De weg naar Luderitz!

 

In november van dit jaar zal in Luderitz, Namibië een aanval gedaan worden op het officiële wereldsnelheidsrecord windsurfen over 500 meter. Het huidige record stamt alweer uit 2008. Speedsurfer Jurjen van der Noord is de enige Nederlander die deze uitdaging dit jaar aangaat. Jurjen voert op dit moment de GPS-wereldranking aan en is met een max. 2 sec snelheid van 93.55 km/u de snelste surfer ooit.

 

Het huidige 500 m record staat op 49.09 kts / 90.91 km/u, gemeten met behulp van video timing en in het bijzijn van officials. Het stamt uit 2008 en is behaald op een soortgelijk kanaal in het Zuid Franse St. Marie de la Mer. De huidige recordhouder Antoine Albeau zal er alles aan doen om in Namibië zijn record te behouden. Andere wereldtoppers zoals bijvoorbeeld de 41-voudige wereldkampioen Björn Dunkerbeck, zullen ook een ultieme poging wagen om dit record op hun palmares te kunnen schrijven. In totaal nemen ongeveer 20 deelnemers gedurende de hele maand november deel aan dit evenement.

 

 

Windsurfing.nl heeft Jurjen van der Noord bereid gevonden voor een inkijkje in zijn voorbereidingen en verwachtingen. Hieronder lees je zijn verhaal.

 

Verder nemen we de materiaalontwikkelingen en de ambities van de diverse buitenlandse toppers nader onder de loep!

 

Bart Goemans moet dit jaar helaas verstek laten gaan, omdat hij de logistiek niet op tijd rond kreeg. Erg jammer, hopelijk kan hij een volgende editie wel meedoen!

 

Kanaal Luderitz

 

Op het snijvlak tussen woestijn en zee is een kanaal van één kilometer lengte gegraven. Het kanaal is slechts 8 meter breed. In november zullen de snelste windsurfers op aarde zich hier verzamelen om het record te verbreken. De vorm van het kanaal is dusdanig, dat het mogelijk moet zijn om snelheden richting de 100 km/u te bereiken. Luderitz is wellicht de meest windzekere plek op aarde. In het Afrikaanse voorjaar is windkracht 10 eerder regel dan uitzondering.

 

 

Windsurfing.nl: Hoe ben je met speedsurfen begonnen en wat is je wedstrijdervaring?

 

JvdN: Rond 1990 ben ik met surfen begonnen. Toen is eigenlijk direct ook mijn passie voor snelheid naar voren gekomen. Het groepje waar ik veel mee surfde was competitief en vrij snel gingen we met elkaar de competitie aan om de snelste surfer te zijn. Eind jaren 90 werd de University of Speed georganiseerd waar ik ook graag en niet geheel zonder succes aan mee deed. In 2006 sloeg het het speedvirus hard toe. Vanaf toen stemde ik mijn materiaal en surfdagen af op speedsurfen.

 

Ik heb enkele jaren aan USM's mee gedaan. Op Horst wist ik als zeesurfer onvoldoende de vaak vlagerige condities om te zetten in snelheid, toch heb ik in die tijd een aantal top 10 resultaten behaald. Mijn focus richtte zich vooral op de ultieme snelheid op top spots te halen. In 2011 heb ik mijn stijl aangepast. De introductie van wide-base vinnen heeft mijn progressie versneld. Dit type vin past namelijk goed bij mijn vaarstijl. In 2012 heeft dit zijn vruchten afgeworpen. Op dit moment sta ik op nummer 1 van de GPS-ranking met een gemiddelde snelheid van bijna 90km/u (5x10sec). Mijn goede resultaten in januari waren voor mij aanleiding om naar Luderitz te gaan.

 

Windsurfing.nl:  Welke voorbereidingen heb je getroffen om goed aan het event te kunnen starten?

 

JvdN: Samen Starboard en Severne heb ik mijn plan besproken. Zij waren enthousiast en boden aan mij te helpen bij mijn missie; het record van AA afpakken. Ik heb mijn focus nu helemaal op dit evenement gelegd. Dit betekent dat ik fysiek/mentaal helemaal klaar wil zijn en mijn materiaal 100% in orde moet zijn. Ik train daarvoor tenminste 3x per week in de sportschool en probeer zoveel mogelijk op het water te zijn.

 

 

 

Windsurfing.nl:  Met welk materiaal ga je deelnemen aan het event?

 

JvdN: Starboard heeft een custom speedboard gebouwd. Het board is een co-productie van Rémi Vila (Starboardshaper) Ian Fox (Starboard productmanager & speedsurfer) en mijzelf. De lange "conference calls"  tussen ons hebben geleid tot dit resultaat. Onlangs heb ik het board kunnen testen en ik moet zeggen: Ik heb er veel vertrouwen in. Met Ben Severne van Severne Sails heb ik diverse gesprekken gehad over de zeilen. Dat heeft tot aangepaste Reflex III & IV geleid in de maten 5.1 en 5.6. Deze zeilen zijn gesneden op maximale power onderin het zeil, de mogelijkheid om mega vlagen soepel op te vangen en diepe downwindruns te maken. Voor de vinnen heb ik gekozen voor MxR. Samen met Martin van Meurs heb ik diverse vintypen getest. De UFO 16 & 18 assymetrisch zijn de vinnen die ik ga gebruiken. Deze vinnen geven erg veel vertrouwen en zijn (in ieder geval in theorie) erg snel. Uiteraard neem ik ook mijn vinnen mee waarmee ik in het verleden mijn records heb gevaren.

 

Ik ga niet alleen naar Luderitz toe. Ik word ondersteund door Jan Hendrik de Bruin, Stephan Maurits Dunant en Ingolf van Oostveen. Zij hebben mij bij de voorbereidingen geholpen en zullen dat tijdens het evenement ook doen. Hierdoor kan ik mij meer op het surfen richten en de kans op records vergroten. Zij hebben ook de sponsoring geregeld waardoor dit avontuur mogelijk is geworden. 

 


Customized Severne Reflex speedzeil

 

Het custom speedboard


Detail van het board met persoonlijke boodschap...

 

De MxR vinnetjes...


Fotoshoot voor een krant

 

Windsurfing.nl: Wat vindt je van het deelnemersveld? Hoe schat je je kansen in?

 

JvdN: Aangezien het deelnemersveld bijzonder sterk is, zal het nog een hele kluif worden. Antoine Albeau, Björn Dunkerbeck, Patrick Diethelm, Anders Bringdal en nog veel meer toppers zijn aanwezig. Er is hen veel aan gelegen om het prestigeuze record in handen te krijgen. De meeste toppers zijn gedurende het jaar bezig met slalom en hebben/nemen nauwelijks tijd voor speedsurfen. Dit geeft mij misschien een klein voordeeltje. Ik ken mijn materiaal goed en weet waar ik op moet letten. 

 

  

De buitenlandse Toppers...

 

Antoine Albeau


20 x PWA wereldkampioen

500 m: 49,09 kts en daarmee WSSRC recordhouder


 

Antoine is in de winning mood. Na een slechte seizoenstart wist hij de PWA Slalomtitel toch binnen te halen.

Nu ligt zijn focus op het behouden van het WSSRC Record op de 500m. Dit record zal hij niet zonder slag of stoot uit handen geven...

 

Bjorn Dunkerbeck


41 x PWA werelkampioen

500 m: 44.77 kts op open water


 

Bjorn heeft een matig seizoen achter de rug, dus zal er alles aan doen om 2012 goed af te sluiten.....

 

Anders Bringdal

 

Avg van 48.03 kts en Vmax van 50.72 kts in Luderitz 2011


 

 

Voor Anders kent Luderitz weinig geheimen. Hij is goed voorbereid en laat niks aan het toeval over....

 

Patrik Diethelm

 

Speed Vice World Champion 2008

Production Speed Record holder

500 m: 46.57 kts

 

  

 

Voor Patrik is Luderitz een prima kans om nieuwe boards te testen.

Hij heeft natuurlijk ook beproefde shapes bij zich, maar zal dit event aangrijpen om nieuwe concepten aan de tand te voelen...

  

Materiaalontwikkelingen

 

Custom boards, aangepaste zeilen, asymetrische boards, asymetrische zeilen, speciale vinnetjes, asymetrische gieken, met antifouling gecoate boards en met nanotechnologie behandelde zeilen...

 

Wat zullen we allemaal te zien krijgen tijdens de 2012 editie van het Luderitz Speed Event?

 

Een aantal tipjes van de sluier zijn al opgelicht.....

 

 Asymetrische giek


Speedboard met speciale tail en vinboxconstructie


Of moeten we het toch hebben van radicale bodemshapes met multi airpipes in een twinfin opstelling.....?

 

Wanneer begint het???

 

Het event start op 5 november. Vanaf 9 november gaat het voor Jurjen los.

 

JvdN: Gedurende twee weken ga ik alles er aan doen om het record op mijn naam te schrijven. Op mijn facebookpagina zijn mijn voorbereidingen te volgen. We proberen daar ook zoveel mogelijk live verslag te doen van het event in tekst en beeldmateriaal.

  

Het event is te volgen via: www.luderitz-speed.com

 

 

Reacties

 

 

 

Gemaakt voor windsurfers door windsurfers
- Stichting Windsurfing Nederland.