De 2014 editie van het WK IFCA slalom was er één, waar de wind zich de eerste dagen niet liet zien. Uiteindelijk kon er op 9 mei de eerste eliminatie worden gevaren. Ben van der Steen (NED 57) stond na afloop van deze eliminatie op de eerste plek.

Wegens gebrek aan wind op 10 mei, werd er niet meer gevaren. Aangezien Ben na de eerste eliminatie op positie één stond, heeft hij de WK IFCA Slalom 2014 gewonnen. Bij de vrouwen won Delphine Cousin.

Behalve Ben deden ook Casper Bouman en Jordy Vonk mee. Waar Jordy vorig jaar nog derde werd, kwam hij dit jaar niet hoger dan de 23e plaats. Casper behaalde uiteindelijk de 15e plek.

IFCA14BenHangLoose

(Ben in actie tijdens een fun sessie op een dag dat de wind niet aan de wedstrijd eisen voldeed.)

Windsurfing.nl heeft Ben een aantal vragen gesteld over zijn top prestatie.

Windsurfing.nl: Had je van te voren verwacht dat je zou winnen?
Zulke dingen zijn moeilijk te verwachten. Zeker wanneer meer dan de helft van de PWA top 10 aanwezig is. Maar ik dacht wel een kans te maken.

Windsurfing.nl: Hoe waren de omstandigheden op de wedstrijddag?
Er stond een vlagerige wind tussen de 12 en 27 knopen. Het was zeker in het begin moeilijk om het materiaal te kiezen. Verder was er zeker meer dan genoeg wind om te racen en was het een goede slalombaan.

Windsurfing.nl: Met welk materiaal heb je gevaren?
De eerste heat heb ik met mijn Tabou Manta 135, 8.6 GA-sails en 47 cm vin gevaren. Hiermee stond ik behoorlijk overpowered.
Daarna heb ik met mijn Tabou Manta 116, 8.6 GA-sails en 40 cm vin de volgende 3 heats gevaren. Dat voelde allemaal erg goed.

IFCA14BenGijp

(Ben zet een gijp in met de Manta 116 en 8.6 GA Vapor )

Windsurfing.nl: Kun je in het kort de finale, vanuit jouw perspectief, samenvatten?
De finale startte ik wat hoger op de lijn samen met Gonzalo, want er waren wat windshifts en wat windgaten hier en daar . Bij de start was ik zeker niet als eerste weg, maar kreeg een goede vlaag waardoor ik het setje lekker downwind kon laten lopen. Hierdoor kon ik toch de fleet voorbij komen voor de eerste boei. Vanuit daar was het wat opletten en de heat goed uitvaren.

Windsurfing.nl: Hoe kijk je terug op het event?
Het was een goed georganiseerd event. De locatie was wel wat moeilijk om echt goede omstandigheden te krijgen, want je bent daar wel wat gelimiteerd aan bepaalde windrichtingen. Verder is het een leuk event en goed om weer wat te racen voordat de PWA van start gaat.
Windsurfing.nl bedankt Ben voor het interview en wenst hem veel succes met de komende PWA wedstrijden.

Inmiddels is ook bekend geworden dat de 2015 editie van het event van 22-26 juli zal plaatsvinden op de locatie in Sylt (Duitsland).

Links:

Ben van der Steen
Gaastra
Mystic
Tabou
IFCA

 

reacties button

 

Bronnen:

Ben van der Steen
IFCA

Fotocredits: 

Facebook Azores World Windsurfing
Facebook Ben van der Steen

 

Gemaakt voor windsurfers door windsurfers
- Stichting Windsurfing Nederland.