Op zaterdag 13 juli werd Casper Bouman in Viganj, Kroatië wereldkampioen in de Formula windsurfing klasse. Bouman vertegenwoordigde Nederland ook op de Olympische Spelen van 2008 en was al wereldkampioen RS:X in 2006. Nu 7 jaar later werd de 27 jarige Hagenaar gekroond tot de beste van de Wereld in de Formula windsurfing klasse.

In totaal deden er 128 windsurfers uit 22 verschillende landen mee. Een sterk internationaal veld met vele bekende wereldtoppers. Viganj staat bekend als de meest populaire windsurfspot in Kroatië. Met thermische wind en het vlakke water is het een perfecte spot voor een WK Formula.

De Formula windsurfing klasse is enigszins te vergelijken met de Olympische RS:X klasse. Bij minimale wind word geplaneerd, dit zijn omstandigheden waar Casper geen moeite mee heeft. De baan die word gevaren is dezelfde als in de RS:X. Tactisch en strategisch lijkt het op elkaar en Casper kan al zijn Olympische race ervaring dan ook inzetten in de Formula klasse.
Het grootste verschil is dat bij Formula windsurfing de snelheden veel hoger liggen. Ook word het materiaal ieder jaar door ontwikkeld.

Bouman die uitkomt voor het team van fabrikant Neilpryde heeft het klassement tijdens dit WK vanaf de eerste tot en met de laatste race aangevoerd. Door een groot deelnemersveld tijdens dit WK werden de eerste 2 dagen in totaal 4 kwalificatie wedstrijden gevaren. De 128 deelnemers werden in twee groepen verdeeld en na 4 wedstrijden nemen de beste 64 deelnemers het verder tegen elkaar op in de gold fleet. Casper liet meteen zien dat hij in vorm was door al zijn kwalificatie-wedstrijden te winnen. "Tijdens de wedstrijden lagen mijn snelheden hoog en kon ik de juiste tactische beslissingen maken om iedere race voorin mee te varen." 

Ondanks zijn goede serie moest Casper er tot de laatste race voor de overwinning vechten. Zijn rivaal Gonzalo Costa uit Argentinië zat hem op de hielen gevolgd door meervoudig Formula kampioen Steve Allen uit Australië.


"Het was zeker spannend tot de laatste race. Vooral omdat je de hele week aan kop ligt en dat dan niet meer uit handen wil geven. Zo hebben we op de laatste dag nog 4 wedstrijden gevaren en vooral Gonzalo de nummer 2 voer erg sterk. Hij ging er voor en had als enige nog kans om Wereldkampioen te worden. Als hij de laatste race zou winnen en ik buiten de top 5 zou eindigen zou hij er met de titel vandoor gaan. In deze laatste race heb ik hem gelukkig achter me kunnen houden en finishte die race op de tweede en Gonzalo op de derde plek!

Als voorbereiding ben ik een week eerder afgereisd om samen met de teamriders van Neilpryde ,Antoine Albeau (20 keer wereldkampioen en wereldrecordhouder als snelste windsurfer van de wereld met ruim 100 km per uur) en Arnon Dagan, te trainen. Met elkaar denk je na over de beste afstelling van je materiaal voor verschillende omstandigheden..

"Deze overwinning betekent erg veel voor mij. Ik had het idee dat ik er de afgelopen jaren al redelijk dicht bij zat, maar het kwam er nog niet helemaal uit. Zeker na mijn overstap van de RS:X naar de professionele klasse, heb ik een omslag moeten maken. Ik kreeg geen steun meer van het watersportverbond, zoals coach, fysieke begeleiding of geld. Ik had heel veel moeite om structuur aan te brengen in mijn trainingen. Ik wilde zelfs een periode helemaal stoppen met wedstrijden. Mede dankzij de teamriders van windsurfteam.com heb ik de afgelopen 2 jaar weer stappen omhoog kunnen zetten. En nu deze titel! Dat is zo mooi, zo gaaf! Ik ben weer terug aan de top en daar ben ik trots op!"

De eerst volgende internationale wedstrijd voor Casper zal het Formula EK zijn van 13 t/m 18 Augustus in Letland.

Bron: FormulaWindsurfing.org

Gemaakt voor windsurfers door windsurfers
- Stichting Windsurfing Nederland.