Op zaterdag 6 juni aanstaande zullen de Nederlandse surftoppers Casper Bouman, Dorian van Rijsselberghe en Kiran Badloe aan de start verschijnen van de Ronde om Texel. Voor het tweede jaar op rij kent de Ronde om Texel een surfeditie, het Open Nederlands Kampioenschap Marathon Windsurfen, ook wel bekend als de 'Ronde om Texel Windsurfen'.

Voor Casper Bouman wordt het zijn tweede Ronde om Texel op rij. De meervoudig wereldkampioen, in 2006 won hij in de Olympische RS:X-klasse en in 2013 wist hij de Formula-klasse op zijn naam te schrijven, kijkt uit naar een nieuwe kans in de Ronde. "Vorig jaar lag ik dik op kop, maar na ruim twee uur brak mijn vin af. Ik heb de race uit weten te varen. Het was mijn eer te na om er mee op te houden. Als ik er nu weer aan terug denk: Wow! De Ronde is een geweldig evenement. Supergaaf. Ik hoop dit jaar op nog ietsje meer wind en een goede vin natuurlijk."

Texelaar Dorian Van Rijsselberghe is een bekende met de Ronde, zo zeilde hij in 2013 de Ronde nog op een catamaran, als invaller bij stuurman Gunnar Larsen. "Het is fantastisch dat ik dit jaar eindelijk de kans heb om de Ronde te surfen. Natuurlijk ga ik voor een goed resultaat maar het deelnemersveld is van zeer hoog niveau. Het zal best een uitputtingsslag worden voor iederen. Ik vind het mooi om in één wedstrijd direct te kunnen strijden met mijn vrienden van Texel en de andere toppers uit het veld."

Voor Kiran Badloe, die eerder dit jaar de Princess Sofia Cup in Palma won, wordt het zijn eerste Ronde. Badloe: "De Ronde is een fenomeen, het is mooi dat we nu in Nederland zijn om de Ronde te kunnen surfen. Ik kijk er naar uit om in eigen land met zoveel publiek een wedstrijd te varen die zo extreem is. Alleen al de start vanaf het strand bij Paal17 moet fantastisch zijn."

https://www.youtube.com/watch?v=DRoLgeIdZtM

Zoals te zien in dit filmpje hopen Kiran en Dorian op Texel het maximaal aantal deelnemers van 50 windsurfers aan de start te zien. Daarnaast nodigen ze natuurlijk iedereen uit om naar Texel te komen en het spektakel zelf te aanschouwen.

Ronde om Texel en Dag van de Watersport

De Ronde om Texel, ook bekend als 's werelds grootste catamaranrace, kent dit jaar alweer haar 38e editie. De klassieker is in de loop der jaren uitgegroeid tot een waar zeil- en publieksspektakel en kent, naast de Ronde om Texel voor catamarans, ook een Ronde om Texel voor windsurfers. Op zaterdag 6 juni 2015 zullen de cats en boards de branding trotseren en het Rondje om het waddeneiland over Noord- en Waddenzee proberen te volbrengen. Zaterdag 6 juni is tevens de Dag van de Watersport, ter ere van het 125-jarig jubileum van het Watersportverbond. Een landelijke watersportdag, waar bij tal van watersportverenigingen activiteiten op en om het water worden georganiseerd. De Ronde om Texel is op deze dag hét evenement in het Waddengebied.

Links:

Facebook Ronde om Texel

reacties button

 

Fotocredits: Hester Ozinga

 

Gemaakt voor windsurfers door windsurfers
- Stichting Windsurfing Nederland.