WSVBuurman

De gemeente Rotterdam maakt plannen om huizen te bouwen op ons surfstrand. En dat in deze tijd!

 

Weg natuur, weg recreatiegebied, bouwen voor de leegstand.  Wij hebben inmiddels bezwaar gemaakt, zie onderstaande brief.

 

Help ons, ons surfstrand redden en 'like' dit bericht.

 

Via de facebookgroep WSV Buurman en de burengeruchten houden we jullie op de hoogte van de verdere akties om te zorgen dat we nog lang fun hebben op onze Zevenhuizerplas.

 

 

Aan:

Dagelijkse Bestuur van de deelgemeente Prins Alexander

Postbus 84205

3009 CE Rotterdam

Betreft: Beroepschrift m.b.t. Randvoorwaardennota Noorderstrand Rotterdam Nesselande

                                                                                                                                                                     Rotterdam, Nesselande, 4 februari 2013


 Geachte  deelgemeente bestuur,

Op 12 december 2012 is de “randvoorwaarden nota Noorderstrand Nesselande” concept 9 opgesteld door Stadsontwikkeling Rotterdam – afdeling stedenbouw. Op dinsdagavond 29 januari 2013 is deze randvoorwaarden nota door de gemeente toegelicht. Wij hebben daar als Watersportvereniging onze bezwaren tegen deze plannen kenbaar gemaakt. Onze gestipuleerde punten zullen wij in dit schrijven nader benoemen en motiveren.

Watersport vereniging Buurman is de watersportvereniging uit Nesselande welke de belangen van alle recreatieve watersporters, voornamelijk zeilers/windsurfers op de Zevenhuizerplas behartigen.

Op dit moment zijn ca 170 families lid van WSV Buurman en nog steeds groeiende. Onze leden zijn grotendeels uit de wijk Nesselande afkomstig maar ook uit omliggende wijken in de deelgemeente. Het doel van onze vereniging is een bruisende en betaalbare watersport vereniging met bijbehorende voorzieningen te creëren zodat ook de gewone Rotterdammer van het water en de watersport kan genieten. Tevens stimuleert de watersport de sociale cohesie tussen Nesselanders. Zowel bij de zeilers als bij de windsurfers is er een hechte samenhang ontstaan.

Tenslotte is de nieuwbouwwijk Nesselande niet voor niks rondom de Zevenhuizerplas gesitueerd en zijn vele inwoners speciaal in Nesselande komen wonen om makkelijk van de watersport te kunnen genieten, iets waar de Zevenhuizerplas uitermate geschikt voor is.

De tot op heden door de gemeente gerealiseerde mogelijkheden voor de watersport zijn echter bedroevend slecht.

Na ruim 12 jaar watersport ontwikkeling in Nesselande is er alleen een strand. De “definitieve jachthaven” laat al vele jaren op zich wachten, waardoor de watersportvereniging nog steeds zit weggestopt achter 2 vaste bruggen op een plek zonder enige voorziening en waar de jeugd zijn boten (optimisten, lasers, etc) niet kwijt kan ivm de vaste bruggen.

En met deze randvoorwaarden nota wordt de laatste nekslag gegeven aan watersport op de plas doordat de faciliteiten rondom het surfstrand (parkeren en optuigveld) nu moeten wijken voor 38 woningen.

Dit roept de vraag op of de gemeente Rotterdam überhaupt watersport op de plas wil ? En hoe ze dit dan voor zich zien ?  Deze vraag zien wij graag in de zienswijze reactie van de gemeente beantwoord. 

Het verzoek is dat de gemeente Rotterdam samen met WSV Buurman z.s.m. een watersport recreatie plan opstelt voor de plas waarin duidelijk uitgewerkt wordt hoe en met behulp van welke voorzieningen en faciliteiten de bewoners (waaronder de vele jeugd) van Nesselande optimaal kunnen genieten van de voor hun deur liggende Zevenhuizerplas.

Daarbij vergroot de watersport de sociale cohesie in de wijk en voorkomt het een steeds groter wordend  Sociaal probleem: hangjongeren (laat ze lekker actief op het water bezig zijn!!)


Als Watersport Vereniging WSV Buurman maken wij bezwaar tegen het gehele plan Noorderstrand en de geformuleerde randvoorwaarden, omdat:

1.             Burgerparticipatie ontbreekt.

De gemeente Rotterdam heeft bij het tot stand komen van de randvoorwaardennota een grote mogelijkheid van burgerparticipatie laten liggen door geen contact op te nemen met de hun bekende Watersportvereniging Buurman. De nu gemaakte grote tekortkoming in het plan, met het huidige bezwaar als gevolg, hadden dan voorkomen of beperkt kunnen worden. WSV Buurman verzoekt dat zij alsnog direct actief betrokken worden bij het opstellen van de randvoorwaarden.

2.             Woningbouw; voor wie bouwt de gemeente eigenlijk?

De gemeente Rotterdam kent binnen de wijk nog voldoende mogelijkheden tot het verder ontwikkelen van woningbouw in het hogere segment. In Waterwijk staat nog de helft van de kavels leeg inclusief vele projectmatige kavels met woningen aan het water. Aan de Sicilieboulevard is nog steeds de planning een 3dewoontoren te realiseren. Dat in combinatie met een woningbouwmarkt die volledig stil staat, doet zeer sterk de vraag rijzen waarom de gemeente juist op deze plek en dit moment kiest voor woningbouw. Het doorzetten van deze plannen brengt de gemeente en daarmee de burger alleen maar grote (financiële) risico’s in een crisistijd waarin juist fors bezuinigd moet worden en risico-avers geacteerd. Tijdens de inspraakavond werd al duidelijk dat alle wijkbewoners (de gemeente dient toch de belangen van haar bewoners?) bezwaar tegen de plannen hebben.

Voordelen voor de wijk om de plannen NIET door te laten gaan:

  •  Geen grote inperking watersport recreatiemogelijkheden
  •  Maximaal behoud parkeerplekken voor recreatie
  •  Geen extra parkeeroverlast in de rest van de wijk
  •  Natuur behoud
  •  Beter uitzicht voor bewoners Siciliëboulevard
  •  Behoud financiële waarde woningen Siciliëboulevard
  •  Geen risicovolle investeringen gemeente en marktpartijen

 


Risico’s gemeente:

  •  De woningmarkt ligt stil, er zijn veel alternatieve bouwlocaties beschikbaar in Nesselande, er staan momenteel 200 woningen te koop in Nesselande, voor wie bouwt u deze woningen?
  •  Projectontwikkelaars krijgen plannen niet rond met financiële strop voor Gemeente (kijk naar de zeer grote problemen bij de ontwikkeling van Port Nesselande)
  •  Meer Hangjongeren in de wijk die hun geliefde watersport niet meer kunnen beoefen (Jeugdzeilen is nu al onmogelijk en windsurfen wordt zo onmogelijk gemaakt)
  •  Een “dode” plas waar geen enkele activiteit op plaats vindt is onaantrekkelijk.
  •  Ongewenste plannen en RVW maken, kosten een hoop geld en kostbare uren van de ambtenaren
  •  Risicovol investeren in grond bouwrijp maken. Gaat er ooit gebouwd worden of hoe lang blijft deze recreatiezone een bouwput.
  • Bezwaren van bewoners vertragen de ongewenste plannen


WSV Buurman verzoekt de gemeente direct te stoppen met het maken van woningbouwplannen Noorderstrand.

3.             Ruimte voor windsurfervoorzieningen

In de RVW nota staat op pagina 15 een alinea over waterrecreatie:

In de randvoorwaarden in hoofdstuk 3, komt dit nergens terug. Het verzoek om bovenstaande tekst niet alleen in hoofdstuk 2, maar eveneens in hoofdstuk 3 onder randvoorwaarden op te nemen.

4.             Openbare parkeerplaatsen voor recreanten zoals windsurfers

In de RVW wordt alleen gesteld dat er 1.8 Parkeerplaatsen per woning + 0.3 parkeerplaatsen voor bezoekers komen. Op een totaal van 38 woningen betekent dat 11 PP voor bezoekers en 68 voor bewoners. In de huidige situatie kent de locatie meer dan150 openbare parkeerplekken. De te realiseren woningen vallen allemaal in het hoge/dure woon segment wat in de praktijk zal betekenen dat bewoners 2 of zelfs 3 auto’s per woning hebben. De daarmee gebruikte Rotterdamse norm van 1.8 is voor dat deel dus te laag en in de praktijk zal het betekenen dat in het weekend alle plekken (incl die van de bezoekers) door de bewoners gebruikt worden en er geen plek meer beschikbaar is voor recreanten.

Sommige recreanten zijn voldoende mobiel om elders in de wijk te gaan parkeren en daarmee de parkeeroverlast aldaar vergroten, wat zeer ongewenst is.

Voor recreanten zoals windsurfers is dit geen alternatief omdat:

a)     De andere locaties in Nesselande niet toegankelijk zijn; zwemgebied, afgesloten met ballenlijn en windsurfen is hier verboden, het toekomstig kabelskigebied is voor windsurfen afgesloten, toekomstige jachthaven “Port Nesselande” is ook niet bedoeld voor windsurfers.

b)     De windsurfers hebben veel watersportmateriaal bij zich, vaak complete aanhangers met surfboards, zeilen, masten, gieken, etc, etc. Zij zijn genoodzaakt om zo dicht mogelijk bij het water te parkeren en dat kan alleen nog op deze locatie.

Op een goede surfdag, zijn er nu al snel 40 windsurfers met auto + aanhangkar voor materiaal= 80 parkeerplekken nodig. En gezien de opkomst van de jeugd in de wijk wordt dat aantal alleen maar meer.

De randvoorwaarden en toekomstige uitwerking van dit gebeid zullen voor de windsurfers / recreanten minimaal 100 openbare parkeerplekken in directe nabijheid van het surfstrand moeten bieden of een volwaardig alternatief te bieden. 

5.             Optuigveld van gras

Een aantal jaar geleden is op voorstel van de windsurfers een mooi, naar nu blijkt tijdelijk, optuigveld aangelegd van gras. (zie foto boven). Dat verdwijnt nu omdat er huizen op moeten komen. Dat betekent dus weer terug naar het strand tussen de andere strandgangers optuigen en wegwaaiende zeilen, ook al is dat verboden en ook niet echt veilig is. Dat kan toch niet de bedoeling zijn van de gemeente. Tevens is voor het behoud van het materiaal van groot belang dat dit schoon en droog wordt opgeborgen. Op zand is dat onmogelijk en op gras kan dat wel. Ook verharding is GEEN optie (kapot schurende zeilen). Het verzoek is om in de plannen een grasveld, gelegen aan het surfstrand, zonder obstakels van tenminste 2.000 m2 op te nemen waar bij de grasstrook niet smaller mag zijn (gezien de afmetingen van de zeilen) dan 10m.  Dit veld is overigens ook prima voor andere recreatieve doeleinden bruikbaar op “windstille dagen”.

6.             Hoge Woningbouw beïnvloedt wind.

Door de bouw van de woningen van 4 verdiepingen hoog en het bouwen van nog hogere “gestapelde woningen” (appartementen) aan de kop van de pier zal de wind fors beïnvloedt worden. Dit heeft de volgende consequenties:

a)     Beperking van de wind voor de windsurfers bij wind uit noord oostelijke richting, waardoor er minder goed en minder vaak op de plas gewindsurft kan worden.

b)     Wind beïnvloeding bij zuid & westenwind door terugkaatsende wind tegen de bebouwing, waardoor de wind voor het surfstrand draaierig en onvoorspelbaar wordt. Dit is met name voor de onervaren jeugdige windsurfers gevaarlijk.

c)     Bij zuid & westen wind is het uitvaren met een zeilboot komend vanuit Waterwijk gevaarlijker doordat de wind gaat draaien en onvoorspelbaar wordt door de nieuwe woningen. Denk ook aan de problematiek zoals we die kennen bij het winkelcentrum waar windgevoeligheid bij de ontwikkeling onderschat is.

Het verzoek is om aanvullend onderzoek te doen naar en eisen te stellen aan maximale consequenties van woningbouw op de wind en waterstroming (zie ook punten 7 en 9).

7.             Geen harde Kade

De harde kade welke voorzien is rondom de kop van het Noorderstrand zal bij zuid/westenwind, wanneer er een forse golfslag op de plas staat veel kruisdeining veroorzaken. Met gevaarlijke stromingen voor zowel de windsurfers op de plas, als de zeilers komend/gaand richting waterwijk als gevolg.

Het verzoek is om geen harde kadeconstructie te gebruiken in het water.

8.             Alternatief plan

WSV Buurman wil graag met de gemeente Rotterdam in overleg over een alternatief plan. Conform het huidige bestemmingsplan, artikel 10 (blz 10 RVW-nota) is een jachthaven en bijbehorend clubgebouw nog steeds mogelijk.

WSV Buurman weet dat de gemeente een commerciële jachthaven ergens anders heeft bedacht. Echter die plannen zijn mislukt en komen na jaren nog steeds niet van de grond. Daarnaast zit WSV Buurman niet te wachten op een commerciële exploitatie van een jachthaven.

Daarbij is op 12 december 2011 onderstaande brief door dhr Karakus naar de commissie FIBS gestuurd. De in de brief genoemde termijn is ondertussen verstreken en de ontwikkelaar heeft e.e.a. niet rond. Het verzoeken is dat dhr Karakus per direct de in de brief genoemde stappen onderneemt.

Brief van H. Karakus

Ons kenmerk: BS11/00638 / 845834

Betreft: Watersportmogelijkheden op de

Zevenhuizerplas Nesselande

Datum: 12 december 2011

 “Nu we in onzekerheid verkeren over de termijn waarop de nieuwe jachthaven geopend gaat worden, maakt Stadsontwikkeling afspraken met de Watersportvereniging over het verder verbeteren van de faciliteiten bij de tijdelijke locatie, zodat de vereniging voldoende is geëquipeerd voor het zeilseizoen 2012. Indien de projectontwikkelaar niet binnen de gestelde termijn de financiering rondom de ontwikkeling rond krijgt, neem ik de zeilvereniging en uw commissie tegen die tijd mee in de nader te bepalen vervolgstappen.

Ik hoop u voor dit moment voldoende geïnformeerd te hebben.

Met vriendelijke groet, 

Hamit Karakus, Wethouder Wonen, Ruimtelijke Ordening, Vastgoed en Stedelijke Economie

Dit biedt 2 opties, waarbij WSV Buurman de gemeente verzoekt om met ze over beide opties zsm in gesprek te gaan:

Optie 1: ‘Back to basic’ 

De woningbouwplannen van 38 woningen aan het Noorderstrand vervallen en in de “3 hoek” wordt een verenigingsjachthaven gerealiseerd zoals oorspronkelijk ook de plannen waren. Het surfstrand met bijbehorende voorzieningen zoals parkeren en optuigveld kunnen daarbij blijven behouden. Op de kop van het noorderstrand komt ruimte voor een clubvoorziening met surfstalling zoals we die ook kennen bij vergelijkbare plassen, denk aan Reeuwijkse plas, Delftse hout, Vlietlanden etc. Ter illustratie een voorbeeld uit Delft en Reeuwijk.

Optie 2: alternatieve locatie 

De gemeente stopt met het mislukte project “Port Nesselande”; de commerciële haven en waterskibaan vervallen daarbij. De gemeente ontwikkelt samen met WSV Buurman op die plek een gewenst alternatief; verenigingshaven + clubhuis + ruimte voor windsurfen. Daarbij worden de keien welke nu langs de kosboulevard liggen verwijderd en voorzien van een aflopende glooiing zodat watersporters daar veilig te water kunnen waarbij er aan de Kosboulevard voldoende parkeergelegenheid en gras als optuigveld aanwezig is.

9. Aanvullende randvoorwaarden 

Indien u de plannen toch onverhoopt mocht doorzetten verzoek ik u, aanvullend op eerdergenoemde punten de overige navolgende criteria toe te voegen aan de randvoorwaarden. Deze dienen te worden opgenomen in een aparte paragraaf in het huidige hoofdstuk 3 met de randvoorwaarden.
 

    • Ten behoeve van de watersport blijft er een strook direct aan de Zevenhuizerplas beschikbaar voor kleinschalige watersport als windsurfen, suppen, dagzeilers; de watersportzone. Deze watersportzone heeft een waterlijnlengte van minimaal150 meterdie niet wordt afgescheiden door middel van ballenlijnen of op enige andere wijze wordt belemmerd in vrije opgang van de Zevenhuizerplas.

 

    • Minimaal2000 m2in deze watersportzone bestaat uit openbaar en vrij betreedbaar gras, bedoeld als optuigzone. De maximale afstand van het gras naar het water is10 meteren welke directe toegang door geen enkele barrière belemmerd mag worden.

 

    • Direct aan de watersportzone grenzend worden minimaal 100 parkeerplaatsen gecreëerd uitsluitend bestemd voor recreanten en bezoekers van het strand en de watersportzone. Om dit te bewerkstelligen zal een zogenaamde blauwe zone worden toegepast met een maximale parkeerduur van 4 uur (zodat de bewoners aldaar geen oneigenlijk gebruik van deze plaatsen kunnen maken).

 

    • De waterrand aan de Zevenhuizerplaszijde mag uitsluitend worden uitgevoerd in zachte materialen als zand of gras met een geleidelijk aflopend talud. Een kade met harde materialen is hier niet toegestaan.

 

    • De doorgang van ‘waterwijk’ naar de Zevenhuizerplas mag eventueel wel als kade worden uitgevoerd, met dien verstande dat hier op 25 –50 cmboven het normale waterpeil een stootrand wordt aangebracht voor de scheepvaart en diverse aanlegbolders om in geval van nood danwel op/aftuigen van de boten aan te kunnen meren.

 

    • Eventuele bouwplannen dienen getoetst te worden op wind- en watereffecten waarbij geen risicovolle situaties voor watersporters mogen ontstaan op de plas en de doorgaande vaarroute van de plas naar ‘Waterwijk’. Criteria die gelden voor effecten op wind en water ter plaatse van het  vaargebied ten gevolge van de bebouwing of inrichting van het terrein:
  • Een maximale winddraaiing met een hoek van 10 graden
  • Windsterkte effecten maximaal +of –  20%
  • Golf(terug)slageffecten van maximaal + of – 20% (max. gemeten tpv kruisdeining)

 

    • Onderdeel van het plan maakt uit: een water SPORTverenings gebouw op de noordpier

 

  • Het laten vervallen van de woningen en in plaats daarvan een vereningsjachthaven realiseren in overleg met WSV Buurman.


 

Graag vernemen wij op welke wijze u met onze zienswijzen rekening gaat houden bij het opstellen van de definitieve randvoorwaarden en wanneer wij met u in overleg kunnen treden.

 

Met vriendelijke groet,

 

 

A.(Arjan) A.J.V. Hoefnagels

 

 

Voorzitter Watersportvereniging WSV Buurman

Postbus 84157

3009 CD ROTTERDAM 

Gemaakt voor windsurfers door windsurfers
- Stichting Windsurfing Nederland.