Coen Swijnenburg (NED-262) naar JP Australia! Met de start van 2016 het volgende interview in de serie van NL riders. Nu Coen (18 jaar) met een terugblik op 2015, zijn nieuwe sponsor en een vooruitblik op 2016.

 

Terugblik 2015

Hoe kijk je terug op 2015?

Een beetje gemengde gevoelens. Erg tevreden met mijn 5e en 6e keer Nederlands titel bij de Jeugd (Youth<20jr). Maar internationaal was lastig gepland in combinatie met verplichtingen op school. Het EK was al erg vroeg in het seizoen, daar ging ik heen om te trainen. Uiteindelijk 5e na een slechte start. Het WK was helaas precies op het moment dat tentamens had daar heb ik me niet kunnen meten. Verder heb ik nog een PWA Costa Brava en Sylt gevaren net als de afgelopen 2 jaar in Nederland erg weinig wind tijdens de races. Wel weer meer ervaring opgedaan in races tussen de pro’s en veel geleerd.

 

CoenSwijnenburg3

 

Wat was je mooiste moment?

Mijn mooiste en meest indrukwekkende moment was de paddle out voor Peter Volwater. Met zoveel mensen afscheid nemen van een mooie mens heeft veel indruk bij me achter gelaten.

Wat was je minste moment?

De confrontatie met mijn prestaties op het EK slalom. Ik ging er heen om te trainen en ik zei geen ambities te hebben. Maar ik vaar wedstrijden om te winnen en heb altijd op het podium gestaan. Dan is niet echt meedoen om de titel een harde confrontatie. Ondanks dat ik niet was voorbereid en wist dat het om trainen ging. Nadat ik alles op een rijtje heb gezet besef ik dat ik het geluk heb met mijn sponsors, ouders en mijn talent. Dat ik dat geluk ook erg waardeer.

 

CoenSwijnenburg6

 

Nieuwe sponsors

Wat is is je nieuwe sponsor?

JP Australia boards. Neil Pryde zeilen en NP waterwear blijven mijn andere sponsors.

Waarom de overstap?

Dat is niet makkelijk te beantwoorden. Het gaat vooral om gevoel. RRD levert namelijk topboards af en de samenwerking met Mark Thoms was en is prima. Ik ben naar RRD gegaan omdat ik wilde leren en uitgedaagd wilde worden. En dat is gelukt. Het varen op RRD is echt anders en de ik heb mijn vaartstijl aan moeten en kunnen passen. Mijn prestaties zijn prima geweest bij RRD met 4x Nederlands Kampioen en 2x vice Europees Kampioen Slalom en Formula had ik niks te klagen.

De afgelopen weken heb ik een aantal keren op de JP slalom kunnen testen. En dat was vertrouwd, het voelde als thuiskomen. De controle en het comfort is nog steeds ultiem. Met name de snelheid halve wind en de acceleratie uit de gijpen zijn sterk verbetert. Dit zijn vaareigenschappen die in de wedstrijden heel belangrijk zijn. Die verbetering en het gevoel van Back Home gaf de doorslag om weer voor JP te kiezen.

 

CoenSwijnenburg4

 

Vooruitblik 2016

Wat zijn je plannen voor 2016?

School: het 2e jaar HBO goed afsluiten en mijn propedeuse halen.

Surfen: 2016 wordt mijn laatste jaar Jeugd en ik heb de ambitie om voor titels en podium te gaan. Nederlands kampioen Slalom en Formula worden en bij de mannen meevaren om het podium.

EK: Het EK Slalom ga ik dit jaar goed voorbereid heen. Het is in Hyeres Frankrijk en een podium plaats is dan mijn doel. Het EK Formula is in Griekenland maar of ik ga is afhankelijk van mijn budget.

WK: Het WK Slalom mannen is in Croatie daar wil ik top 15 varen.

PWA: Ik vaar dit jaar voor het 3e seizoen een PWA Slalom mee en ik wil mezelf als doel stellen om de 1e rondes door te komen. Hopelijk varen we veel heats zodat ik op dit top niveau kan leren.

 

CoenSwijnenburg2

 

Welke wedstrijden/events ga je meedoen?

Het is voor elke wedstrijdsurfer belangrijk om zoveel mogelijk onder wedstrijdomstandigheden te trainen. Ik wil daarom zoveel mogelijk wedstrijden varen en trainen. De meeste data zijn goed in te plannen. Budget en eisen vanuit mijn opleiding maakt dat ik soms keuze moet maken.

In Nederland: NK, North Sea Cup, Texel, Regiocup, The Real Trip en DAM-X.

In Europa: WK, EK en de PWA stops.

Welke reizen ga je maken?

Als ik het zo op een rijtje zet. Tarifa of Tenerife, Frankrijk, Duitsland, Croatie, Spanje, Griekenland, Turkije en Nederland. Dus ik zoek iemand die mijn benzinepas kan sponsoren. :-)

Hoe ga je je voorbereiden?

In deze winterperiode leg ik de basis voor mijn conditie en kracht. Ik zit 2x per week in de sportschool of ik ga hardlopen. Daarnaast mag ik 2x per week meetrainen met een deel van de Nederlands Turnselectie onder leiding van Bram van Bokhoven. Coördinatie, kracht en stabiliteit zijn daar de belangrijkste aandachtspunten. Dan in februari en maart een aantal weken naar de zon. Dat wordt Tarifa of Tenerife. En dan vanaf eind maart begint het seizoen.

 

CoenSwijnenburg5

 

Bedankt Coen voor dit interview en veel plezier en succes in 2016!

 

Bron: Coen Swijnenburg, website: www.coenswijnenburg.com

Fotocredits: Coen Swijnenburg

Gemaakt voor windsurfers door windsurfers
- Stichting Windsurfing Nederland.