Onlangs werd op Windsurfing.nl een nieuwe wedstrijdserie voor de Formulaklasse aangekondigd de Dutch Formula Windsurfing Series 2016.

In dit interview vertelt Cobus van der Stel wat meer over de achtergronden van het initiatief.

Waarom een nieuwe Formulaserie?

De laatste paar jaar is Formula Windsurfing in Nederland minder populair aan het worden. Dat heeft verschillende oorzaken.

Eén daarvan is dat er steeds minder evenementen georganiseerd worden waar Formula kan worden gevaren. Bij de Regiocups bijvoorbeeld wordt tegenwoordig bij 9 tot 12 knopen toch maar een slalombaantje uitgezet omdat, als voor courserace gekozen wordt, veel deelnemers aan de kant staan. Heel begrijpelijk, maar het maakt wel dat er steeds minder gelegenheid is om Formula in wedstrijdverband te varen. Er moest dus iets gebeuren. Zo is het initiatief voor de Dutch Formula Windsurfing Series ontstaan.

Wat houdt de nieuwe serie eigenlijk in?

De opzet is heel eenvoudig. De serie is gebaseerd op vier tot zes losstaande laagdrempelige, liefst ééndaagse courserace-evenementen, met een laag inschrijfgeld, georganiseerd door verschillende surfverenigingen en wedstrijdcrews. Een evenement kan bijvoorbeeld een courserace serie zijn, een long distance wedstrijd of een marathon race. Behalve voor Formula zullen veel evenementen ook geschikt zijn voor meerdere courserace-disciplines (bv. Techno, Raceboard, RS:X). Belangrijk is wel dat de organisatie voor het evenement een apart Formula Windsurfing klassement bijhoudt.

De einduitslag voor de Formulaklasse van één evenement geeft een zogenaamd ‘Event Result’. Alle ‘Event Results’ van de evenementen tezamen (met één of twee aftrekmogelijkheden) bepalen de einduitslag van de Dutch Formula Windsurfing Series.

Welke evenementen zijn nu in beeld?

Het ziet er naar uit dat de volgende evenementen in de serie opgenomen worden:

De North Sea Cup op het Grevelingenmeer op 23 en 24 april;

De Almere Eilandrace op het Gooimeer op 8 mei;

Twee aparte courserace dagen op het Tjeukemeer op 9 juli en 10 september;

De Grote Prijs van Aalsmeer op de Westeinder Plassen op 2 oktober.

Hoe organiseer je ineens vijf nieuwe courserace-evenementen?

Niet alle evenementen van de serie zijn nieuw. De Grote Prijs van Aalsmeer wordt bijvoorbeeld al sinds 1993 elk jaar door windsurfclub Aalsmeer georganiseerd. Ook de North Sea Cup bestaat al heel erg lang. De Almere Eilandrace is even een paar jaar weg geweest, maar wordt nu weer door windsurfvereniging Almere Centraal nieuw leven ingeblazen. Daarnaast hebben de wedstrijdcrews van de regiocups Noord en Zuid de handen ineen geslagen om naast de bestaande regiowedstrijden enkele nieuwe, specifieke courserace
georiënteerde dagen te organiseren. Daarmee is de serie compleet!

Met grote dank aan alle vrijwilligers van de verenigingen en wedstrijdcrews die direct hun medewerking hebben toegezegd om dit van de grond te krijgen.

Zijn de evenementen alleen voor de ervaren wedstrijdsurfers?

Nee, zeker niet! Iedereen kan meedoen! Graag! Ook instappers en gelegenheidssurfers; ook mensen die geen wedstrijdnummer in het zeil hebben. Bij de Dutch Formula Windsufing Series gaat het om gezelligheid, ervaring opdoen, vaaruren maken, elkaar helpen beter te worden. Als je nieuw bent, helpen we je natuurlijk maar al te graag met uitleg, tips en tricks.

Is Formulasurfen eigenlijk moeilijk?

Totaal niet! Op een board van een meter breed verlies je minder snel je evenwicht dan op een plankje van 65 cm. Het varen met een 10 of 11 meter zeil is net zo makkelijk - of net moeilijk - als het varen met een slalomzeil. Als je in slalomrace wilt winnen, zul je het grootste zeil moeten pakken dat je kunt houden. Met Formula is dat net zo. Als je met slalomsurfen een te groot zeil pakt stuiter je ongecontroleerd over het water. Dat is met Formula net zo.

Waarom heeft Formula Windsurfing dan de naam dat het wel moeilijk is?

Een Formulazeil is bijna twee keer zo groot als een gemiddeld slalomzeil. Als je zo’n zeil verkeerd trimt, voel je de verkeerde afstelling dus ook veel meer dan bij een slalomzeil. Dat vaart dan opeens erg zwaar. Bij Formula moet je dus veel tijd steken in het perfect afstellen van je materiaal voor de omstandigheden. Maar dat maakt het Formulasurfen juist zo interessant. Je leert er veel meer van. En wat wedstrijdvaren betreft kun je bij de Formuladiscipline veel meer tactische fouten maken dan bij slalomwedstrijden. Dat laatste is vooral scherp starten, hard heen en weer varen en perfecte gijpjes om de boeien draaien. Bij Formula Windsurfing komen tijdens de wedstrijd ook veel meer tactische elementen kijken en kennis van de gedragingen van de lokale wind.

Waar kunnen we straks informatie vinden over de wedstrijden in Dutch Formula Windsurfing Series?

Natuurlijk zullen we op Windsurfing.nl alle evenementen aankondigen, praktische informatie geven en uitslagen vermelden. Er komt een eventwebsite en ook een speciale Facebookpagina met meer info en veel foto’s. Ook op de sites van de organiserende verenigingen kun je informatie vinden.

Verder nog iets dat gemeld moet worden?

Had ik al gemeld dat meedoen aan de Dutch Formula Windsurfing Series gratis is?
Je betaalt alleen voor de deelname aan de individuele evenementen bij de organiserende verenigingen of wedstrijdcrews. Daar staat dus ook tegenover dat, als winnaar van het eindklassement van de serie, er geen grote prijzen te verdienen zijn. Het gaat vooral om gezelligheid, de evaring en de eer.

 

Voor meer info: http://forum.windsurfing.nl/viewtopic.php?f=10&t=13893720

Gemaakt voor windsurfers door windsurfers
- Stichting Windsurfing Nederland.