Op 22 en 23 september vond op de Brouwersdam de derde manche van het Nederlands Kampioenschap Freestyle Windsurfen plaats.


Dat het niveau hoog ging worden was al duidelijk bij de inschrijving. In de 'Open klasse' deden er 12 deelnemers mee, 11 daarvan doen mee met de worldcup. Vier daarvan doen zelfs mee om de podium plaatsen en stonden afgelopen jaar in de top tien.

Bij de Jeugd (onder 20 jaar) klasse was het niveau niet veel minder met de Jeugd Wereldkampioen 2011 (Rick Jendrusch) en 2012 (Nick van Ingen) aan de start. 

En dan de dames. De Arubaanse Sarah-Quita Offringa is de laatste 6 jaar ongeslagen op het allerhoogste niveau. De Friese Arrianne Aukes werd daar dit jaar 3e.

  

Op zaterdag was er helaas te weinig wind voor een officiële wedstrijd. De minimale windkracht 4 werd niet gehaald. Als alternatief werd er een Tow-in competitie gehouden, De surfers laten zich hierbij door een motorboot op gang trekken tot 50 km/u, laten dan het touw los en maken hun 'move'. Davy Scheffers won deze competitie met een 'triple funnel'.

 

Op dag twee werd het wachten, 14:30 eindelijk beloond en konden de surfers van start. In 'heats' van 6 minuten probeerden ze met 4 surfers tegelijk zoveel mogelijk indruk te maken op de 3 tallige jury. De twee surfers met de beste score na 6 minuten gaan dan door naar de volgende ronde en zo gaat het net zo lang door tot er een finale is van 4 personen.

 

 

Eeuwige 'concurrenten' maar vooral 'trainingsmaatjes' Rick en Nick, maakten het elkaar knap lastig tijdens de finale van de jeugd. Helaas voor Nick bleek Belgisch talent Yentel Caers erg goed in vorm dit weekend en wist hij beslag te leggen op de 2e plaats. Rick werd eerste.

 

Dat deze heren het ook in de 'open' klasse erg goed doen bleek wel. Rick maakte het de Fransman Anthony Ruenes (2011 7e van de wereld) in de halve finale zo moeilijk dat de jury het nodig vond een 're sail' tussen deze 2 heren te doen om te bepalen wie er door mocht naar de finale. In de re-sail was de iets lichtere wind iets in het voordeel en maakt Rick het de jury duidelijk dat hij de enige van de twee was die recht op die finale plaats had.

 

 

De finale was van een nog hoger niveau. Rick moest het doen met een verdienstelijke 4 plaats. Na de 6 heat van deze 4 heren had de jury 20 minuten nodig om de nummers 1, 2 en 3 te bepalen. Nog nooit was het niveau op Nederlands bodem zo hoog en nog nooit was het zo close.

 

Tonky Frans uit Bonaire mocht uiteindelijk de hoogste trede van het podium betreden. De Belgische Dieter van der Eyken won het nipt van zijn eeuwige concurrent Davy Scheffers en werd 2e en Davy dus 3e.

 

 

Bij de dames had de jury het wat minder moeilijk. Het krachtsverschil was groot. Sarah-Quita wist zelfs verlamd door regen en kou alle 3 de heats te winnen. Arrianne Aukes werd drie maal tweede en Heleen Muijsers drie maal vierde.

 

Over 3 weken is het 4e en laatste wedstrijd weekend op het Lauwersmeer, alles ligt nog open, alles kan nog gebeuren.

 

De NK Freestyle uitslagen.

 

Bron: leerwindsurfen.nl

 

 


Reacties

Gemaakt voor windsurfers door windsurfers
- Stichting Windsurfing Nederland.