Adriaan van Rijsselberghe (NED-2) naar Avanti! Met de start van 2016 het volgende interview in de serie van NL riders. Nu Adriaan met een terugblik op 2015, zijn nieuwe sponsors en een vooruitblik op 2016.

 

Adriaan4

Terugblik 2015

Hoe kijk je terug op 2015?

2015 is voor mij een jaar met een hoop emotie.

Het is mijn beste slalomseizoen ooit. Voor het eerst in mijn surfcarrière een top 10 klassering op een PWA.

Mijn seizoen begon in Frankrijk bij het Frans kampioenschap. We gingen hierheen als trainingswedstrijd om het seizoen mee te beginnen. Ik ben hier uiteindelijk 5de geworden. Daarna kwam een periode zonder wedstrijden. Toen ging het los op Texel, Costa Brava, Grevelingen, Fuerteventura en Stavoren.

Het Nederlands Kampioenschap Slalom resulteerde in een 1ste plaats. Hier ben ik zeer blij mee. Een bijzondere ervaring was het om de Ronde om Texel te surfen. Door materiaalpech belandde ik helemaal achteraan in het veld. Ik ben van daaruit weer helemaal terug gevaren naar een plaats op het podium.

Ik vind het ook leuk om te zien hoe de pupillen van het WADDENTEAM zich ontwikkelen en steeds betere windsurfers aan het worden zijn.

 

Adriaan3

 

2015 is ook het jaar met het verlies van goede vriend en trainingsmaatje Peter (Volwater). Heb intensief met Peter gevaren om de Sonntag vinnen te testen en deze verder te ontwikkelen. Peter pushte me om sneller en beter te worden. Elke keer als ik nu op het water sta mis ik hem.

Wat was je mooiste moment?

Mijn mooiste moment in 2015 was dat ik merkte dat mijn snelheid en conditie top waren in de races waar ik ook echt wilde presteren.

Wat was je minste moment?

Het verlies van Peter is een zwaar moment geweest. Het kwam hard aan en maakt het besef dat plezier en geluk in het leven echt op nummer één staan.

 

Adriaan8

 

Nieuwe sponsors

Waarom de overstap?

Avanti, ja waar moet ik beginnen. Na zo'n lange tijd met Neilpryde gevaren te hebben was ik gewend aan het gemak van alle kennis die dat met zich mee bracht. Ik kreeg mijn zeilen, voer 3 rondjes en het seizoen kon weer beginnen.

Toen Peter de Wit mij vroeg om er toch eens echt serieus over na te denken om de Avanti's te proberen heb ik de mogelijkheid gehad om een proto 2016 zeil te varen. Het samenwerken met Peter de Wit en Caspar Verhagen in de Pryde tijd was er al maar met Avanti zou dit echt versie 2.0 zijn. Na meerdere malen met de M-4 gevaren te hebben en verschillende settings uitgeprobeerd te hebben kwam ik erachter dat de strings in het zeil een hele nieuwe dimensie geven aan tunen. Deze uitdaging ga ik dan ook aan. Wat ik nu al geloof is dat deze manier van zeilen maken echt de volgende stap is in onze sport.

 

Adriaan0

 

Vooruitblik 2016

Wat zijn je plannen voor 2016?

Ik heb nog geen planning gemaakt. Ik wacht altijd tot ik de wedstrijddata's weet. Dan kan ik de schema's maken en de doelstellingen vastleggen. Maar de belangrijkste wedstrijden voor mij zullen weer het NK zijn. Ook wil ik weer naar het Frans kampioenschap in het begin van het jaar om te trainen en te kijken waar ik sta in 2016. En misschien wil ik wel naar Kroatië voor het Wereldkampioenschap Slalom.

Verder doe ik de R&D voor Sonntag Fins. Hiermee komen we dit jaar met een nieuw model op de markt. Deze is ontstaan door heel veel uur samenwerking tussen Joerg Sonntag en het gehele Waddenteam. Deze vin is voor mij weer een stap naar nog meer snelheid en nog betere controle. Het is echt tof om iets te ontwikkelen waar je bij het ontstaan ervan aanwezig bent geweest.

Bijna vergeten, misschien wel het belangrijkste familiemoment voor komend jaar wordt natuurlijk de Olympische spelen in RIO. Hier leven we met de hele familie echt naar toe en helpen Dorian waar we kunnen.

Welke wedstrijden/events ga je meedoen?

NK Slalom, AFF Frankrijk, WK Slalom, PWA Worldcup

Hoe ga je je voorbereiden?

Op het moment dat de zeilen binnenkomen kan ik beginnen met testen en tunen. Als het weer het toe laat hoop ik dat dat in Nederland kan. Mocht dat niet het geval zijn dan moeten we maar naar een warmer oord vluchten, bijvoorbeeld Frankrijk, Tarifa of Tenerife. Het voordeel van op Texel trainen is dat ik het Waddenteam heb om mee te testen. Ook zijn hier de condities zo verschillend dat je alle mogelijkheden kan proberen.

 

Adriaan6

 

Op welke spullen sta je dus nu in 2016?

De zeilen waar ik dit jaar mee vaar worden Avanti. Voor Slalom sta ik op Starboard en voor Wave op Brunotti. Ik gebruik ook de pakken en trapezes van Brunotti. En onder mijn board zitten Sonntag Fins.

Ik heb het voorrecht om bij één van de grootste Nederlandse windsurfshops teamlid te zijn. KATER is al vanaf het eerste moment dat Dorian en ik gesponsord werden van de partij en daar zijn we nog steeds erg blij mee.

 

Adriaan7

 

Wil je verder nog wat kwijt?

Ik wens iedereen een mooi en winderig 2016 toe en dat er veel gevaren kan worden.

 

Bedankt Adriaan voor dit interview en veel plezier en succes in 2016!

 

Bron: Adriaan van Rijsselberghe en Waddenteam.nl

Waddenteam

 

Gemaakt voor windsurfers door windsurfers
- Stichting Windsurfing Nederland.