Zo de kop is er af! In overleg met de redactie van Windsurfing.nl ga ik, Niels van der Kaaij (forumnaam Nelis), de komende tijd een blog bijhouden over mijn voorbereiding in de aanloop naar de Ronde om Texel. Volgende week zullen er verschillende updates volgen en natuurlijk voor en na de wedstrijd. Hieronder lees je mijn belevenissen.
 
Om bij het begin te beginnen en voor de mensen die mij niet kennen, een korte introductie.  Ik ben al sinds 1993 begonnen met het windsurfen op een "zinkertje" en na de lokale grindgaten en strand Horst te zijn ontgroeid, ben ik na verhuizing naar Amsterdam alleen nog maar op zee te vinden.
Daar vanaf pakweg 1999 de meeste tijd op Zandvoort te vinden, omdat het zo goed met OV bereikbaar is. Via Windsurfing.nl heb ik steeds mee andere surfers leren kennen en een aantal zijn vrienden geworden. De laatste jaren gemerkt dat ik het golfrijden erg leuk vind en springen nooit mijn sterkste kant zal worden.
Daarnaast heb ik al een paar geweldige trips gemaakt van vaste land naar Texel en vanaf Texel ook verschillende zandbanken en andere eilanden bezocht. Het avontuur van goed het getij in de gaten houden, de leegte, de zeehonden en de stilte als je op een verlaten zandbank aanlegt op zoek naar een "secret" spot waar de golven buitenaards mooi zouden kunnen lopen blijft iedere keer een kick!
 
Nelis
 Niels
 
Maar ik wil meer ;-) En zo zag ik zag een paar weken terug dat Rondje Texel na 5 jaar weer op de kalender staat. Alles lijkt samen te vallen...   Ik kan vrij krijgen, ik ben al vanaf januari minstens 2 a 3 x per week in de sportschool te vinden en heb een vriendenclub die mij met bergen advies en materiaal kunnen ondersteunen!
 
Ronde om Texel
 De uitdaging....
 
Dus afgelopen maandag 2 juni contact gezocht met Joost (eigenaar van Zuidwest6) om mijn idee om aan Rondje Texel mee te doen voor te leggen. Hij was positief en heeft materiaal wat ik kan lenen. Na wat bellen en mailen en hulp vanuit het forum van Windsurfing.nl er achter gekomen dat de plank die ik wilde gebruiken niet op een ISAF-lijstje staat en niet meetelt als je deze gebruikt. Maar wederom hulp uit mijn vriendengroep: ik kan een RRD X-fire 112 lenen! 
In combinatie met een 6.5 en 7.5 Speedfreak heb ik een setje dat ik vanaf een knoop of 11 kan inzetten. Maar nu de grootste uitdaging... ik heb nog nooit 100 kilometer gewindsurft op een dag en dat op een board met vier ipv 3 straps!
Ja, ik kan op zee varen met windje 8 tot 9 en ja, ik heb in het verleden met een 9.0 en 145 liter plank op de Zandvoortse chop gestuitert, maar dit is andere koek...
 
Zandvoort
Zandvoort
 
Fitness
Flink aan de bak in de fitness
 
Dus deze komende windloze dagen ga ik veel duursporten en in de fitness is de training verschoven van armen naar buik, rug, onderrug en... benen en nog eens benen trainen. Komend weekend krijg ik de plank in bruikleen en de week erna ga ik de zeilen en masten halen. Hopelijk krijg ik nog wat TOW om eea te testen en aan het setje te wennen.
 
Terwijl ik dit zo typ zie ik de bomen heen en weer gaan, het is tijd om naar het water te gaan! Ik ga vanavond dus op mijn wavesetje varen.. ga eens kijken of ik de verleiding kan weerstaan om golven te pakken en ipv daarvan eens een heeeeeeeeel lang upwind rak te maken ;-)
 
To be continued! 
 
Update Part two:
 
Lange rakken
Lange rakken maken...
 
Na mijn laatste update afgelopen donderdag heeft het nog een avondje goed gewaaid ( 95 waveboard en 4.7 zeil voor mij)
Maar door het ongustige getij ( wind en getij dezelfde kant op) en de erg aanlandige wind was het voor golfrijden verre van ideaal. Omdat de wind vooraan soms echt te weinig was heb ik besloten om gewoon eens een uur lang rakjes te varen. Ja het is een waveboard met 3 vinnen en een wavezeil dat vaker de bocht om wil dan rechtuit, maar je moet ergens beginnen!
Flink wat hoogte gepakt achterop en getracht echt speeeeed te maken tussen de golven, juist ook downwind, want daar denk ik de grootste uitdaging te krijgen. Er overheen getrokken worden omdat je neus in een golf blijft steken zal met mijn waveboard niet snel gebeuren maar full power met een 7.5m2 en breed board lijkt het mij een ander verhaal. Ook omdat ik standaard altijd aan het hoogte lopen ben, juist op een spot als Zandvoort waar het altijd stroomt ga ik bijna nooit downwind als het geen golfrijden is.
 
Nelis vertrouwde setje
Mijn vertrouwde setje... 
 
Na een super zonnig en windstil Pinksterweekend met de nodige BBQ en biertjes is het tijd om nu echt gas te geven. De 112 RRD is afgeleverd op Zandvoort door Jurjen met 32, 36 en 38 vinnen. Moet nog klein beetje de tip bijschuren, want hier en daar is er een mosselbankje geraakt. Ook de GPS heb ik in ontvangst genomen. Leuk om te voelen en meten wat ontzettend licht de huidige slalom / freerace boards zijn. Met 112 liter en 69,5 breedte lijkt het kolossaal vergeleken met een waveboard, maar weegt minder!
 
Setje met X-fire
 De RRD X-fire is afgeleverd....
 
Ondertussen dus het plan om om de dag iets aan sport te doen en proberen het bier te laten staan. Vandaag was het core- en benendag op de sportschool. Armen die train ik al een poos en ook met suppen en uiteraard windsurfen hebben die al de nodige uren gemaakt. Benen is ander verhaal en ik hoor van iedereen dat op een slalom / freerace plank het echt veel meer duwen is tegen de rail en vin. En dat je benen het eerste gaan verzuren en pijn gaan geven is een gegeven feit...!
 
Nu nog wind en mijn zeilen krijgen, en dan gaat het echte werk beginnen!​ ​​
 
 
 Update Part Three:
 
Het is weer de hoogste tijd voor een update!
 
Nog maar een paar dagen te gaan voor het Rondje om Texel en het werd tijd om eens echt het water op te gaan met de bijna complete set.
Met dank aan mijn vrienden die mij een racegiek, racemast en een full-on racezeil wilden uitlenen dit het weekend.
Vrijdag de Hotsails Maui GPS 7.3 opgehaald en zaterdag moest het dan maar gebeuren!
 
NielsHotsailsGPS
Hotsails GPS 7.3
 
 
Zaterdagochtend rond 11:00 uur naar zee gereden en het waaide al prima voor 7.3.  Optuigen duurde 3 x zo lang als met mijn wavezeil maar uiteindelijk met veel downhaul en minimaal outhaul( dacht ik) Het water op. De 36 vin er onder en gaan...! N tot NNW wind geeft ook nog eens flinke golven en ik kreeg het wel benauwd en angst dat ik niet hard zou kunnen gaan, waar het board voor bedoelt is.
 
Mastvoet op 135 cm, Giek laag want controle = speed dacht ik zo.
Eerste rak naar buiten ff aan pompen en voetjes met een wijde boog in straps.. check! en jongens wat gaat dat al hard! De wereld gaat plots in fast forward vergeleken met mijn trifin waveboard!
 
Als snel merk ik dat de combinatie: 32" lijnen, giek te laag en teveel outhaul geen goede is.
Ik pakte ook 0,0 hoogte en liet het board teveel bokken. Ook verbazend dat ik de  trapezelijnen zover naar voren kon zetten.  Ik was nu constant met mastarm aan het trekken.
 
Terug naar de kant: Giek veel hoger, outhaul minder en in hoogste gaatje bij clew, lijnen verder uit elkaar en naar voren. Nieuw poging... Hell yes stukken beter!
Nog steeds als een laffe twat gevaren over bakboord (van zee naar strand)  met de handrem er op, want golven van opzij en elke keer het dal vd golf induiken = scary as shit voor nose dive. 
Maar op de weg naar buiten een paar keer kunnen proeven van het potentieel. Paar keer helemaal in balans, vliegen op de vin en 101% focus op de golven voor mij. Supersnel anticiperen, diep in de giek kruipen en RUIM gooien als er een grotere golf aan komt. 
Voelde me een paar keer net Robby Naish als in RIP.. grote verschil.. geen lofty jumps, geen heli en V-max teleurstellend als ik GPS om zou hebben ;-)
Maar feeling was cool! 
Wat wel een een teleurstelling was.. Gijpen... 
Compleet waardeloos! Allemaal duitse gijpen* en met extra gratis plons en 0,0 doorgeplaneerd. Aan het eind van de dag kreeg ik wel het zeil om en onderlijk uit het water gehouden en geen plons, maar nog steeds compleet sur place en met 0,0 snelheid opnieuw beginnen... 
*een duitse gijp is van je board afspringen, zeil omdraaien en weer verder surfen.
 
Nielsgijp
Niels laat zien dat hij op een waveboard echt wel kan gijpen....
 
 
Zaterdag 2 x sessie gedaan 1 x 1.5 uur en een keer een 1 uur daarna nog ff op mijn waveplank 95 met 5.8 gestaan. 
Dat was pure ontspanning en de wereld leek zich in slomo af te spelen ;-)

Zondag weer dikke woei en golven steeds meer en meer. Aanbod om naar IJmuiden te komen speeden met Torben afgeslagen. Ik wilde eens voelen hoe het is om gas te geven in echte "chop". 
Omdat ik het board goed wilde leren kennen, niet te vermoeid wilde raken en de wind meer en meer werd, heb ik een "relax combi" gemaakt. 5.8 ( 4 latten) Naish Boxer er op!
Wat een verademing! Heerlijk licht zeil, eindelijk voel ik wat de wind doet ipv een stuk starre vleugel in mijn hand zonder feedback.

Direct heerlijk wegknallen, voetbanden blind gevonden. Ik heb de Strava app aangezet en met een camelbag op m'n rug voorgenomen ff langer dan een uur echt gas te geven. 
Zeil stond iets te bol en giek iets te laag dus moest ff pitstop maken vandaar dat de gemiddelde snelheid wat lager uitkwam. Ook iets meer bolling in zeil want ik pakte gewoon TEVEEL hoogte.. ( later meer hierover) 
Nu ook echt meer opzij hangen, de plank vlakker en echt durven laten lopen en ruim-ruim-ruim naar buiten knallen... Ik krijg steeds meer vertrouwen en steeds meer speed, krijg ook meer feeling in het anticiperen op de best wel stevige swell en Noordzee chop. En.. Ook de weg terug ( van zee naar strand) nu niet lafjes board naar loef kantelen maar vol naar lij kantelen en gaan en af en toe een chop-hopje maken.

Na een pauze van 30 min weer het water op en nu was de wind nog meer gaan waaien. Fout gemaakt om na eerste rak ff iets meer outhaul te geven, want zeil kreeg het lastig... Gevolg: na een lekker stukje upwind, steeds meer vertrouwen en speed op weg naar buiten. Nu merkte ik dat upwind echt een eitje was, maar wilde wel eens wat dieper downwind trainen... hmm ja euh hoogte verliezen is niet echt mijn sterktste punt als waveman. Ja, op de golf "down the line" maar op Zandvoort moet je ALTIJD hoogte lopen!  En nu na twee rakken "downwind" merk ik: ...ik verlies geen hoogte! Diep-dieper-diepst... ik bleef maar bij Sandy Hill ( strandtent 2 km van mijn startpunt) uitkomen F@#$%&..!! wat nu? 
 
Nielsdownwind
Hoe kom ik weer downwind?

Even het water in gesprongen; zeil nog boller en helemaal tegen de giek aan tot mn trapeze lijnen weer proberen en.. Nope.. misschien 30 meter verloren aan hoogte?
ff dobberen tussen de banken en hopen op een golf die mij lekker downwind spoelen? nope, daar ben ik te handig voor ;-)
Heeeeel ruim gijpen en korte rakjes? Nog geen echte winst.

Toen wat onorthodoxe methodes toegepast... aanpompen, voetje in schuine lus .. en achterse voet in standje gijp. Duss uit de achterste voetbanden en aan de overkant van het board.. wel planeren maar zeil max open en met de swell hoogte verliezen....  Zag er niet uit en snelheid was echt nog minder dan op mijn waveboard, maar ik ging wat hoogte verliezen.. eindelijk!

Ik heb ook nog een andere techniek toegepast: wel in de beide straps en met gebogen knieen zeil van me af duwend planeren, op een heeel ruime koers en met weinig speed. Mijn boven benen begonnen te branden en de bal van mijn voeten deden gruwelijk zeer. Voeten zaten bijna door de straps heen en het was een soort bootcamp marteloefening geworden. Uiteindelijk na 4 rakken zo klooien weer aan de wal gekomen. Geen kramp, wel kleine pijntjes en weer een uur erbij.
Nogmaals ik moet echt een tochtje van 2.5 uur aaneengesloten maken om te voelen wat het is om straks bijna 4 uur op m'n plank te staan. Dit was een kennismaking met plank (en zeil). Daarbij er stond nu in vlagen 23 knopen, dat is bijna de bovengrens voor het event en ik voelde mij nog steeds comfortabel. Met minder wind en 7.5 / 6.5 zeil zal het een stuk minder inspanning geven op deze toch wel choppy Noordzee. En vergeet niet de helft vd tocht is over de waddenkant, wat veeeeel vlakker is.
Zeer leerzaam en ik ga dus die variable outhaul monteren en kan niet wachten om met de camberloze speedfreaks te gaan varen!
 
​To be continued!​
 
 
Update Part Four:
 
NelisSUP
 
...veel op de SUP gestaan.
 
 
Tijd vliegt en terwijl ik dit schrijf is er weer een week voorbij gevlogen!
 
Waar ik vorig weekend twee volle dagen heb gevaren( zie vorige verslag) is er een periode van relatieve windstilte aangebroken. Om toch fit te blijven ben ik express niet meer naar de sportschool gegaan, maar heb ik heel veel op de SUP gestaan. Vrijdagavond, zaterdagochtend en zaterdagmiddag en tenslotte zondag de hele dag.
Nu nog veel binnen sporten heeft geen zin meer, maar ik probeer zoveel mogelijk tijd op het water staan. Mijn hele lichaam heeft een workout gehad, ik voel het aan mijn lijf maar ben absoluut niet vermoeid na dit weekend. Ook heb ik zoveel mogelijk biertjes laten staan en met een score van 4 op een heel weekend is dat heel netjes.
 
Tijd om de voorbereiding op orde te maken. Inmiddels is er 4 meter 4mm lijn en een handflare aangeschaft. En ik las tussen de regels door dat een reddingsvest ook een vereiste is! Die moet dus nog geregeld worden.
 
Neliskrachtvoer
Het nodige krachtvoer
 
 
Genoeg werk aan de winkel en lastminute werkt voor mij het beste, zodat ik scherp blijf. 
Schema deze week: 
  1. Maandag plank en reserve zeil&mast van strand halen.
  2. Dinsdag reddingsvest halen bij de zeilwinkel
  3. Woensdagavond 6.5 en 7.5 Speedfreaks, masten en giek halen bij Zuidwest6
  4. Woensdagavond laat, alles in de auto "proppen"
  5. Donderdag half dagje werk en dan rond 14:00 uur richting de boot naar Texel. 
Inschrijven kan tot 22:00 uur, dus voldoende tijd om spullen op logeeradres af te laden. 
 
Ja, en dan het onderwerp wind! Rond het weekend en net erna zag de voorspelling van onder andere Windguru er behoorlijk slecht uit. Zeker als je bedenkt dat ik niet groter dan 7.5m2 ga varen. Eventueel kan ik een 135 liter board lenen, maar dat board ken ik niet, dus dat is weer een extra uitdaging.
Maar wat zag ik zojuist op windguru verschijnen..... Goede wind op zaterdag!
Hoe ze het vrijdag gaan organiseren weet ik niet, maar zaterdag heeft erg goede papieren!
 
NelisVoorspelling
De verwachtingen voor zaterdag zijn veelbelovend...
 
Tenslotte heb ik hier op mijn werk onze directeur zo ver gekregen dat ik twee sponsorstickers van ons bedrijf in het zeil kan plakken. Voel ik mij toch een beetje een pro en behalve de eer en een leuk artikel in onze nieuwsbrief krijg ik er niks voor ;-)  
 
Neliszeilsponsor
 
Tot zover de update van het front. Ik kijk ontzettend naar uit om donderdagmiddag op het eiland te zijn, dan gaat het echt beginnen!
 
 
Niels wordt ondersteund door Zuidwest6
Zuidwest6​​ ​​ ​​
 
Lees hier meer over de Ronde om Texel:
 

Gemaakt voor windsurfers door windsurfers
- Stichting Windsurfing Nederland.