"Ik wil harder, ik wil hoger en ik wil nou eindelijk die Flaka staan." Alles is mogelijk met veel training en daadkracht. Maar laten we heel eerlijk zijn, een Flaka sta je niet met een Ten Cate of een Dufour uit de jaren '80.

Door de jaren heen is er veel veranderd in de windsurfwereld. We varen niet meer met een driehoek-zeil of een houten giek, maar met dynamische zeilen en full-carbon gieken om toch maar die hoge snelheden te kunnen bereiken en die Flaka te kunnen staan.




Veel surfbranches als Neilpryde, Severne, North-Sails, F2, Fanatic, JP, Starboard en vele anderen hebben ook dit jaar weer hun uiterste best gedaan om het ultieme uit hun surfspullen te halen om jou te helpen jouw doel te kunnen bereiken! Wij presenteren u een gedeelte van het 2013 materiaal!
 

Unifiber
Unifiber, de meesten van ons zullen wel iets van dit merk in hun surfgear hebben rondzwerven. Een merk wat zich altijd nuttig maakt door de simpelste dingen als een mastbase, mastbeschermer of optrekkoord, maar ook door gecompliceerde producten als de mast met de ultieme curve en top.

Unifiber blijft redelijk op koers ten opzichte van 2012. Wel komt Unifiber met enkele nieuwe producten die nog meer variatie en mogelijkheden bieden voor de spullen die jij in 2013 gaat gebruiken.

Nieuw in de catalogus van Unifiber:

• RDM C80 340 masts in Hard Top/Constant Curve/Flex Top
• SDM C80 520 mast in Constant Curve
• 1 piece RDM C60 kids masts to upgrade kid rigs
• Self-adhesive board nose protectors in 3 sizes
• Easy Vario harness lines available in new sizes: 24-30 inch/28-34 inch
• Signature Freestyle fins available in power box and slot box
• New boardbag sizes in 245 x 90 and 240 x 100
• Mix and Match options to compose an Ultra-light Experience dacron school rigs
• Additional spare parts devided in segments: booms, baseplates, extensions and miscellaneous
• Poncho
• Promotion wise a new adjusted Mast Selector Matrix tool version 2013.1 to have all info on mast bends

Naast al deze vernieuwingen komt Unifiber ook nog eens met een 'Unifiber signature PRO freestyle vin' die ontwikkeld is in samenwerking met hun Nederlandse teamrider Paul Boef. 


Starboard
Starboard, misschien wel één van de belangrijkste merken in de windsurfwereld. Starboard laat ieder jaar weer zien dat zij hun 'Innovation quality' daadwerkelijk in zich hebben. Dan denken we bijvoorbeeld aan de introductie van de Starboard Go, Starboard Quad en niet te vergeten de Futura! Elke keer zien we weer positieve veranderingen. Dit keer richten we ons op de Futura en de iSonic.

Futura
De Futura’s zijn Starboards freerace boards. Sneller dan elk ander freeride board en met een grotere windrange.

Het board is  minder trim gevoelig en je hoeft niet erg technisch te varen om het maximale eruit te halen. In vergelijking met pure slalomboards is de Futura gemakkelijker snel te varen. Tevens is het mogelijk de voetbandposities meer naar binnen te plaatsen.

Bij de Futura zien we geheel nieuwe shapes in alle maten met iSonic DNA. Alle maten zijn sneller geworden en hebben meer controle door de nieuwe cut-away shapes met open hoeken, deze komen direct van de iSonic ontwikkeling. Minder drag en een kleiner nat oppervlak zorgt voor meer snelheid en snellere acceleratie.


Ook komt Starboard met de WoodX constructie is nieuw en lichter dan de 2012 constructie. De nieuwe constructie is met een volledig PVC sandwich deck. Starboard verteld ons dat dit een lichtere en stijvere constructie dan de wood constructies van de andere merken.

Om het meeste uit de Futura te halen adviseerd Starboard de Futura met meerdere vinnen te varen. De meegeleverde vin is de perfecte midden vin. Een grotere en een kleinere vin (2 tot 3 cm) zou optimaal zijn. Door het gebruik van meerdere vinnen wordt de windrange erg groot. Met het diepe concaaf deck is een 2 cm hogere giekpositie aanbevolen.

altiSonic
De iSonic is Starboard’s slalom board. Snelle race machines die zijn ontwikkeld voor de hoogste topsnelheden, hoogste gemiddelde snelheid, de snelste acceleratie met een grote windrange.De 3 kleinste maten zijn het smalst en geschikt voor highwind condities. De 3 middelste maten zijn compacte designs voor maximale performance over een grote windrange in medium wind. De 3 grootste maten zijn extra brede designs met uitzonderlijke lichtwind performance.

De 90 en 110  zijn compleet nieuwe shapes, de andere modellen zijn geupgrade,  aangepaste voetband posities nieuwe cutaways, deels andere layup. Etc.

De 90 is een meer high windboard geworden, (nu ook ook als speedboard geschikt!), De 110 is qua afmetingen gelijk aan de 117 van 2012, echter met een nieuwe scoop rockerlijn etc.. Met deze 2 boards in je quiver heb je een groot deel afgedekt!


Nieuwe open cut-away shapes met heel extension voor minder drag, meer top-end speed, snellere acceleratie zonder controle- of stabiliteitsverlies. iSonics hebben brede, compacte outlines, behalve de 3 kleinste maten welke klassiek smal zijn. Alle neuzen zijn relatief kort en breed. Deze neus shape zorgt voor minder swinggewicht en betere aerodynamica. Het is gemakkelijker over korte chop te varen.
 

De railsen zijn geshaped voor power. De nieuwste generatie iSonics hebben extra harde railsen en dunnere railsen in de neus.

Deze harde railsen vergroten het planeeroppervlak en genereren meer controle, power en efficiency.

De iSonic speed boards lopen met uitzondering van de W58 door in 2013. De W58 wordt compleet opnieuw ontwikkeld. Starboard komt binnen enkele weken met meer info.


Severne
Ik zie ik zie wat jij niet ziet, en de kleur is; Rood! Exact, een Serverne zeil. Regelmatig zien we op de PWA Slalom Björn Dunkerbeck, met zijn vol bestickerde Reflex, voorbij knallen. Ook liet Diade Moreno (E64) in 2011 zien dat je met een Blade een eerste plek kan behalen op het PWA Wave. Wij gaan bekijken waarom die Blade nou zo goed is. Ook bekijken we de S-1 eens van wat dichterbij.

Blade
Het 2013 model is een volledig X-ply wave zeil ontworpen om de perfecte mix te creëren tussen power en controle. Het zeil is geupdated om de sterkte te verhogen en het zeil nog lichter te maken. Ook komt Severne met SpiderFibre wat minder naden opleverd. Doordat het zeil nog lichter en wendbaarder is, kan het zelfs de hard-core S-1 riders verleiden om te gaan voor de Blade als hun 5-latten wave zeil.

S-1
De oorspronkelijke S-1 werd altijd gezien als een compact, manoeuvre gericht wave zeil. Alle zeilen pasten dan ook op een 400 mast. Deze tijden zijn nu voorbij, de S-1 is door nieuwe ontwikkelingen nog compacter en manoeuvreerbaar. En het is niet meer de heersende 400 mast, maar de 370 mast neemt de leiding in handen. Door het gebruik van deze kortere mast is het zeil nog lichter, zoals het een S-1 betaamd.

De meest zichtbare verandering aan de S-1 is toch wel de overstap naar de 4 latten constructie. Voorheen hadden alleen de kleine maten 4 latten, nu zien we dat terug in iedere maat.

alt

 

 

 

 

 

 

 

 
F2
F2 komt in 2013 met een aantal 'nieuwe' type boards, onder andere met de 'Vegas' en de 'Sputnik'


Vegas
De Vegas is een nieuw Freeride board van F2. F2 biedt het board aan in de range van 96 Liter tot 146 liter. 

De Vegas heeft een vlakke rockerline zodat hij snel aanplaneert. Verder heeft de Vegas een dubbele Concaaf aan de voorkant van het board en een V aan de achterkant van het board waardoor je makkelijk gijpt. . Het board heeft een powerbox en weegt tussen de 7.0 en de 9.2 Kilogram.











Sputnik
Terug van weggeweest: de F2 Sputnik! Een combinatie van Freeride en Slalom. Vaart makkelijk zoals een freerider, maar heeft de snelheid van een slalom/raceboard. 

Het board heeft aan de achterkant kleine cut-outs voor sneller accelereren en een dubbele concaaf met side-flats in de neus. De Sputnik heeft een tuttlebox en word gelevert met een Choco-fins G10 vin.

North Sails
North Sails doet al vanaf het begin van het windsurfen mee met het maken van zeilen. Daardoor zeer betrouwbaar en goed in haar werk. In 2013 komt North met een nieuw zeil om de markt; De Idol.

Idol
De North Sails Idol is een nieuw zeil met 4 latten. Het combinatie van een freestyle- en wavezeil. Wat opvalt aan dit zeil zijn de latten, welgenoemd de iRocket latten. Dit zijn de lichtste latten die North Sails ooit gemaakt heeft. 

Er zijn alleen RDM masten in te varen. De luff is zo kort mogelijk gemaakt om zo lang mogelijk met harde wind door te kunnen varen. Nieuw is ook de "Pure Patch Technology", in de clew, luff en latzakken.

Volt
De North Sails Volt is ook een freestyle wave zeil. Het nieuwe aan dit zeil is dat de North in het zeil een mastbeschermer heeft zitten. Het zeil is op een RDM maar ook op een SDM te varen. Ook de "Pure Patch Technology" is bij dit zeil toegepast.


Fanatic
Windsurf magazine Motion verteld ons dat Fanatic zich dit jaar vooral op Freecarve, Freerace en Slalom heeft gericht.
"Onder leiding van de revolutionaire thin-railed Gecko lijn die Fanactic al eerder uitbracht, zijn er ook spannende nieuwe vormen bij de snelle en furieuze Hawks te vinden, door middel van het beste van Freestyle en Slalom te combineren. De gehele Falcon PWA Slalom serie is bijna helemaal vernieuwd, alleen de bewezen 79, 89 en Falcon Speed stijlen zijn ongewijzigd. De nieuwe Ray Freerace lijnen zijn identieke versies van de Falcon 102, 112 en 122."

Ray
De Ray biedt comfort en gemak in combinatie met het ultieme PWA Slalom Race gevoel. De Ray is identiek aan de lichtere en stijvere Falcons. Een goede verdeling van het volume met een redelijk rechte achterkant bij de voetbanden geeft extra controle. Verder is bij de Ray de mastvoet uitsparing aangepast, wat stabiliteit, snelheid in chop en verbetering van gijpen garandeerd. De Ray is verkrijgbaar in de 102, 122 en 122.


{youtube}RlT1Vsq4bBQ{/youtube}

Hawk

Dit ‘roofdier’ zoals Fanatic het noemt heeft de Freeride categorie weer opnieuw gedefinieerd. De Hawks zijn afgeleid van de beste Freestyle- en Slalomboards. Dit om een unieke mix te creëren van perfect gijpen, een goeie carve, hoge topsnelheid en een sportieve stijl. De vinbox is dit jaar naar voren geschoven voor extra controle en extra wendbaarheid. De opbouw rond de voetbanden en de tail van het board is zodanig aangepast dat je controle blijft houden in zowel vlak water als in de chop. Het board is verkrijgbaar met een Bamboo print of een LTD versie. 

Neilpryde

De NP 2013 zeilen zijn een doorontwikkeling van de 2012 collectie. NeilPryde is niet alleen producent van de zeilen, ook worden de meeste grondstoffen in de NeilPryde fabrieken ontwikkeld en gefabriceerd. Dit heeft de afgelopen jaren een aantal nieuwe ontwikkelingen opgeleverd. Een aantal jaar geleden zijn de kevlar vezels in het X ply materiaal vervangen door Dyneema, dit materiaal noemen ze Armourweb en is exclusief voor NeilPryde. Dyneema biedt betere bescherming tegen UV-stralingen en de zeilen gaan daardoor langer mee. De Combat, Fly2 en Fusion zijn verkrijgbaar in een Heavy Duty uitvoering, bij deze zeilen is het kijkvenster vervangen door ClearWeb Dyneema.

Met een speciale foto printer is het nu mogelijk de panelen eerst van een print te voorzien voordat deze worden gelamineerd tot het speciale Armourweb. Zelfs de monofilm panelen in de vlakwater zeilen zijn voorzien van een inwendige print. Slijtage van de prints behoren tot het verleden en nog belangrijker, het materiaal is lichter omdat de inwendige prints flinterdun zijn.

Nieuw voor 2013 zijn de zogenaamde forceline panelen die de vele Dacron panelen vervangt rond de neerhaler en uithaler. Deze panelen zijn opgebouwd uit kevlar (beste treksterkte) vezels die in de richting van de krachtendistributie zijn geplaatst. Het resultaat zijn sterkere zeilen, minder stretch en een unieke exclusieve technologie voor NeilPryde.

Bij vrijwel alle NP 2013 zeilen zijn de onderste 2 latten lager in het zeil geplaatst, dit resulteert in een betere stabiliteit en tegelijkertijd zal de top van het zeil beter kunnen ademen omdat daar de afstand tussen de latten iets is toegenomen.

Bijzonderheden voor 2013
• The Fly is nu ook leverbaar in een Heavy Duty uivoering met een kijkvenster van ClearWeb Dyneema.
• De Combat 4,7 en kleiner heeft nu 4 latten ipv 5 latten.
• Het specifieke Freestyle zeil, de Wizard heeft in combinatie met een smallere masthoes ook een Teteron voorlijk paneel. Dit paneel zorgt voor een snellere en betere overbrenging van neutrale tot maximale lift.
• De Wizard 5,7 en groter heeft 5 latten, de kleinere maten 4 latten.
• Nieuw in de collectie is de NP Hornet, dit 6 latten twin cam zeil ontbrak in de collectie en vervangt de good old V6 die een aantal jaar geleden is verdwenen uit de collectie. De Hornet heeft een moderner ontwerp met nieuwe geintegreerde compacte cambers de door NP ontwikkelde compact clew. Het perfecte zeil voor diegene die gemakkelijk en snel aanplaneren, handling en een licht vaar gevoel belangrijk vind.
• Door de toevoeging van de Hornet moest een ander zeil plaats maken. Er is besloten de H2 en de RS Slalom te vervangen door 1 zeil, de H2 Racing, de perfecte mix tussen deze 2 zeilen. De handling van de H2 gecombineerd met de performance van de RS Slalom.
• Ondanks al deze nieuwe ontwikkelingen zijn de prijzen omlaag gegaan, dit is misschien nog wel het belangrijkste nieuws voor komend seizoen.

JP Australia
JP-Australia, één van de merken die altijd hoog te vinden is in de rankings van de PWA, GPS-Speedsurfing en gewone regio-cups. JP staat bekend om haar comfort tijdens het varen en daarnaast ook nog de positieve spanning die een sessie op een JP met zich meebrengt. 

X-Cite Ride
{youtube}9tqZsfHU2P8{/youtube}

 Single Thruster
De Single Thruster is de allrounder in de JP wave serie. Het board is ontworpen voor alle omstandigheden. Shaper Werner Gnigler verteld ons over de kleine details van het board. Ook delen Robby Swift (K89) en Ricardo Campello (V111) hun ervaringen met de Single Thruster.

{youtube}psy1OradNv0{/youtube}

mXr
mXr geeft aan helaas nog iets vertraging te hebben op de uitlevering van de eerste series boards uit hun productiefaciliteit uit Polen. mXr geeft aan om voor topkwaliteit te gaan! We zijn allemaal benieuwd wat het gaat brengen!

Ook is mXr begonnen met vinnenproductie. In een aantal internationale afzetpunten, waaronder ook in Nederland bij Telstar en van den Berg zijn de mXr vinnen te bewonderen. In het komende Surfmagazine meer informatie.


 

 

 







 

Gemaakt voor windsurfers door windsurfers
- Stichting Windsurfing Nederland.