De GPS resultaten liegen er niet om. Hans Kreisel (NED 85) begint een fantastisch windsurfjaar. De 90 km/uur lijkt een gewoonte te worden. Zijn recentste windsurftrip richting La Franqui resulteerde in een max 2 seconden van 98.95 km/uur!

Windsurfing.nl interviewde Hans Kreisel over een aantal sessies dit jaar.

Vragen over recordsessie @ the Brace 07-05-2015 (snelste open water GPS sessie ter wereld) :

Windsurfing.nl: Hoe waren de wind en water condities tijdens de recordsessie bij surfspot The Brace?

Het water bij De Brace is altijd onstuimig en deze keer deed er niet voor onder. Upwind werd je gewoon weggezet tijdens de vlagen van over de 50 knopen. De run inzetten door de chop en dan in de laatste meters het roer 100 graden omgooien of meer. Dat zijn zwaar overpowerde omstandigheden. Tijdens de run was het water vlak en de hoek bijna perfect voor open water condities. De perfecte hoek op open water is anders dan in het Luderitz kanaal, omdat er op open water dan teveel rolling chop komt.

Windsurfing.nl: Had je van te voren verwacht dat 6 mei een recordsessie zou gaan worden?

Niet verwacht wel gehoopt. Ik was er in ieder geval  klaar voor!

Windsurfing.nl: Hoe bereid je jezelf voor op een dag speed windsurfen bij The Brace?

Veel drinken (water), flink ontbijten, proberen te ontspannen en niet teveel adrenaline door je lichaam laten gieren. Elke keer op deze spot met vlagen over 40 knopen brengt toch een spanning mee, aangezien het ook best gevaarlijk kan zijn. Alles komt ook zo nauw dat het elke keer weer de dag kan zijn.

Windsurfing.nl: Besefte je tijdens het varen al dat je nog nooit eerder zo snel had gevaren of kwam dit pas achteraf na het zien van de GPS?

Het besef was er wel redelijk snel, maar de focus was op 5 runs. Dat is ook de reden dat je er dan niet mee bezig bent en dat je alleen maar meer wilt, want de mogelijkheid hebben we niet zo vaak. Het werd gelukkig ook beloond met een topsnelheid van 98,4 km/uur tegen het einde van de sessie. Bovendien waren er ook 6 runs over de 90 km/uur. Ik voelde het pas echt doordringen toen ik terug aan de kant kwam. Helemaal kapot van de sessie, de modderloop terug en de klim over de dijk. Zo voelen die laatste meters en een applaus kreeg van alle mede speedsurfers die stonden te wachten.

Windsurfing.nl: Denk je dat er in Nederland nog hogere snelheden mogelijk zijn. Indien ja, welke condities (windsterkte, richting en spot) zijn er voor nodig?

Denk dat we drie topspots hebben. The Brace en Da Curve allebei met Zuid West en Poepegat heeft ook potentie met West. 
Ik wil niet teveel details over de spots geven, omdat de meeste windsurfers niet genoeg ervaring hebben om hier te varen. Want je moet wel wat gewend zijn.

Vragen over de sessie op 29-03-2015 @ Zonnemaire (de eerste keer 50 knopen op een meer.):

Windsurfing.nl: Hoe waren de wind en water condities tijdens de sessie bij surfspot Zonnemaire?

Dit waren de heftigste windcondities ever waarin ik me zo in controle voelde. De vlagen gooide het water continu de lucht in. Het water langs de dam bleef mooi vlak. Ik had niet eens kunnen dromen dat ik deze snelheden hier zou kunnen halen (vrij vlagerige spot). Als kers op de taart ook nog een 2 seconden van 92.99 km/uur en een 10 seconden run van 88.2 km/uur.

Windsurfing.nl: Had je al eerder met zoveel wind op Zonnemaire gevaren?

Ja, wel twee keer eerder, maar toen was de wind toch mij de baas in plaats van andersom.

 

Vragen over de sessie op 14-05-2015 @ La Franqui (nieuw spot record en snelste nautische mijl ter wereld):

Windsurfing.nl: Hoe waren de wind en water condities tijdens de sessie bij surfspot La Franqui?

De wind was vrij half, wat de watercondities in mijn ogen ook super maakte. Het was net een biljartlaken en de wind varieerde mooi tussen de 30 en 55knopen.

Windsurfing.nl:  Was je bewust met de nautische mijl bezig?

Aangezien ik laatst commentaar kreeg op mijn 500 meter die niet in verhouding lag. Had ik wel in mijn achterhoofd zitten dat als ik de mogelijkheid zou zien er vol voor zou gaan. Een nautische mijl  is wel een behoorlijk eind. Het is jammer dat ik op het einde een dip had. Dat ik zelf terugzakte naar 71km/uur. Anders had hij zeker richting de 81,82 km/uur gegaan aangezien ik een kilometer van 82,6 km/uur had.

Algemene vragen:

Windsurfing.nl: Welke records (spots en de bijbehorende disciplines) heb je op dit moment op jouw naam staan?

‘Heb je even haha’

Denk dat momenteel voor mij de belangrijkste zijn:

De Brace , La Franqui, Zonnemaire, Poepegat, Kuitje, Oostvoorne, Kabbelaarsbank, Grevelingendam enzovoort.

Windsurfing.nl: Wat is je ultieme windsurf doel?

Harder als wat Antione Albeau qua maximale snelheid heeft gehaald op het Luderitz kanaal, maar dan op open water. Dat is dus 100,5 km/uur en mocht hij er dit jaar en schepje bovenop doen, dan doe ik dat ook.

Windsurfing.nl: Hoe en waar wil je dit doel gaan bereiken?

Maakt me niet uit waar ik het kan bereiken. Het is op meerdere spots mogelijk. Alleen alles moet samen vallen. ik moet fit zijn, water vlak genoeg en de wind uit de goeie hoek met een baan die lang genoeg is.

Windsurfing.nl: Wat gaan we dit jaar nog allemaal van je verwachten?

Hoop eindelijk eens een keer aan het NK mee te kunnen doen. Die titel wil ik heel graag hebben! Verder ga ik naar de Dunckerbeck Challenge, kijken wat we daar kunnen doen. Zet nog niet in op de 100+ dit jaar. Wil het wel en zat er 16-05-2015 op La Franqui ook heel dichtbij met een piek van 99,64 km/uur en een max 2 seconden van 98,95 km/uur.

Windsurfing.nl: Wat is je favoriete windsurf set?

Z-fins ASY 20,5, JP Speed 45 en een 5,4 NP Evo 6

Windsurfing.nl: Welke tips zou je GPS Speedsurfers mee willen geven?

Veel trainen en railen dat board! En als je aan je limiet zit vraag mij om vin advies via Facebook. Ik verkoop sinds kort Z-fins in Nederland die ik zelf met Z ontwikkel. Binnenkort is mijn website (windsurfcandy.com) online waar je direct kan bestellen.

Sponsors:

Z-FINS , JP-Astralia , Neilpryde , NP wetsuits, Jonker funsports Renesse , Maui Jim 

Links:

Facebook: Hans Kreisel

Fotocredits: Bard Bendikson 

 

Gemaakt voor windsurfers door windsurfers
- Stichting Windsurfing Nederland.