organisatie die we eigenlijk nog maar net kennen. De stichting "Veiligheid snelle watersporten". Deze stichting is een samenvloeisel van eerdere pogingen om het windsurfen en kitesurfen op de openbare wateren veiliger te krijgen dan het nu is. Of het nu gaat om de wedstrijdsport of gewoon het recreatie windsurfen en kitesurfen. Er gaat nog steeds veel te veel mis op het water. Vaak hebben we het dan over brekende diabolo's, masten en giek koppen bij het windsurfen. En bij het kitesurfen gaat het vaak over haperende quickrelease systemen waardoor onze gevleugelde broeders nogal eens in de boomtoppen belanden achter de parkeerplaats. 

Verplichte steekproeven zijn onvermijdelijk!

De stichting "Veiligheid snelle watersporten" wil vanaf morgen serieus actie gaan ondernemen door het steekproefsgewijs controleren van uitrustingen van watersporters. De vele vrijwilligers die deze stichting rijk is rijden rond met witte busjes in teams van telkens drie personen. De busjes zijn eenvoudig te herkennen aan de grote tekst "Veiligheid snelle watersporten" op de beide zijden van deze busjes. De teams gaan op diverse wind- en kitesurfspots controleren of wij onze zaakjes allemaal goed hebben geregeld. Door wat eenvoudige testmethoden hebben deze controleurs al snel door of het gaat om een mast of bijvoorbeeld een giek die op breken staat. De testmethoden zijn nogal barbaars te noemen. Maar het lukt hen telkens weer om bepaalde vormen van breuk gevoeligheid aan te tonen door een daadwerkelijke breuk. En dan ben jij als windsurfer toch enorm blij dat zo'n breuk tot uiting komt op de waterkant in plaats van kilometers verderop in het koude water.

Ook kiters zullen worden gecontroleerd!

Ook bij het kitesurfen zullen er controles plaatsvinden. De kites zullen door middel van een naald worden gecontroleerd op hun lek bestendigheid. Niets is namelijk zo vervelend als een leeggelopen kite als je kilometers bent afgedreven met een 30 knopen aflandige wind en al uren bezig bent om toch te water starten. Ook de bekende quickrelease systemen zullen op hun werking worden getest. Achter een van de busjes van De stichting "Veiligheid snelle watersporten" hangt een wel erg ingenieus te noemen systeem. Het is een soort van uitklapbare compacte bungeeshot installatie die in staat is om om kitesurfers vanaf de parkeerplaats te lanceren. Het enige dat ze dan moeten doen is tijdig aan hun (hopelijk) goed werkend systeem te trekken. Als dit quickrelease systeem goed werkt zullen ze 60 meter verderop met een boog van 40 meter door de lucht in het water belanden. Iets dat ze hangend onder de kite wel eens vaker doen. Maar.....Als het quickrelease systeem hapert. Dan zullen ze in volle vaart terug getrokken worden naar de lanceer installatie. Proeven met dummies en zogeheten "automatic quickrelease systems" zijn goed verlopen. Nu maar afwachten hoe deze test gaat verlopen met een levende kiter!

Verplichten of niet?

Na een rondvraag bij de diverse instanties binnen onze wind-en kitesurf wereld stuitten we nogal eens op heftig commentaar. Waarom willen ze deze controles aan ons gaan opdringen? Waarom mogen wij niet gewoon vogelvrij met onze sport bezig zijn en waarom zijn wij zelf niet verantwoordelijk voor de technische staat van onze watersport materialen? Het antwoord is heel eenvoudig: Het aantal ongelukken door haperende techniek en vele gevallen van ernstige onderkoeling door technische mankementen stapelen zich zodanig op dat de hulporganisaties de vele reddingen niet meer aan kunnen. Vraag het maar aan Walter Koeleman van de reddingbrigade in Uitgeesterveen aan zee. "Er zijn dagen dat we de hele dag heen en weer varen om kitesurfers en windsurfers terug naar het strand te brengen". Ik ben dan ook zeer blij dat deze stichting "Veiligheid snelle watersporten" in het leven is geroepen en steekproefsgewijs controles gaat uitvoeren op de parkeerplaatsen, stranden en noem maar op. Voorkomen is namelijk beter dan redden!

Bron: Saskia Bredevoort stichting VSW
Foto: SAR helikopter MIVD

Reacties

Gemaakt voor windsurfers door windsurfers
- Stichting Windsurfing Nederland.