Dennis Littel aan de leiding tijdens NK Formula

Na een lange winter werd de eerste stop van NVW Tour onder mooie voorjaarsomstandigheden gevaren. 66 deelnemers gingen, verdeeld over drie klassen, de sportieve strijd met elkaar aan op de Grevelingendam in Zeeland.

Het wedstrijdweekend van de Nederlandse Vereniging van Wedstrijdsurfers bracht 7 spannende races voor het ONK Formula Windsurfing, de Techno-talents Trofee en de Raceboard tour.

Zaterdag waaide het flink. In wisselende omstandigheden variërend van 12 tot soms zelfs 20 knopen. De noordoosten wind was koud, maar de zon maakte het alsnog zeer aangenaam.

Zondag begon zonnig en windloos, naarmate de dag vorderde ontwikkelde zich een stabiele zeewind die een comfortabele 10-12 knopen wind met zich mee bracht. Voldoende voor nog eens twee spectaculaire races in de middag.

ONK Formula Windsurfing
In een sterk bezet veld van 28 deelnemers ging de strijd om de eerste plaats dit weekend tussen meervoudig Nederlands Kampioen Dennis Littel en Jordy Vonk, huidig Nederlands Kampioen bij de jeugd, die dit jaar voor het eerst bij de senioren vaart en de uit Friesland afkomstige Teade de Jong.

Jordy en Dennis wisten beide op de zaterdag twee van de vier wedstrijden te winnen, maar uiteindelijk was het toch meervoudig kampioen Dennis Littel die het weekendklassement wist te winnen door ook op zondag één van de twee races op z'n naam te schrijven.

Hij voert hiermee logischerwijs de ranglijst voor het Open Nederlands Kampioenschap Formula Windsurfing 2013 aan. Dennis Littel wordt gevolgd door Teade de Jong op de tweede en de jonge Jordy Vonk op de derde plaats.

Techno-talents Trofee
In de wedstrijdklasse voor junioren werd gevaren op de Bic Techno voor de Techno-talents Trofee en het gecombineerde Belgisch Kampioenschap Techno293.

Sam Wennekes domineerde zaterdag de fleet, met hoge snelheid ging hij ver voor de rest van de 27 deelnemers uit de baan rond. In de 2e race leidde hij zelfs met een voorsprong van ruim 3 minuten op de nummer 2. Door de hoge snelheid van Sam werd de tijdslimiet voor de finishlijn flink onder druk gezet tijdens de eerste races.

Alleen Lorenz de Clerq en Enzo Jonckheere wisten dit weekend nog een overwinning van Sam af te snoepen. Enzo kwam voor het eerst uit op de nieuwe T293+ combinatie met het 8.5 zeil en de langere 50cm vin voor de Techno Open klasse surfers.

3. NED-218 - Aimée van 't Hoff

Beste U15 surfer van het weekend was Luuc van Opzeeland.

NVW Raceboard tour
Maar liefst 11 raceboard surfers verschenen dit weekend aan de start van de NVW tour. De jeugd op de RS:X overheerste dan wel de raceboard fleet, de masters deden nog steeds mee in de strijd in de kopgroep.

Huig-Jan Tak op een 380cm raceboard

In de voorhoede werd veel van plaats gewisseld tussen Sjors Hardholt en Huig-Jan Tak. Sjors voer op een hybride RS:X, Huig-Jan op een 380cm raceboard. Met z'n tweeën gingen ze ver voor de rest van het veld uit het parcours rond.

Raceboard Overall
1. NED-401 - Sjors Hardholt
2. NED-465 - Huig-Jan Tak
3. NED-203 - Sara Wennekes

Op de Grevelingendam vond de eerste van de vijf stops voor het Open Nederlands Kampioenschap Formula Windsurfing plaats. Na de Grevelingendam volgen nog Almere (18+19 mei), Lelystad (22+23 juni), Lauwersoog (21+22 september) en de Brouwersdam (12+13 oktober). Meer informatie en de volledige uitslagen via www.nkwindsurf.nl en www.wedstrijdsurfen.nl.