dorianvlagWindsurfer Dorian van Rijsselberghe (23) draagt de Nederlandse vlag bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen op vrijdag 27 juli.

 

Dat heeft chef de mission Maurits Hendriks bekendgemaakt op Schiphol. Hij noemt Van Rijsselberge "jong en inspirerend". Het is voor het eerst dat de windsurfer meedoet aan de Olympische Spelen.

 

Dorian van Rijsselberge is Nederland’s beste Olympische windsurfer. De Wereldkampioen van 2011 staat aan de vooravond van zijn eerste Olympische Spelen. De geboren Texelaar droomde als kind al van de Olympische Spelen en nu op zijn 23ste is het zover. In 2008 greep de surfer uit de Delta Lloyd Kernploeg net naast een ticket naar Beijing. Nu in 2012 wordt Van Rijsselberge door sommigen gezien als een van de favorieten voor de eindoverwinning.

 

Met de keus voor Van Rijsselberge laat Maurits Hendriks, chef de mission Olympic Team Netherlands, zien dat NOC*NSF naar voren kijkt, vooruit wil. Het is belangrijk voor Nederland dat de hele Nederlandse jeugd de kans krijgt om te sporten. "Ik heb dan ook gekozen voor een jonge inspirerende sporter als vlaggendrager van Olympic Team Netherlands."

 

Van Rijsselberge was uiteraard verrast. "Het is super. Wat een eer. Ik zat met mijn coach Aaron (McIntosh) in de auto toen Maurits belde. We keken elkaar aan en waren er snel uit. Als kind droomde ik van de Olympische Spelen. De reis ernaar toe is al een enorme ervaring. En dan dit erbij. Ik ben er heel erg trots op."

 

Voorbeeld

Dorian is voor Hendriks een voorbeeld van een gedreven jonge sporter met ambitie. Hij sprak op 14-jarige leeftijd al met zijn vader af dat hij naar de Olympische Spelen van 2012 zou gaan. Maurits Hendriks: "En niet alleen als deelnemer, hij wilde daar dan ook wel winnen! Die mentaliteit hebben we nodig om onze ambitie van een plaats in de top 10 waar te maken."

 

Maurits Hendriks noemde Dorian bij de presentatie van zijn keus ook iemand die naast ambitie plezier in zijn sport uitstraalt. Iemand die daardoor velen inspireert en aanzet tot sporten. Dorian past daarom prima bij de belofte van London 2012, 'Inspire a generation'.

 

Opstappen in de achtertuin in Weymouth

De Nederlandse zeilploeg traint al drie jaar zoveel mogelijk in het Zuid-Engelse Weymouth, de zeilsportlocatie voor de Olympische Spelen van 2012. Het trainingshuis dat het Watersportverbond huurt met de steun van NOC*NSF ligt pal aan Weymouth Bay. In het, geheel in Victoriaanse stijl ingerichte landhuis, heeft Dorian en de rest van de Delta Lloyd Kernploeg een tweede huis gevonden.

 

De zeilers hebben de bed and breakfast een beetje verbouwd. In de dubbele garage is een sportschool gebouwd. De eetkamer is behandelruimte voor de fysio’s en in de keuken heerst Delia de lokale Engelse kok die bekend staat om haar overheerlijke apple crumble.

 

Brugpieper droomde van Olympische Spelen

“Meest belangrijk voor mij is dat ik mijn droom kan blijven volgen. Ik ben op weg naar de Olympische Spelen, dat is De Droom. Toen ik 14 jaar oud was, heb ik, samen met mijn vader, opgeschreven dat ik naar de Olympische Spelen in Londen zou gaan in 2012 en daar eerste zou worden.”


“Ik was een brugpieper die met zijn grote rugzak naar school ging. Een kind. Dan denk je makkelijk dat alles mogelijk is. Als je ouder wordt, kijk je meer naar de beperkingen. Dat hoeft niet per se realistischer te zijn. Het mooie is juist dat alles wel mogelijk is.”

 

“Het ontwikkelingspad om op dat podium te komen is vele malen mooier dan het uiteindelijke doel. Ik maak op veel plekken in de wereld een nieuw thuis; kan me snel aanpassen, doe dingen waarvan ik hou en leer veel. Dat is mijn doel, mijn droom. Een podium is dan de bonus die eruit voortkomt.”

 

dorianlondon

 

“Ik blog er op los.”

De Telegraaf geeft een aantal sporters de mogelijkheid om een weblog op Telesport.nl te publiceren. Samen met Joost Luiten en Ranomi Kromowidjojo blogt Dorian erop los. In zijn laatste blog schreef Dorian: “Nu kom ik nog weinig in de Olympische haven, want ik kan in de achtertuin van ons huis optuigen. Maar op 16 juli krijgen we allemaal ons olympische materiaal en dat moet in de haven blijven na het trainen, omdat je er anders mee kan gaan sjoemelen. Dan kom je elkaar iedere dag tegen, dat zal de spanning zeker vergroten. Zie de blogs op www.telesport.nl

 

Helden campagne NOC*NSF

Dorian is ook regelmatig te bewonderen in de NOC*NSF campagne rondom de Olympische Helden.

 

Klik op bovenstaande link en kies voor Dorian als je favoriete Olympische Sporter. 

 

ZIe hier de TV commercial met onder andere Dorian in actie.


Kritisch op het juiste moment

Dorian zijn belangrijkste partner Delta Lloyd is altijd kritisch op het juiste moment net zoals Dorian dat moet zijn, die zei het volgende: “Ik heb het geluk gehad nooit mensen tegen te zijn gekomen die niet in mij geloven. Die mensen zijn mij ook niet tegengekomen. Die negatieve energie is niet aanwezig omdat je dat niet toelaat. Zodra je het toelaat, begin je aan jezelf te twijfelen. Dat kan niet. Ik ben met iets groots bezig, het is bijna ongrijpbaar. Maar het is juist belangrijk om op de kleine dingen te letten en die te waarderen. Basics. Een lekker ontbijt met je familie aan tafel. Dat geeft zoveel energie; als je die dingen niet weet te waarderen, mis je veel meer dan een olympische medaille.”

 

Windsurfen vs. Kitesurfen

Dit voorjaar besloot de ISAF (internationale zeilbond) om Kiteboarding als Olympische discipline te kiezen voor 2016 ten koste van Windsurfen. Voor velen en ook voor Dorian kwam dit als een complete verrassing.


“Ik vind het een slecht besluit en het nergens op slaan. Dat het kitesurfen Olympisch is geworden was ooit te verwachten, maar dat het ten koste moet gaan van het windsurfen, het meest spectaculaire deel van de Olympische zeilsport, is waardeloos. Voor het Olympisch zeilen is het een groot verlies dat de surfsport niet meer Olympisch is. Onder het kopje “zeilen” vallen nog steeds veel verouderde boten. Waarom zijn die niet afgevoerd van het programma? Ik kan het nog steeds niet bevatten dat het zo ver heeft kunnen komen.” Lees het hele interview op windsurfing.nl

 

Mystic rider Dorian van Rijsselberge

Alle technische kleding van Dorian komt van Mystic. Dit merk, dat groot geworden is in het Kitesurfen heeft ook een paar topwindsurfers onder contract waaronder Dorian, Boujmaa Guilloul en Bjorn Dunkerbeck.


Samen met Mystic heeft Dorian zijn harnas ontwikkeld speciaal op de wensen van Dorian. Zie hier voor meer info over de Mystic riders.

 

Documentaire: ‘Medalrace’

Sportdocumentaire waarin de topzeilers van de Delta Lloyd Kernploeg voorbereidingen treffen voor de Olympische Spelen van 2012 in Londen.


Zie hier voor meer info betreffende ‘Medalrace’

 

Bekijk de documentaire Dorian donderdag 19 juli 21.30 op Ned3!

 

Wil je ook op de hoogte blijven, meld je dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. aan voor de nieuwsbrief.

 

Bron: www.sailreport.nl en www.dorsports.com

Gemaakt voor windsurfers door windsurfers
- Stichting Windsurfing Nederland.