In de mooie "Golf de Roses" werd van 17 tot 21 juni het wereldkampioenschap Slalom gevaren. Veel surfers van verschillende leeftijden deden mee in de strijd voor de titel 'wereldkampioen'.

Ook was Jim van Someren, samen met team Windsurfing4you, afgereisd naar Roses om de strijd aan te gaan met zijn leeftijdsgenoten in de groep U-15. Jim van Someren liet zien dat hij de beste was in zijn leeftijdsgroep!

Windsurfing.nl vroeg Jim naar zijn ervaring.

-----
Windsurfing.nl
: Hoe heb je het WK ervaren?
Jim van Someren: "Roses in Spanje is een prachtige locatie. Normaal gesproken is er in de middag een stabiele thermische wind van zee die tussen de 15 en 20 knopen waait. Ook waait er soms de Tramontana, een aflandige wind die uit de bergen komt en wel tot 40 knopen kan blazen.

Vlak voor het event waaide de Tramontana best flink, maar tijdens de eerste twee dagen van het event was de wind onvoldoende. Op de derde dag konden we racen, maar de wind varieerde tussen de 11 en de 15 knopen. Het was moeilijk om de juiste set te kiezen. In overleg met mijn slalom coach Tjitse Spitse heb ik besloten om groot te gaan varen vanwege de windgaten in de baan en het feit dat U-15, U-17 en U-20 gelijktijdig moesten starten. Er stonden dus jongens met 8.6 in mijn heat en ik koos voor 7.8 om genoeg power te hebben bij de start en na de gijp.


Dit was een goede keuze en ik miste op een haar na de silver-final. Maar ik was duidelijk de snelste in de U-15 fleet. En toen ging het even helemaal mis. De race director startte na heat 6 meteen door met de bronze-final (heat 9). Ik dacht dat eerst nog heat 7 en 8 gevaren zouden worden en voer weg van de startboot. Uit mijn ooghoeken zag ik de start van mijn heat maar ik was helaas ruim twee minuten te laat bij de start. Ik verloor kansloos van mijn directe concurrent Simon Sousa uit Peru. Ik baalde hier vreselijk van, maar ik had niet goed opgelet bij de skippers meeting. Ik wist echter dat mijn speed goed zat en in de volgende eliminatie kon ik de concurrentie op flinke achterstand zetten. Ik stond toen tweede overall.De volgende dag konden we gelukkig nog een eliminatie varen waardoor ik de eerste kon aftrekken. Ik vast vastbesloten om alles op alles te zetten en koos voor de 7.0 op de 100 liter. Met de dunne wind was dit een grote gok, maar ik kan goed pompen en wist mijn board steeds in plane te houden. Deze set was wel een hele goede combinatie voor mij want ook de derde eliminatie wist ik te winnen. Hierdoor klom ik naar de eerste plaats. Na mijn final werd de eliminatie afgebroken voor de andere fleets, maar mijn resultaat bleef staan.

Op de vijfde en laatste dag kon nog wel worden geraced om de eliminatie af te maken, maar er was onvoldoende tijd voor een nieuwe 4e eliminatie. Ik bleef dus eerste en veroverde mijn tweede WK titel."

Windsurfing.nl: Op welke manier heb jij je op het WK voorbereid?
Jim van Someren: "Ik heb dit jaar relatief weinig slalom gevaren. Ik zit in Techno selectie en maak dus relatief veel vaaruren, maar heb daardoor wel minder gelegenheid om specifiek op slalom te trainen. In de winter heb ik nog wel goed slalom kunnen trainen op Bonaire. Hier heb ik hard gewerkt om mijn gijpen door te planeren. Gelukkig ging nu mijn coach Tjitse mee naar het WK en in de drie dagen voor het WK hebben we samen alle tuning goed voor elkaar gekregen. Mijn setjes van Patrik Diethelm met Loft Sails waren gewoon super. Dit was een erg belangrijk onderdeel van mijn voorbereiding."

Windsurfing.nl: Wat maakt jou beter dan de rest van je leeftijdsgenoten?
Jim van Someren: "Ik vind het best lastig om te zeggen dat ik beter ben, maar als je twee keer wereldkampioen wordt ben je wel goed bezig. Ik heb veel voordeel van mijn Techno training. Verder train ik ook in de wintermaanden in het buitenland. Bovendien heb ik geweldige sponsors die mij helpen om hard te gaan. Ik wordt ondersteund door Patrik Diethelm Boards, Loft Sails en natuurlijk Windsurfing4you. Zoals Tjitse altijd zegt: het materiaal moet goed in orde zijn, maar het is altijd het poppetje dat het verschil maakt. Dat is natuurlijk zo, maar zonder de juiste materialen en de juiste tuning kom je in top van de slalom niet mee en ik ben dankbaar voor alle ondersteuning die ik krijg."

Windsurfing.nl: Wat heb je nog meer op de planning staan?
Jim van Someren: "Ik ga nu even gas terug nemen en me dan voorbereiden op het WK Techno in Brest. Hier komen ruim 100 jeugdsurfers aan de start in de onder de 15 klasse en de concurrentie is erg sterk. Ik heb nog twee jaar te gaan in de U-15 fleet van deze jeugd olympische klasse. In Brest ga ik voor een top-10 klassering. In 2015 wil ik op het podium staan bij de U-15 jongens. En natuurlijk weer mee doen aan het WK Slalom. Maar ik ga er van uit dat de tegenstand steeds sterker wordt, dus zal ik hard moeten blijven trainen om vooraan te blijven varen."

Windsurfing.nl: Wat zou jij willen zeggen tegen de jongens en meiden die ook graag goed willen worden in windsurfen?
Jim van Someren: "Ik zou zeggen dat lid worden van een goede windsurfvereniging belangrijk is zodat je samen met andere jongens en meiden kan varen. Je maakt namelijk elkaar beter. Ik ben zelf lid van Almere Centraal. En als je wedstrijden varen leuk vindt is de Techno klasse een hele goede leerschool, ook om later andere disciplines te varen zoals Slalom of Formula. Een goede coach is ook heel erg belangrijk. Op een gegeven moment kom je alleen namelijk niet verder. Als je geen wedstrijden wilt varen is plezier en veel vaaruren erg belangrijk. En je moet altijd door zetten. Ik heb jarenlang achter de grote jongens aangevaren, maar ik heb altijd doorgezet. Er komt dan een dag dat je zelf voorop gaat varen!"

Windsurfing.nl: Jim, hartelijk bedankt voor je mooie verhaal en heel erg veel succes toegewenst in de voorbereiding op het WK Techno.
-----

Tijdens het WK wist Pieter Eliens de 5e plek te bemachtigen in de Master groep en behaalde Coen Swijnenburg de 9e plek in de U-20 groep. Sam Wennekes werd 7e in de U-17 groep.

Bron:
Jim van Someren

Gemaakt voor windsurfers door windsurfers
- Stichting Windsurfing Nederland.