Olympisch windsurfster Lilian de Geus (22) scoort haar eerste podiumresultaat tijdens een ISAF wereldbekerwedstrijd. Ze won de zilveren medaille in de olympische RS:X klasse van de Trofeo Sofia. De surfster uit de Delta Lloyd Kernploeg moest het deze week opnemen tegen een grote groep aan ex-wereld en olympisch kampioenen.

De Geus hield haar hoofd koel en verdedigde haar zilveren positie in de medalrace met succes. Ze gaf de gerenommeerde orde het nakijken. Het goud ging naar Charline Picon (FRA) die voor de medalrace al zeker was van de eerste plek.

Lilian de Geus: “Ik ben super blij” 

“Mijn eerste medaille op een wereldbekerwedstrijd. Daar ben ik echt heel blij mee. Ook omdat het een heel sterk veld is waar de hele wereldtop aanwezig is. Wow. Ik was wel een beetje nerveus voor de medalrace. Ik kon alleen maar verliezen….. Maar ik heb me vooraf bedacht dat ik erin zou gaan alsof het een normale race is. Ik wilde niet verdedigend gaan varen. Ik moest aanvallen. Dat is gelukt. Ik werd met een boardlengte voorsprong vierde. Heel spannend.”

Lilian de Geus met coach Bruce KendallDebuut in Delta Lloyd Kernploeg

De Geus maakte afgelopen winter de overstap van Delta Lloyd Talentploeg naar Kernploeg. Coach Jacco Koops stippelde samen met De Geus haar programma en route naar Rio 2016 uit. Ze traint met de Olympisch kampioen van 2012 Marina Alabau (ESP) en met Hai Men Chan uit Hong Kong. Chan is goed met licht weer en Alabau weer iets beter met meer wind. Met beide surfsters heeft het Watersportverbond structurele afspraken gemaakt. Ook werd ex-wereldkampioen Casper Bouman uitgenodigd voor een aantal trainingssessies.

"Ik wist dat het erin zat"

Wist je dat dit erin zat? “Eigenlijk dacht ik dat wel. Ik had wel zo’n idee. Ik begon te trainen met Marina en kon haar niet bijhouden. Maar na zes weken ging ik net zo hard. We zeiden tegen elkaar dat het goed moest zitten met onze snelheid. Maar dat weet je niet zeker. Maar je weet dat je een stap hebt gemaakt. Ik heb een hele stabiele serie neergezet. Dat was wel eens anders. Nu had ik geen uitschieters naar boven. Dat was precies mijn doel, constant varen.”

"Superveel zelfvertrtouwen gegeven"

Hoe verder? “Dit heeft me superveel zelfvertrouwen gegeven. Vooral omdat de top 20 van het WK hier ook aanwezig is. Ik heb snelle trainingspartners en hele goede begeleiding. Jacco (Koops) heeft mijn programma op de rit gezet. Dat was heel belangrijk. Deze week hebben we voor het eerst met Bruce (Kendall coach) gewerkt. Dat klikte wel. Hij is heel relaxed, dat vind ik fijn. Ook de samenwerking met Marina is heel goed. Ze was heel blij voor me. Gaf me zelfs tips voor de medalrace. Ze vond het helemaal geweldig.”

De volledige uitslagen van de Trofeo Princesa Sofia.

Een video verslag van de beslissende medal race tijdens ISAF World Cup op Mallorca.

 

Bron: Watersportverbond

 

 

Gemaakt voor windsurfers door windsurfers
- Stichting Windsurfing Nederland.