24 juli 2012 hebben René Jager, Richard Koopman en Bart Goemans als eersten op de SUP Texel rondgevaren!


Voor de geschiedenis boeken & great stuff! Het weer was prachtig en uitzonderlijk rustig. Richard had het tijdstip van vertrek goed berekend om zo gunstig mogelijk gebruik te maken van de stromingen. Het is een prachtige tocht en je ziet Texel weer vanuit een heel ander perspectief.

 

Met factor 50 op de snoet, GPS, mobiel, extra peddel, vuurpijl en genoeg proviand aan boord vertrokken wij om 8.00 uur van Paal 9 en kwamen daar rond 17.00 weer aan. Voor wie de tocht ook wil maken: wij helpen graag bij de berekening van een goede starttijd ivm stromingen en kentering van stromingen.

 

 

 

 

 

 

 

Op sommige plaatsen kan de stroom een snelheid halen van ca. 3-6 knopen en stroom tegen is dan eigenlijk einde oefening. De route is vrij simpel: gewoon de kust van Texel aanhouden. Bij Oudeschild wat meer de Waddenzee op om daar de giga ebstroom mee te pikken zo het Marsdiep in: onze GPS top lag daar op 14,6 km/uur.

 

 

De tocht was lang (zo'n negen uur), maar uiteindelijk qua spierpijn etc. geen last. Wel op een paar punten een slapende voet gehad (en daardoor van het board gekukeld). De omstandigheden waren eigenlijk perfect: vanaf Paal 9 naar de vuurtoren stroom mee en 0 wind. Bij Paal 21 heb je even een kilometer de stroom tegen en daarna loopt die weer naar het noorden. Bij de vuurtoren een kleine thermische oostenwind 8-10 knopen vanuit het oosten, maar daar hoefden wij maar een klein stukje tegenin.

 

 

Vanaf De Cocksdorp richting zuiden vaar je dicht onder de kust over "De Schorren". Dit is een prachtig gebied waar bij hoogwater het water maximaal zo'n 40 cm hoog komt (daarom moeten catamarans en windsurfers een omweg maken verder de Waddenzee op richting VC-boei). Het water is heel helder en op de bodem zie je een prachtig palet aan leven en planten. Verder zuidelijker aan de Waddenkant kregen wij bij het buurtschap Oost een half uurtje een kleine stroom tegen en een stuk doodtij.

 

 

Bij de IJzerenkaap gaat dan de ebstroom lopen (als je het tenminste goed hebt uitgekiend zoals Richard had gedaan). Deze ebstroom voert je langs Oudeschild richting Noordzee en deze ebstroom wil je meepikken ongeveer een uur nadat het tij is gekenterd en deze ebstroom op volle sterkte is. Als je eenmaal Oudeschild hebt gehaald en je bent op tijd voor de ebstroom, pedel je eigenlijk de tocht uit. Vanaf De Hors naar Paal 9 hadden wij nog een kleine ZO-wind mee. Al met al optimale omstandigheden.

 

 

Bron: Bart Goemans

Gemaakt voor windsurfers door windsurfers
- Stichting Windsurfing Nederland.