Sam Wennekes

Het zit er weer op, moe, uitgestreden en voldaan blikken de deelnemers aan de Dutch Youth Regatta terug op het zwaarste Nederlands Kampioenschap voor jeugdsurfers in de afgelopen 10 jaar.

Afgelopen week werd door de surfers in de jeugd Olympische Bic Techno 293 en de Olympische RS:X Jeugd klassen het Open Nederlands Kampioenschap gevaren. Als onderdeel van de Dutch Youth Regatta voor zeilers en surfers, vier dagen course racen op het IJsselmeer voor de kust van Workum. Terwijl Aeolus zich van zijn beste kant liet zien.

De 48 deelnemers uit zeven verschillende landen hadden hun handen vol aan de heftige condities. Zachter dan 15 knopen heeft het tijdens de races niet gewaait, het merendeel van de races werd zelfs met meer dan 20 knopen aanlandige wind gevaren.

Topsurfers van wereldklasse waren afgereisd naar Workum voor het ONK. De nationale teams van Groot Brittanië, Turkije en Singapore kwamen de druk voor de Nederlandse surfers nog iets verder opvoeren.

Stormachtige dag

Vrijdag, de tweede wedstrijddag, was een speciale dag. Na 4 uur uitstel vanwege de te harde wind en extreme omstandigheden, hakte het wedstrijdcomité uiteindelijk de knoop door. Afstel voor alle klassen, behalve de windsurfers.

Terwijl alle zeilklassen op de kant bleven, gingen de Techno293 en RS:X jeugdsurfers het water op voor een race in loodzware condities. Een gemiddelde wind van 22 knopen en uitschieters tot 30 knopen. De stijle hoge golven, kort op elkaar maakte het er niet gemakkelijker op voor de deelnemers om de boards op het water te houden.

Lars van Someren

Spannende strijd op de Bic Techno

Een spannende strijd ontketende zich tussen Sam Wennekes (Almere) en Fransisco Saubidet Birkner (Buenos Aires). De twee surfers waren zeer aan elkaar gewaagd.
Als twee wilde kemphanen gingen ze continue van plek wisselend de baan rond, om na 10 races nog steeds gelijk te staan op punten. Uiteindelijk had de Argentijn een betere beste aftrekresultaat, waarmee de gelijke stand werd gebroken.

De achtervolgers konden het koppel met moeite bij houden. Naarmate het evenement vorderde lukte het Lars van Someren (Almere) en Sil Hoekstra (Almere) om aan te haken. Op de finale dag wist Sil Hoekstra toch nog een race overwinning van de twee kemphanen af te snoepen.

 

ISAF Jeugd WK selectie voor RS:X Youth

De Dutch Youth Regatta was de allesbeslissende selectie wedstrijd voor de uitzending naar het ISAF Jeugd WK op Cyprus. Naast de Nederlandse RS:X surfers, mengden zich ook nog enkele Duitse surfers in het wedstrijdgewoel.

Een spannende strijd ontketende zich tussen Joris van Essen (Overveen) en Matthijs van 't Hoff (Blaricum) op de RS:X. Tijdens de races wisselden ze de koppositie regelmatig met elkaar af. Toch slaagde Matthijs er iedere race opnieuw in om vlak voor het einde van de race de leiding over te nemen.
Met een overtuigende serie van tien 1e plaatsen, heeft Matthijs van 't Hoff laten zien de beste Nederlandse RS:X jeugdsurfer van 2013 te zijn.

Waar Joris en Matthijs druk met elkaar bezig waren, kroop Max van der Storm (Muiderberg) er tussendoor. Na drie dagen racen bezette Max de 2e plek, gedeeld in punten met Joris. De strijd om de tweede podiumpositie zou worden beslist op de finale dag.

Sara Wennekes (Almere) kreeg weinig tegenstand van de andere meiden. In de heftige omstandigheden wist ze als enige meisje alle races uit te varen en zelfs de jongens nog de nodige tegenstand te bieden. Na twee dagen racen bezette ze even de 3e overall positie in het klassement.

Matthijs van 't Hoff en Sara Wennekes hebben zich dan ook overtuigend geselecteerd voor uitzending naar het ISAF Jeugd WK aankomende zomer op Cyprus.

Matthijs van 't Hoff

Nieuwe Nederlands Jeugd Kampioenen 2013

Techno293 Jongens

1. ARG-40 - Fransisco Saubidet Birkner

2. NED-823 - Sam Wennekes

3. NED-800 - Lars van Someren


Techno293 Meisjes

1. NED-11 - Isis Hoekstra

2. NED-841 - Jolijn ten Bos

3. NED-218 - Aimée van 't Hoff


RS:X Youth Boys

1. NED-216 - Matthijs van 't Hoff

2. NED-1111 - Joris van Essen

3. NED-116 - Max van der Storm


RS:X Youth Girls

1. NED-203 - Sara Wennekes

2. NED-464 - Anne-Lotte Tak

3. GER-1003 - Ann-Christin Schlieman


De volledige uitslagen van het ONK RS:X Youth en ONK Techno293 van 2013. 

Voor een selectie foto's van de extreme wedstrijdomstandigheden surf je naar Facebook.

Gemaakt voor windsurfers door windsurfers
- Stichting Windsurfing Nederland.