Er is in Nederland een nieuwe windsurfklasse gelanceerd die afgelopen weekeinde al direct een kampioenschap heeft gevaren.

De zogenoemde Kona One-klasse Nederland hield zaterdag 25 en zondag 26 oktober het allereerste Open Nederlands Kampioenschap. In totaal werden er door zo'n 45 windsurfers zeven wedstrijden gevaren op de Reeuwijkse Plassen.

Het is een nieuwe eenheidsklasse waarin zowel jong als oud en licht en zwaargewichten het in dezelfde wedstrijd tegen elkaar opnemen. Iedereen vaart met exact hetzelfde bord van 3,5 meter lang en 70 centimeter breed.

Zeiloppervlak
Het onderscheid wordt gemaakt in de grootte van de zeilen. In totaal zijn er zes verschillende categorieën. Die zijn onderverdeeld in zes verschillende kleuren. Het zeiloppervlak varieert van 5.8 vierkante meter voor de lichtste windsurfers tot 9.8 vierkante meter voor de zware jongens.

Tactiek
In tegenstelling tot andere klassen mag er in de Kona One-klasse geen snelheid worden gemaakt door te pompen met het zeil. Door deze regel wordt tactiek een stuk belangrijker dan pure kracht.

GPS-kastjes
Het ONK wordt georganiseerd door de twee oudste windsurfverenigingen van ons land: WSD Plané uit Delft en WSC Reeuwijk. Zij hebben de windsurfers uitgerust met gps-kastjes. Via de website tractrac.com kan iedereen ter wereld de wedstrijden live volgen.

Nederlands Kampioen
Fred Hastman uit de groene categorie kwam afgelopen weekeinde met zeilnummer 2499 komt daarin als sterkste uit de bus. Hij gaat de boeken in als de allereerste Nederlands Kampioen Kona One windsurfen.

Overzicht top-10:
1. Fred Hastman – groen 2499
2. Fabian Otto – groen 2425
3. Paul Meester – geel 2087
4. Alex Noordergraaf – groen 2170
5. Marc Lamey – groen 2424
6. Rick Roering – groen 2149
7. Bernd Szyperrek – rood 1496
8. Peter Dannenburg – groen 2146
9. Paul van der Sluijs – rood 1991
10. Ian Versluis – geel 2075
23. Ingard Borgel - groen 1681 (beste vrouw)

Meer info: Kona Klasse Nederland

Bron: Teunis van der Poel

Foto: Raymond Dalhuisen

  

Reacties

Gemaakt voor windsurfers door windsurfers
- Stichting Windsurfing Nederland.